Lampaanvilla puutarhassa

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Lampaanvilla puutarhassa on yksi isoimmista uutuustuotteista pihanhoitoon. Sitä markkinoivat yhä useammat lammasfarmarit ja markkinointipuheissa se tuntuu olevan varsinainen ihmeaine! Se lannoittaa, torjuu niin rikat kuin tuholaisetkin, jopa peurat ja rusakot, se vähentää kastelun tarvetta ja vaikka mitä.

Aina kun jokin puhdas luonnontuote nostetaan puutarhatuotteeksi, se on periaatteessa ilahduttavaa. Olemme vuosikymmenet edenneet puutarhailussa pitkälti teollisten kemikaalien avulla. Luomuina vaihtoehtoina on ehkä tarjoiltu mummon ohjeita, kuten saippuaa, etikkaa, soodaa ja maitoa, joiden haitat ympäristölle on kuitenkin usein jopa suuremmat kuin teollisten kemikaalien.

Lampaanvilla on luonnollinen materiaali, joka ei lähtökohtaisesti ole haitaksi puutarhassa sen enempää kuin minkään muunkaan eläimen villa. Mutta toimiiko se? Onko siitä oikeasti jotain hyötyä? Siihen paneudumme tässä postauksessa.

lammas

Onko lampaanvilla puutarhassa oikeasti ekologista?

Lampaanvillan markkinoinnin kärkenä on sen ekologisuus, onhan se uusiutuva ja luonnollinen materiaali. On kuitenkin hyvä muistaa, että lampaanvillaakin tuotetaan, ja tämä voi tapahtua monilla eri tavoilla. On siis hyvin oleellista varmistaa, miten ja missä käytettävä villa on käsitelty.

  • Onko lampaat hoidettu luonnonmukaisesti ja lajin tarpeita kunnioittaen?
  • Onko keritseminen tapahtunut eläinystävällisesti?
  • Onko puutarhavillaksi päätynyt tuote hukkavillaa vai sitä priimaa, josta voisi tehdä jotain arvokkaampaa ja varsinkin kestävämpääkin?
  • Onko villa tuotettu jossain matkojen päässä vai Suomessa?

 

Lampaanvillaa voidaan kuitenkin nämä em. seikat huomioonottaen pitää ekologisena tuotteena monesta syystä. Tässä niistä muutama:

🐑🐏🐑 Uusiutuva ja luonnollinen materiaali

  • se saadaan keritsemällä lampaita
  • prosessi ei vaadi fossiilisten polttoaineiden käyttöä

🐑🐏🐑 Biohajoava

  • lampaanvilla hajoaa, vaikkakin melko hitaasti, täydellisesti luonnonoloissa, eikä siitä jää mitään haitallisia jäämiä ympäristöön (edellyttäen, että mitään vierasta siihen ei ole lisätty)

🐑🐏🐑 Pieni hiilijalanjälki

  • verrattuna moniin synteettisiin tai kemiallisiin materiaaleihin, lampaanvillan tuotanto ja käyttö aiheuttavat selvästi vähemmän kasvihuonepäästöjä

🐑🐏🐑 Vähentää keinolannoitteiden tarvetta

  • lampaanvilla auttaa parantamaan maaperän laatua ja ravinnetilaa, mikä vähentää tarvetta käyttää keinolannoitteita puutarhassa

🐑🐏🐑 Vähentää kemikaalien tarvetta

  • lampaanvilla voi auttaa estämään rikkakasvien kasvien ja se voi jopa suojata kasveja joiltain tuholaisilta, jolloin tarvitaan vähemmän kasvinsuojeluaineita

🐑🐏🐑 Vähentää jätteiden määrää ja lisää lampaanvillan käyttöastetta

  • jos puutarhakäyttöön valmistettu lampaanvillatuote on sivutuote, eli ns. hukkavillaa, sen hyötykäyttö vähentää jätteen määrää

 

Lukuvinkki: Haluatko oppia lisää ekologisesta, luontoystävällisestä puutarhanhoidosta? Tästä löydät siihen paneutuvia artikkeleita!

 

Lampaanvilla puutarhassa

Lampaanvilla puutarhassa – hyödyt

Entä sitten se toinen juttu, onko siitä lampaanvillasta puutarhassa ihan oikeasti jotain hyötyäkin? Kyllä, se voi olla hyödyllinen puutarhan hoidossa monin eri tavoin.

Olen itse tänä kesänä testannut Altakasteluvillaa, joka on tarkoitettu mm. lavakauluksen pohjalle kastelutarvetta vähentämään. Olen kokeillut lampaanvillaa myös yksittäisissä ruukuissa mullan sekaan laitettuna sekä altakastelumattona ruukkujen alla. Kokemukset ovat olleet lupaavia, ja niiden perusteella voin suositella lampaanvillaa erityisesti:

  1. Rikkakasvien torjuntaan lavaviljelmän pohjalla.
  2. Kosteuden säätelyyn lavaviljelmän pohjalla
  3. Lannoittamiseen lavaviljelmän pohjalla
  4. Kosteuden säätelyyn multaan sekoitettuna

Nämä hyödyt ovat tulleet omissa testeissäni selvästi esille. Näiden lisäksi lampaanvillalla sanotaan olevan hyviä vaikutuksia mm.

  1. Maanparannukseen ja lannoittamiseen: Sen ravinteet auttavat parantamaan maaperän laatua ja edistämään kasvien kasvua. Villa sisältää typpeä, fosforia ja kaliumia, jotka ovat tärkeitä kasvien ravinteita. Se myös parantaa maaperän rakennetta, lisää vedenpidätyskykyä ja vähentää maan tiivistymistä. On hyvä muistaa, että ravinteet kuitenkin liukenevat villasta hitaasti, joten mikään pikalannoite se ei ole.
  2. Rikkakasvien torjuntaan yleisemmin: Katteena käytettynä lampaanvilla voi auttaa torjumaan rikkakasveja. Omia kokemuksia on karttunut toistaiseksi vain mullan alle laitetusta lampaanvillalevystä, joka kyllä näyttää rikkoja pitävän kurissa jonkin verran paremmin kuin esim. sanomalehtipaperi.
  3. Kasvinsuojeluun: Lampaanvilla voi auttaa suojaamaan kasveja esimerkiksi äkillisiltä lämpötilan vaihteluilta tai kylmiltä talvipakkasilta. Se luo kasvien ympärille eristävän kerroksen, joka auttaa säilyttämään lämpöä ja suojaa kasveja. Tämä toimii ehkä, jos kasvit kiedotaan lämpimään villapeittoon, joka pysyy kuivana…
  4. Kompostointiin: Jos lampaanvillaa haluaa käyttää maanparannukseen, sen voi tehdä myös kompostin kautta. Siellä olevat mikrobit ja olosuhteet voivat myös nopeuttaa villan hajoamista, jolloin ravinteet päätyvät nopeammin kasveille käyttökelpoiseen muotoon.

Lampaanvilla puutarhassa – haitat

Vaikka lampaanvilla voi olla hyödyllinen materiaali puutarhassa, ei sekään aina ole täysin haitaton. Jos laatu ei ole kunnossa tai käytetyt määrät on liian suuria, haittojakin voi olla:

  • Typen liikasaanti: Lampaanvilla sisältää typpeä, ja jos sitä käytetään liikaa, se voi aiheuttaa typen liikasaantia maaperässä. Tämä voi johtaa ravinteiden epätasapainoon ja ympäristöongelmiin, kuten vesistöjen rehevöitymiseen. Tosin huomattavasti isompi riski tähän on käytettäessä teollisia keinolannoitteita.
  • Rikkakasvien leviäminen: Jos lampaanvillaa ei ole käsitelty asianmukaisesti, se voi aiheuttaa rikkakasvien leviämistä puutarhassa. Tämä ns. hukkavillahan on tyypillisesti sitä likaantunutta villaa lampaan vatsasta ja takapuolesta. Siinä on ennen puhdistamista hyvinkin monenlaisia laitumen kasvien siemeniä, heinän siemeniä, papanoita yms. epäpuhtauksia.
  • Eläinten houkutteleminen: Lampaanvillan tuoksu voi houkutella eläimiä, kuten jyrsijöitä, puutarhaan. Myös linnut voivat innostua repimään sitä pesätarpeiksi, jos se on jossain niiden ulottuvilla esim. katteena.
  • Liiallinen vedenpidätys: Liiallinen lampaanvillan käyttö voi johtaa maaperän liialliseen vedenpidätykseen, mikä voi olla haitallista kasvien juurille ja aiheuttaa mädäntymistä. Kohtuus kaikessa!
  • Ympäristövaikutukset: Vaikka lampaanvilla on yleensä ekologisempi valinta kuin monet synteettiset materiaalit, sen alkuperällä on väliä ja huonolaatuinen lampaanvilla tai sen liiallinen käyttö voi silti aiheuttaa myös ympäristöhaittoja.

Jämävillaa

 

Suosittelen, että kokeilet itse, miten lampaanvilla puutarhassa toimii! Mutta varmista aina, että käyttämäsi villa on:

  1. Kotimaista
  2. Mieluiten peräisin luomulampaista
  3. Ns. hukkavillaa, eli muuten jätteeksi päätyvää villaa
  4. Roskista hyvin puhdistettua, mutta muuten käsittelemätöntä

Omat testailuni jatkuvat varmasti tulevina kesinä, sen verran hyvät oli kokemukset lavaviljelmän pohjalla. Kurkkaa tästä Altakasteluvillan käytännön testin tulokset.

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: