Kerää askartelutarvikkeet luonnosta

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Luonto on aivan mahtava aarreaitta askartelusta innostuneelle. Sieltä löytyy helposti askartelutarvikkeet niin sisä- kuin ulkokoristeisiinkin.

Jos tykkäät tehdä itse talvisia koristeita luonnonmateriaaleista, nyt on juuri oikea aika lähteä keräämään askartelutarvikkeita metsästä!

Kerää ulkokoristeeseen vaikkapa sammalta, havujen oksia ja liekoa. Sisälle tulevaan koristeeseen voit kerätä vaikkapa pihlajanmarjoja, kuivia lehtiä ja käpyjä.

 

Siilin askartelutarvikkeet

Tarvitaanko keräämiseen lupa?

Suomessa on onneksi jokamiehenoikeudet, jonka ansiosta luonnonantimet ovat ihan jokaisen askartelijan käytettävissä. Marjojen ja sienien keruuoikeus lienee kaikille tuttu, mutta niiden lisäksi saat kerätä paljon muutakin.

Perussääntö on, että ympäristöön ei saa jäädä keräämisestä pysyviä jälkiä, eikä se saa aiheuttaa vahinkoa ympäristölle, muille kulkijoille tai maanomistajalle. Ja tietenkään nämä oikeudet eivät ole voimassa missään piha-alueilla tai muuten erityiskäyttöön otetuilla alueilla, kuten viljellyillä pelloilla.

Saat ihan vapaasti:

  • kerätä marjoja, sieniä ja ruohovartisia kasveja (kunhan ne eivät ole rauhoitettuja)
  • kerätä maahan pudonneita oksia
  • kerätä maahan pudonneita käpyjä

Mutta et saa:

  • katkoa oksia puista, myöskään kaatuneista (koskee kaikkia puulajeja, pajuista kuuseen)
  • ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta
  • kerätä käpyjä suoraan puista

Sen suhteen ei ole rajoituksia, mihin käyttöön näitä antimia keräät. Eli kaupallinen kerääminen on ihan yhtä sallittua kuin ihan vain omiin askarteluihin keräys.

Jos haluat kerätä jotain, mikä ei jokamiehenoikeuksin ole sallittua, kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä maanomistajaan! Useimmiten hän antaa ihan mielellään luvan esimerkiksi pajunoksien, sammaleen tai havuoksien keruuseen, kun vain pyydät luvan etukäteen.

Mutta luvatta ei kannata pajuja tai kuusen havuja kerätä! Itseäni harmitti eräänä keväänä todella paljon, kun vartavasten punontatöitä varten leikkaamani, omilla mailla kasvavat pajut olikin joku muu käynyt jo keräämässä .

Et voi ikinä tietää, onko joku maanomistajalle tarpeellista vai ei, jos et kysy.

* Maanomistajatietoja voit kysellä esim. kunnan rakennusvirastosta ja maanmittauslaitoksesta.

Milloin kannattaa lähteä keruuretkelle?

Luonnossa liikkuessa ihan kaikkina vuodenaikoina kannattaa pitää silmänsä auki!

Kaunis kelo-oksa tai muutama männynkäpy mahtuu vaikka ulkoilutakin taskuun ja ne kestävät vuosia odottamassa käyttöä kotona. Näin sinulla on aina upeat askartelutarvikkeet varastossa, kun luova inspiraatio tekemiseen syttyy!

Talvella keräämistä rajoittaa tietysti lumi. Siksi talven koristeisiin materiaalit kannattaa käydä keräämässä jo hyvissä ajoin ennen lumen tuloa. Sopiva ajankohta on, kun lämpötila alkaa olla pysyvästi alle +10 asteessa, mutta maa ei ole vielä jäässä.

Materiaalien säilyvyys vaihtelee. Osa säilyy ulkona hyvin, mutta kuivuu sisätiloissa käyttökelvottomaksi nopeasti. Osa taas säilyy ikuisesti, kunhan eivät pääse kastumaan.

Tässä taulukossa on muutamia yleisimpiä luonnon askarteluun sopivia materiaaleja ja niiden säilytysohjeita:

 

Nyrkkisääntönä voi sanoa, että

-> Kuivat materiaalit (esim. kävyt, oksat jne.) kannattaa myös säilytyksen aikana pitää mahdollisimman kuivana.

-> Tuoreet ja kosteat materiaalit (esim. elävät oksat, sammal tai lieko) taas kannattaa säilöä mahdollisimman viileässä ja kosteassa tilassa.

Myös käyttötarkoitus tietysti vaikuttaa. Jos haluat käyttää rahkasammalta kranssin pohjassa, sen pitää olla märkää ja tuoretta. Mutta jos asettelet vaikkapa karhunsammalta asetelman katemateriaaliksi, se voi olla kuivempaakin.

askartelutarvikkeet luonnosta

No, nyt on askartelutarvikkeet kerätty. Miten niitä sitten käytetään?

Ihan niinkuin haluat! No, muutama sääntö on hyvä muistaa:

  1. Jos haluat, että se valmis työ kestää sisätiloissa kauniina, sen pitää joko kestää kuivumista tai sen kastelu pitää jotenkin järjestää.
  2. Jos haluat, että aikanaan työ on mahdollista hävittää kompostoimalla (suositeltavaa!), älä käytä siihen mitään maatumatonta, esimerkiksi rautalankaa.
  3. Koristeita, oli ne sitten luonnonantimia tai kaupasta ostettuja, voit useimmiten käyttää uudelleen. Kierrätys kunniaan!
  4. Toisinaan suositellaan suihkuttamaan kranssit tai havuaskartelut lakalla paremman säilyvyyden takia. Itse en tätä suosittele, varsinkaan, jos aiot hävittää ne aikanaan kompostin kautta. Kun keräät kasvit oikeaan aikaan ja hyväksyt niiden vaatimukset säilytyksestä, selviät ilman kemikaalejakin!

Kukkakimppu luonnon kukista on aina kaunis ja ihana. Kukkien keruussa ja sidonnassa on muutama niksi, joilla lisäät kimpun säilyvyyttä. Niistä voit lukea lisää tästä.

Tai tietysti voit myös kuivata luonnonkukkia ja tehdä niistä kestäviä kuivakukkakimppuja, -asetelmia tai muita koristeita.

Kun olet kerännyt materiaalit valmiiksi, syntyy kaunis kranssi oven tai pöydän koristeeksi nopeasti. Vaikkapa tämän videon ohjeen mukaan:

Viimeistään siinä vaiheessa, kun sääennustukset lupailevat pysyvämpiä pakkasia ja lumisadetta, on materiaalinkeruuretkelle syytä lähteä.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta säilöä tuoreita materiaaleja ulkona, mahtuisiko pakastimeen? Siellä ne säilyvät samalla tavalla kuin ulkonakin.

 

Lisää vinkkejä luonnonmateriaalien käyttöön saat

Auringontähden Pihakirjeessä.

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Jätä kommentti