Pihan peruskorjaus – pihan kasvien tunnistaminen

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Pihan peruskorjaus-sarjassa on nyt käyty läpi omien toiveiden kartoitusta ja pihan analysointia. Seuraavaksi vuorossa onkin sitten sen pihan kasvien tunnistaminen. Mitä siellä pihalla oikein kasvaa?puuvartisten kasvien tunnistaminen

Miksi ne pihan kasvit pitäisi tuntea nimeltä?

Tähän kysymykseen törmään aika usein. Eikös se nyt ole ihan sama, minkä niminen joku puska tai kukka on? Jos haluan sanoa kaikkia pensaita hortensioiksi ja kaikkia kukkia hyasinteiksi, mitä haittaa siitä on?

No eihän sillä oikealla nimellä nyt niin väliä olekaan. Paitsi jos haluat keskustella aiheesta muidenkin kanssa. Se on aika vaikeaa, jos puhutte samoista kasveista ihan eri nimillä ?. Mutta sillä, että tunnet kasvin ja tiedät sen ominaisuudet ja tarpeet on paljonkin väliä. Se on oikeastaan koko pihanhoidon a ja o!

Pihan kasvien tunnistaminen voi aluksi vaikuttaa ihan mahdottoman vaikealta, mutta ei se ole! Jokainen voi oppia kasvien tunnistamisen pienellä harjoituksella. Tarvitset vain oikean tekniikan ja apuvälineitä.

Miksi kasvien tunnistaminen on niin vaikeaa?

Kun menin 2003 puutarharikoulutukseen, en tuntenut juurikaan puutarhakasveja ja luonnonkasvejakin kovin rajallisesti. Elukat oli nuorena kiinnostanut enemmän.

Koulutukseen liittyi noin tuhannen kasvin opiskelu niin, että tunnistus onnistuu kaikissa kasvun vaiheissa ja kasvin osaa myös nimetä sekä suomalaisella että tieteellisellä nimellä.

Aluksi työ tuntui suorastaan mahdottomalta. Nimet voi tankata ulkolukuna päähänsä, mutta niiden yhdistäminen kasveihin ei pelkällä tankkaamisella onnistunutkaan!

Mikä siinä sitten oli niin vaikeaa?

Se, että jokainen kasvi on kuitenkin aina yksilö. Onhan lajeilla omat tuntomerkkinsä, mutta vaihtelu on valtavaa. Pitää oppia katsomaan oikeita asioita, toisaalta pienen pieniä yksityiskohtia, mutta samalla myös kokonaisuutta.

Jos keskityt vain pieniin yksityiskohtiin, vaikkapa lehtiasentoon tai lehden korvakkeen muotoon, saatat ”tunnistaa” ruohovartisen kasvin joksikin puuksi.

Toisaalta jos katsot vain kokonaisuutta tai kasvutapaa, tulee alpista äkkiä palavarakkaus tai suomenröyhytattaresta haitallinen vieraslaji jättitatar.

Kasvien tunnistamisen oppiminen ei ole ihan helppoa, mutta siinä jos missä harjoitus tekee mestarin! Eli tutki, tutki ja vielä kerran tutki kaikkia pihasi kasveja.

Tarkasti, vaikka suurennuslasillakin, ja välillä kaukaa katsoen. Eri vuodenaikoina, eri säissä, eri kasvuvaiheissa.

Voin taata, että pikkuhiljaa silmäsi kehittyy erottamaan niitä toisistaan. Ihan samalla tavalla kuin opit erottamaan tutun ihmisen kävelytyylin jo kaukaa tai huomaat tutut kasvot satojen ihmisten joukosta.

PIhan kasvien tunnistaminen

Mitä hyötyä pihan kasvien tunnistamisesta on?

Hyöty tunnistamisen tekniikan oppimisesta on korvaamaton. Se

  • auttaa sinua hoitamaan kyseistä kasvia oikein,
  • kertoo sinulle pihasi olosuhteista ja 
  • auttaa sinua myös kitkemisessä. 

On muuten jännä juttu, että kun tuon tunnistamisen tekniikan kerran oppii, ei teiden pientareitakaan enää osaa katsoa pelkästään vihreänä massana. Silmä poimii sieltä väkisin esiin kasviyksilöitä. Metsästä tai niitystä nyt puhumattakaan.

Kun jälkikäteen mietin puutarhurikoulutustani, oli juuri kasvien tunnistamisen tekniikan oppiminen se kaikista tärkein anti koko koulutuksessa.

Pihan peruskorjaus alkaa melkein aina raivauksella. Villiintyneet pusikot ja heinikot on pakko vain raivata alas, että ylipäätään näkee, mitä pihalla kasvaa. Tässä vaiheessa olisi kuitenkin syytä ensin tunnistaa alueelta ainakin kaikki puuvartiset kasvit.

On todella kurja huomata jälkikäteen, että tulipa sitten kaadettua se harvinainen puu tai leikattua alas se pensas, joka ei alasleikkauksesta enää toivukaan. Tämän sanon ihan kokemuksen syvällä rintaäänellä…

Mitä ne kasvit sinulle pihastasi sitten kertovat? Siitä voit lukea lisää tästä huippusuositusta artikkelista: Vihreät viestittäjät

 

Miten kasveja tunnistetaan?

Tästä voit lukea lisää tunnistamisen tekniikasta. Eli siitä, mitä asioita siinä kasvissa pitäisi tunnistaessa erityisesti tarkkailla.

Tunnistamisen tekniikan lisäksi tarvitset apuvälineitä. Tietolähteitä, joissa kerrotaan tai joissa näkyy selvästi kasvin tuntomerkit.

Luonnonkasvien tunnistamisessa itselleni tärkeimmät apuvälineet on netissä Luontoportti.fi -sivusto sekä kirjoista Otavan värikasvio. Molemmissa on myös tunnistamiseen määrityskaavoja käytettävissä, jos kasvin nimestä ei etukäteen ole edes minkäänlaista arvausta.

Opettele tunnistamaan rikkakasvit myös sirkkalehtivaiheessa. Tämä helpottaa kitkemistä huomattavasti.

Talviaikainen tunnistaminen tuntui silloin opiskelujen aluksi aivan mahdottomalta taikatempulta. Miten ihmeessä jonkun puun tai pensaan, perennasta nyt puhumattakaan, muka voi tunnistaa, kun siinä ei ole edes lehtiä!?

Hämmästyttävää kyllä, se taito tuli tunnistamisen tekniikan oppimisen myötä ihan itsestään. Tottakai lajiketta on joissain tapauksissa mahdotonta tunnistaa, mutta päälajit erottaa toisistaan kyllä kasvutavasta, silmuista, oksien asennosta, puun kuoresta jne. yllättävän helpostikin.

Joidenkin puiden tai pensaiden kohdalla lepoasuisena tunnistaminen on jopa helpompaa kuin kesäaikaan!

Etsi omaan makuusi parhaiten sopivat työvälineet ja aloita tunnistamisen tekniikan opettelu ensin helpoista, jo tutuista kasveista.

Muut Pihan peruskorjaus -sarjassa julkaistut artikkelit:

Millainen on toiveidesi piha?

Opi tuntemaan pihasi

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: