Pihan peruskorjaus – Millainen on sinun unelmien puutarha?

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Tässä artikkelissa käymme läpi puutarhan ideointia ja etsimme inspiraatiota. Vielä ei paneuduta mihinkään tarkkaan suunnitteluun, vaan etsitään sieltä oman sielun syövereistä niitä asioita, jotka juuri meille tuottavat puutarhassa iloa ja onnistumista, etsimme sitä oma Unelmien Puutarhaa.

unelmien puutarha

Miten löydät sen juuri sinun Unelmien Puutarhan?

Jos olet joskus etsinyt tietoa pihasuunnittelusta, olet varmaan törmännyt tähän:

”Lähtökohtana pihan suunnittelussa on aina pihanomistajan ja -käyttäjän omat toiveet.”

 

Tämähän tietysti pitää paikkansa! Tottakai lähtökohtana pitää olla ne omat toiveet, jotta pihasta tulisi niiden toiveiden mukainen. 

Olet varmaan joskus miettinyt, miksi tv:n pihaohjelmissa ne suunnittelijat osaavat aina tehdä siitä pihasta niin hyvin omistajien toiveiden mukaisen? Ihastuneita huutoja, yllättyneisyyttä, johon kuitenkin usein sekoittuu ajatus ”no justiinsa tällaistahan minä kaipasinkin!” Ihan kuin suunnittelija olisi lukenut ajatuksia! Aika usein ruudun tällä puolella tuntuu, että ratkaisuhan nyt oli ihan itsestään selvä. Saattaa jopa tulla mieleen, että miksei pihanomistaja ole toteuttanut tuota itse jo vuosia sitten. 

Mutta annas olla, kun pitäisi sitä omaa pihaa lähteä muokkaamaan! Se sitten on vaikeaa. Ei todellakaan mitään itsestään selviä ratkaisuja ole tarjolla, vaan tuhat ja yksi eri vaihtoehtoa, joista pitäisi valita!

Usein ongelman ydin on siinä, että niiden omien haaveiden ja toiveiden jäsentäminen on vaikeaa. Erityisesti vanhan pihan muutoksessa uraudumme helposti olemassa olevaan, eikä ole helppoa lähteä suunnittelemaan uutta ns. tyhjältä pöydältä. Tilannetta vaikeuttaa entisestään se, että meillä on tietty käsitys itsestämme ja karsimme liian varhain pois asioita, joihin emme usko pystyvämme.

Mutta se ammattisuunnittelijan kuuluisa ajatustenluku on oikeastaan vain taitoa kysyä ne oikeat kysymykset. Ja sen sinä voit kyllä ihan mainiosti tehdä itsekin! 

Eli ihan ensimmäinen vaihe Unelmien Puutarhan löytämisessä on selvittää ne omat toiveet ja inhokit.

 

Unelmien Puutarhassa on paljon sitä mitä rakastat!

Otetaan tähän alkuun pieni esimerkki todellisesta elämästä:

Silloin tällöin minua pyydetään avuksi, kun pihanomistaja kokee päätyneensä umpikujaan pihansa kanssa. Näin voi käydä ihan yhtä hyvin pitkäaikaiselle harrastajalle kuin aloittelijallekin. Töitä olisi kamalasti, ei tiedä mistä aloittaa. Ahdistaa ja masentaa. Kaikki siellä pihalla tuntuu huutavan töihin ja esittävän vaatimuksia ja tämä lannistaa. Ei huvita ryhtyä mihinkään…

Usein tämä paljastuu jo heti vierailun alussa. Pihanomistaja saattaa olla hyvin vaivautunut, korostaa epäonnistumisiaan, tietämättömyyttään ja osaamattomuuttaan. Kuulostaako tutulta? Silmissä näkyy vain ne epäonnistumiset, keskeneräiset työt, toteutumattomat haaveet.

Näissä tilanteissa koitan usein sulkea korvani omistajan höpinöiltä! En halua, että hänen näkökulmansa sotkee omaani. Sen sijaan alankin korostetusti kiinnittää huomiota niihin hyviin puoliin pihassa. Niitä nimittäin löytyy ihan kamalimmasta pöheiköstäkin! Aina löytyy jotain kaunista, siistiä, hyvin hoidettua tai vahingossa onnistunutta. 

 

Kun ihminen turhautuu, eikä koe saavuttavansa pihassaan sitä mitä haluaisi, hänen katseensa supistuu ja hän alkaa nähdä vain niitä epäonnistumisia. Ilo pihan hoidosta häviää kokonaan. Ja se on hankala kierre, joka pitää ihan ensimmäiseksi saada purettua.

Siksi ihan ensimmäinen tehtäväsi onkin nyt etsiä pihastasi niitä onnistumisia! Sulje silmäsi kaikilta työhön vaativilta kohdilta ja keskity nyt täysin niihin hyviin puoliin. (Voin taata, että et unohda niitä korjauskohtia, vaikka hetkeksi sulkisitkin niiltä silmäsi!) 

 

Askeleet pihalla:
1. Ota mukaasi lehtiö tai kamera ja lähde pihallesi kävelemään. Jos mahdollista, valitse tähän rento päivä ja kaunis sää. Koita tehdä tutustumisretki kuin vieraalla pihalla: tutkaile yleisnäkymiä, kiinnitä huomiota kauniiseen kukkaan tai upeaan puuhun. Jos jokin muistuttaa sinua tekemättömistä töistä, käännä sille selkäsi!
2. Kirjoita lehtiöön huomiosi, tai tee vaikka tietokoneelle/puhelimeen oma kansio ottamillesi kuville. Jos käytettävissäsi on pihasi pohjapiirros, voit myös merkitä kohteet siihen.
3. Mieti myös, miksi nämä jutut toivat sinulle hyvän mielen? Miten ne eroavat niistä ahdistusta tuovista tai vaatimuksia esittävistä kohteista? 

 

Nämä ovat niitä asioita, joita sinun pitää saada lisää pihallesi!

unelmien puutarha

Unelmien Puutarhassa on vähän sellaista mitä inhoat!

Unelmien Puutarhassa on paljon niitä asioita, joita rakastat, mutta vähän sellaista, mistä et pidä.

Seuraava askel onkin siksi miettiä, mikä siellä pihassa sinua ahdistaa tai ärsyttää. Aika usein ne on enemmänkin erilaisia töitä ja tehtäviä kuin mitään tiettyjä yksityiskohtia. Yksityiskohtien muokkaaminen on aika helppoa: jos et pidä jostain pensaasta, hävitä se ja istuta joku muu tilalle. Jos kukkapenkki kukkii väärissä väreissä, poista ne ja istuta ”oikean” värisiä tilalle!

Meillä kaikilla on joskus hetkiä, että kitkeminen, kasteleminen, nurmikon leikkuu tai muu työ pihalla ei huvittaisi sitten yhtään. Se on ihan normaalia. Mutta  jos joku jatkuvasti toistuva työ tuntuu aina ahdistavalta ja tuntuu, että mitään muuta ei pihalla ehdikään, silloin joku on vialla.

 

Muista aina, että vika ei ole sinussa!

 

Ajatus, että pihanomistajan pitäisi aina nauttia pihanhoidosta kuin rakkaasta harrastuksesta, on oikeasti aikansa elänyt. Sinun ei mitenkään kuulu rakastaa kitkemistä, kastelua, ruohon leikkaamista tai haravointia ansaitaksesi pihasi. On täysin mahdollista rakentaa piha niin, että sinun ei tarvitse tehdä siellä sellaista, mikä sinua ahdistaa ja masentaa. Ei ainakaan jatkuvasti!

Tietysti piha aina vaatii vähän työtäkin. Mutta sen työn määrään sinä voit omilla valinnoillasi vaikuttaa suuresti.

 

Näistä artikkeleista löydät lisätietoa pihan muokkaamisesta helppohoitoisemmaksi:

5 vinkkiä, joiden avulla hoidat pihasi helpommin

Luomupihan hoito on työlästä ja vaikeaa – vai onko?

Hoitovapaa tai edes todella helppohoitoinen piha – onko se mahdollista?

 

Mieti, mitkä työt sinulle tuntuvat ahdistavilta ja ikäviltä siellä omassa pihassasi.

Onko joku erityinen työ, esim. kitkeminen, jota lykkäät ja joka tuntuu vievän kaiken aikasi? Tai onko joku erityinen kohta tai istutus, joka ei koskaan ole sellainen kuin haluaisit?

Nämä ovat niitä asioita, joita sinun pitää vähentää pihallasi!

 

Miksi joku juttu pihassa toimii ja joku ei, eli syitä etsimässä

Olet nyt kartoittanut pihassasi niitä asioita, joista tykkäät ja niitä, joista et tykkää. Löytyisikö niistä ikävistä jutuista ehkä joitain yhteisiä piirteitä, jotka näitä eroja voisi selittää? Olen itse huomannut, että yksi ja sama ydinongelma yhdistää lähes aina niitä pihojen työläimpiä ja hankalimpia kohtia.

 

Niissä on jotain luonnonvastaista.

 

Yrität näissä paikoissa rakentaa tai ylläpitää jotain, mikä sotii luonnon tapaa toimia vastaan. Seurauksena on taistelu luontoa vastaan ja se on paitsi loppumaton, myös masentava ja raskas. Hyvin usein meiltä unohtuu puutarhaa rakentaessa kaksi luonnossa aina läsnä olevaa juttua: tehokkuus ja kilpailu.

 

1. Tehokkuus

Paljasta pintaa ei luonnossa näy. Kaikki mahdolliset kasvupaikat täytetään, jopa kivenkolot, kalliot, sorakentät ja vesistöt. Paljas maa on siis aina luonnoton olotila, jonka ylläpitäminen teettää runsaasti työtä. Paljas maanpinta suorastaan kutsuu rikkakasveja paikalle.

Ja vaikka jaksaisit sen kitkemällä pitää paljaana, se on silti epämieluisa siinä kasvaville kasveille. Vaikka olemme tottuneet siihen, että siistissä istutuksessa on tasainen multapinta, josta kasvit nousevat esille, tämä ei ole niille kasveille mitenkään mieluinen tilanne.pihan peruskorjaus

Maapinnan lisäksi luonto hyödyntää myös ilmatilaa sen päällä. Kun katsot vaikkapa metsän kasvillisuutta, se on monessa kerroksessa. Korkeita puita, matalampia puita, pensaita, ruohovartisia kasveja ja ihan maanpinnassakin suikertaa jotain tai kasvaa vähintään sammalta. 

Ja sama kerroksellisuus jatkuu ”kellarissa”, eli maan alla. Juuret jakaantuvat eri osiin maata, jolloin vesi ja ravinteet niin pinnassa kuin syvemmälläkin tulevat hyödynnetyiksi.

 

Kun rakennat pihasi tätä periaatetta noudattaen, sen hoito helpottuu huomattavasti. 

2. Kilpailu

Eräs jo edesmennyt biologian professori opetti, että ”jokaikisen elollisen olennon elämäntarkoitus on lisääntyä ja täyttää maa”. Tämä koskee niin yksittäistä solua kuin valtavaa mammuttipetäjää, yhtälailla koppakuoriaista kuin isoa norsua.

Tästä seuraa väistämättä, että me kaikki kilpailemme keskenämme jatkuvasti siitä, kuka onnistuu tässä lisääntymisessä ja maan täyttämisessä parhaiten. Ja kilpailun säännöt ovat yksinkertaiset: vahvin voittaa. Se, joka pystyy kulloisetkin olosuhteet parhaiten hyödyntämään, pääsee lisääntymään ja valtaamaan lisää tilaa.

Tämä sääntö toimii myös siellä sinun pihallasi. Kaikki kasvit (ja muutkin elolliset) kilpailevat siellä keskenään tilasta, valosta, ravinnosta ja vedestä. Jos haluat, että siellä kukkapenkissä voittaa palavarakkaus eikä se vuohenputki, sinun pitää todennäköisesti sitä palavarakkautta hieman auttaa.

Ensimmäinen ajatus on tietysti, että pitää tuhota se kilpailija, olla kasville henkivartijana. Eli käytännössä kitkeä, myrkyttää tai jotenkin muuten hävittää kilpailija areenalta kokonaan, jotta toinen voisi voittaa. Ja toki tätäkin keinoa joudutaan usein käyttämään. 

Mutta kannattaa myös katsoa asiaa toisesta kulmasta. Entä jos sinä et olisikaan henkivartija, joka tyhjentää kilpa-areenan muista? Jos olisitkin valmentaja, se tukitiimi sen istuttamasi kasvin takana?

Sinä et voi kilpailla sen lempikasvisi puolesta, mutta voit tukea sitä kilpailussa tarjoamalla sille hyvät kilpailuvälineet.

 

Voit auttaa kasvia voittamaan kilpailun.

 

Voittaakseen kasvi tarvitsee oikeanlaiset olosuhteet kasvulleen; sopivasti valoa, sopivasti ravinteita, sopivasti vettä. Kun olosuhteet ovat sille parhaat mahdolliset, se pärjää kilpailussa ihan omin voimin ja sinun työmääräsi vähenee. 

 

Askeleet pihalla:
Tutki nyt aiemmin huomioimiasi paikkoja pihalla. Sekä niitä onnistuneita, että niitä työläitä ja hankalia. Mieti:

 1. Onko istutus luonnonmukainen?

 2. Onko siinä hyödynnetty tehokkaasti sekä maanpinta että sen ylä- ja alapuoli?

 3. Onko siinä ”rikkaruohon mentävä aukko”, tyhjä paikka, joka houkuttelee kutsumattomia vieraita?

 4. Onko kasvit oikeanlaisella paikalla vaatimuksiinsa nähden (esim. varjo/valo)?

 5. Onko maaperä rakenteeltaan, kosteudeltaan ja ravinnepitoisuudeltaan niiden istutettujen kasvua tukeva niin, että se auttaa niitä kilpailussa?

 

Sinä et voi kilpailla kasvisi puolesta, mutta voit auttaa sitä voittamaan.

 

Muut Pihan perukorjaus -sarjassa julkaistut artikkelit:

Opi tuntemaan pihasi

Kasvien tunnistaminen

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: