Oikea kasvi oikeaan paikkaan – näin valitset oikein!

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

”Juu, juu. Kyllä minä tiedän, että pitäisi aina ostaa oikea kasvi oikeaan paikkaan. Mutta mitä ihmettä se oikein tarkoittaa?!”

Tämän repliikin olen kuullut aika monta kertaa Taimipihalla taimiostoksille tulevan suusta. Ohje on tuttu, mutta monelle on epäselvää, mitä se oikeastaan käytännössä tarkoittaa.

Yksinkertaistettuna se tarkoittaa, että kasvilaji pitäisi aina valita kasvupaikan mukaan. Mutta kuten aika usein näissä puutarhajutuissa, ei se tietenkään ihan niin yksinkertaista aina ole. 

Pitää osata suunnitella istutus oikein, analysoida se kasvupaikka oikein, valita oikea taimityyppi, valmistella istutusalue oikein ja ottaa huomioon jo olemassa olevat kasvit oikein.

Monta asiaa päätettävänä! Ja monta paikkaa, joissa mennä vikaan. Mutta älä hätäile, käydään yhdessä läpi ne kohdat, joissa on syytä pysähtyä miettimään hetkeksi. Huomaat, että ei se nyt mitään rakettitiedettä tai veikkaamista enää olekaan!

Oikea kasvi oikeaan paikkaan – suunnitteluvaihe

1. Löydä oma tyylisi ja haaveesi

Pihan suunnittelun lähtökohtana pitää aina olla ne pihan käyttäjän omat toiveet ja tarpeet. Siksi on tärkeää aluksi miettiä, mistä sitä oikein tykkää ja mistä ei.

Älä matki naapuria tai ota ystävän vinkkejä sääntöinä! Oma piha mahdollistaa juuri niiden omien haaveiden toteuttamisen ja kokonaisuus ratkaisee. 

Voit etsiä sitä omaa tyyliäsi lehdistä, kirjoista, netistä (Pinterest on oikein hyvä paikka etsiä omaa silmää miellyttäviä maisemia ja tunnelmia) ja ympäriltäsi luonnosta ja muista pihoista.

Älä takerru yksityiskohtiin, katsele kokonaisuuksia. 

Tykkäätkö sinä symmetrisyydestä vai onko epäjärjestys sinusta mielenkiintoisempi?

Tykkäätkö geometrisista, jämäköistä muodoista vai rönsyilevästä kaaoksesta?

Tykkäätkö yksivärisyydestä vai onko kaikissa sateenkaaren väreissä hehkuva perennapenkki sinusta kauniimpi?

Ihastuttaako sinua yksityiskohdat vai onko selkeys ja yksinkertaisuus kauniimpaa?

 

2. Suunnittele isoista pieniin

Aloita isoista jutuista; mitä pihalla tehdään ja millaisia tiloja nämä toiminnot kaipaavat. Käytä valokuvia apunasi suunnittelussa, että näet alusta lähtien oikeat mittakaavat ja pysyvien elementtien vaikutukset.

Älä takerru yksityiskohtiin, kuten kasvivalintoihin, liian aikaisessa vaiheessa. Suunnittele ensin isot kokonaisuudet ja siirry sitten pienempiin osa-alue kerrallaan.

Tarkista suunnitelmasi oikeassa mittakaavassa siellä pihalla. Käytä hyväksesi naruja, lautoja, keppejä ja mitä ikinä keksitkään, jotta voi helpommin mielikuvitella suunnitelmasi sinne oikeaan ympäristöön.

Oikea kasvi oikeaan paikkaan – kasvien valintavaihe

Kasvien valinta voi tuntua toisinaan haastavalta, kun markkinoilla on tuhansittain toinen toistaan ihanampia kasveja. Sen kasvin ominaisuuksia tärkeämpää on tuntea se oma piha paremmin kuin omat taskunsa. Myös taimityypillä ja taimen alkuperällä on todella iso merkitys sen kestävyyden kannalta.

1. Kasvupaikan analysointi

Tutustu siihen pihaasi kunnolla, ennen kuin lähdet taimiostoksille. Kasvupaikan analysointi tarkoittaa, että tiedät:

  • millaiset valo-olot pihallasi on 
  • millaiset tuuli-olot pihallasi on
  • millä kasvuvyöhykkeellä pihasi sijaitsee
  • millainen on istutuspaikan pienilmasto; onko siinä suojaavia puita tai rakennuksia, varjostavia elementtejä tai ehkä vesistön vaikutusta
  • millainen maaperä pihallasi on

Kasvupaikan analysoinnista voit lukea lisää tästä.

2. Taimityypin valinta

Taimityyppejä on paljon muitakin kuin se nykyään yleisin astiataimi. Se on toki helpoin ja turvallisin valinta, mutta toisinaan kannattaa valita mieluummin edullisempi vaihtoehto.

Astiataimeksi sanotaan siis sitä normaalia, muoviruukussa kasvavaa ja siihen täysin läpijuurtunutta tainta.

Paakkutaimi usein säkkikankaaseen tai muovipussiin pakattu taimi, tyypillisesti havukasveja myydään paakuissa.

Esipakattu taimi on kuin keskenkasvuinen astiataimi. Se ei ole vielä juurtunut kasvualustaansa, mutta sillä kuitenkin on multaa tai turvetta, mihin juurtua. Ruukun sijaan sillä voi olla astiana myös muovipussi.

Avojuurinen taimi on nimensä mukaisesti sitten ilman mitään suojaa juurillaan. Avojuuriset taimet ovat halpoja, mutta ne kuivuvat herkästi ja niitä voi istuttaa vain lepotilaisina.

Myös taimen alkuperällä on valtava merkitys sen kestävyyden ja myös turvallisuuden kannalta. Valitse aina mieluiten kotimainen taimi! 

Taimien alkuperän merkityksestä voit lukea lisää tästä.

 

Oikea kasvi oikeaan paikkaan – rakentamisvaihe

Istutusalue kannattaa ehdottomasti valmistella jo ennen taimien hankintaa. Näin taimimyyjänä ei tietenkään pitäisi tätä ääneen sanoa, mutta taimimyymälässä heräteostosten teko ei ole järkevää!

Astiataimet kyllä säilyvät siellä sinun pihassasi odottelemassa vaikka kuukausia sitä maahan pääsyä. Mutta niitä pitää sitten muistaa päivittäin kastella! Ja pidemmässä säilytyksessä jopa lannoittaa.

Muut taimityypit ovat sitten herkempiä. Avojuurisia ei pitäisi säilyttää viikkoa pidempää ja senkin ajan niiden pitää ehdottomasti olla varjossa ja pysyä kosteina. Jos juuret pääsevät kuivumaan, kasvi hyvin todennäköisesti kuolee.

Istutusalueen valmisteluun liittyy paitsi paikan valinta myös maan muokkaus, lannoitus ja kalkitus. Jos istutat enemmän kuin yhden puun tai pensaan, kannattaa maa muokata isommalta alueelta kerrallaan. 

Jos haluat välttyä kaivamiselta ja maan käännöltä, saattaa olla tarpeen aloittaa valmistelut jopa pari vuotta ennen taimien ostoa! 

Istutuksessa tärkein asia on oikea syvyys. Sen kannattaa tarkistaa taimikohtaisesti jo etukäteen. Liian syvään tai liian matalaan istutettu taimi juurtuu huonosti ja saattaa jopa kuolla.

Astiataimilla oikea istutussyvyys on lähes poikkeuksetta se sama syvyys, jossa kasvi on kasvanut ruukussakin. Laita taimi kuitenkin sen verran syvälle, että saat 2-3 senttiä multaa paakun päälle.

Muista huomioida myös mahdollisesti tarpeellinen puun tukeminen (huomattavasti helpompaa tehdä istutettaessa kuin jälkikäteen!). Sekä puut että pensaat saattavat myös kaivata istutusleikkauksia.

Valitse oikea kasvi oikeaan paikkaan taimimyymälässä

Huomioi vanhan puutarhan erityispiirteet

Jos olet vanhan puutarhan onnellinen uusi omistaja, sinulla on entistäkin suurempi vastuu valita oikea kasvi oikeaan paikkaan. Silloin on todella tärkeää muistaa:

  • elä ensin vähintään vuosi ennen kuin ryhdyt mihinkään haravointia ja leikkaamista isompaan työhön
  • harkitse kaiken vanhan poistoa todella tarkkaan: 100 vuotiaan puun toimitusaika on 100 vuotta!
  • isot muutokset muuttavat pihan pienilmastoa yllättävän paljon, harkitse, harkitse ja vielä kerran harkitse!
  • jos piha on ollut pitkään hoitamatta, jo pelkkä siistiminen saattaa tuoda sinne ”uusia kasveja”. Monet perennat heräävät uudestaan kukkimaan, kun saavat jälleen tilaa ja valoa.
  • noudata samaa sääntöä kuin vanhan talon kanssa: älä uusi korjattavissa olevaa, äläkä korjaa kunnossa olevaa
  • vältä viimeiseen asti ulkomaisten taimien tuomista vanhaan pihaan: saatat saada riesaksesi tuholaisia tai tautetja, joita vastaan vanhat arvokkaat kasvilajit eivät osaa puolustautua
  • hyväksy se, että vanhassa pihassa näkyy eri vuosikertoja ja elämisen jälkiä. Ne kuuluvat vanhaan puutarhaan kuten rypyt mummun naamaan  🙂 !

Vanhan perennapenkin kunnostuksesta löydät lisää tietoa tästä (julk. 18.5.23).

Kun huomioit nämä jutut kasveja pihaasi valitessasi, hankit varmasti oikean kasvin oikeaan paikkaan! Ja mitäkö etua siitä sinulle on?

Kun kasvi on valittu oikein, se on kestävämpi, helppohoitoisempi ja tuottaa sinulle enemmän iloa! 

 

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: