Kasvien valinta puutarhaan – näin valitset helppohoitoiset ja kestävät kasvit!

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

 

Tuottaako kasvien valinta sinulle päänvaivaa? Pihasta on ehkä jo suunnitelmat muuten tehty, mutta se tärkeä kasvisuunnitelma on jäänytkin tekemättä? Usein laajan yleissuunnitelman jälkeen se kasvien valinta menee pelkäksi shoppailuksi. Taimia ostellaan taimimyymälästä sen mukaan, mikä sattuu myymälän valikoimissa juuri ostohetkellä näyttämään omaan silmään kivalta. Tai vielä pahempi, kasvien valinta perustuu pelkkiin somevinkkeihin ja nätteihin kuviin.

Kasvien valinta on kuitenkin pihan rakentamisessa se kaikkein eniten sen hoitoon ja kestävyyteen vaikuttava seikka. Kun valitset oikean kasvin oikeaan paikkaan, varmistat kauniin, kestävän ja helppohoitoisen lopputuloksen. Väärillä valinnoilla voit aiheuttaa hankalia ongelmia itsellesi, sillä huonosti voivat kasvit kutsuvat paikalle myös rikkakasvit ja tuholaiset!

Kasvisuunnitelmalle kannattaa siis oikeasti uhrata hieman aikaa ja pohtia valintoja ihan kunnolla. Oli kyse sitten vanhasta tai uudesta pihasta, olemassa olevasta tai täysin uudesta istutuksesta.

Kasvien valinta voi olla kivaakin!

Kasvien valinta on lähtökohta onnistuneelle istutukselle

Ensimmäinen juttu on tietysti se, että se todellakin vastaa niitä toiveita ja mielikuvia, jotka sinulla siitä tehdessä oli! Eli

👉 Kasvit kasvavat siihen kokoon, mitä oletit,

👉 kukat kukkivat silloin, kun haluat ja

👉 ovat juuri sen värisiä/muotoisia kuin odotit.

 

Mutta tämän lisäksi onnistunut istutus on myös

👉 kestävä ilman erityishoitoa (jos et sellaiseen ole varautunut),

👉 kestää myös satunnaista hoitamattomuutta ilman, että on hetkessä karmean näköinen ja korjauskelvoton,

👉 ei vaadi jatkuvaa kitkemistä ja hoivaa viihtyäkseen,

👉 kestää paikalliset olosuhteet niin kesällä kuin talvellakin,

👉 sietää ajoittaisia tuholaistilanteitakin, eikä vaadi jatkuvasti erilaisia torjuntatoimia.

Onnistuneen istutuksen kolme ydinasiaa

Kasvien valinta on onnistuneen istutuksen tärkein juttu! Kasvupaikasta pitää tietää ja ottaa huomioon muutakin kuin auringonvalon määrä ja kasveista pitäisi tietää hieman enemmän kuin pelkkä kukinta-aika ja väri.

Toisinaan tietysti sattumaltakin onnistuu! Mutta kasvit eivät alelaarissakaan ole ilmaisia ja huonosti voiva ja työläs istutus voi aiheuttaa vuosien mielipahaa, joten suosittelen kyllä lämpimästi kunnon kasvisuunnitelman tekemistä tai teettämistä.

 

 

Kasvisuunnitelman teko ei ole mitään rakettitiedettä, mutta vähän vaivannäköä ja kasvien sielunelämään perehtymistä se toki vaatii.

 

Tärkeimmät kolme asiaa, jotka suunnitelmassa pitää huomioida, ovat:

  1. Istutuksen rakenne
  2. Kasvupaikan olosuhteet
  3. Omat tavoitteesi, toiveesi ja mahdollisuutesi

Käydään nyt näitä vaiheita hieman tarkemmin läpi.

1. Istutuksen rakenne

Istutuksen rakenteella tarkoitetaan sitä, minkälaisista kasveista istutus koostuu (puut, perennat, maanpeitekasvit, pensaat jne.). Tämä on erityisen tärkeä juttu silloin, jos haluat istutuksen olevan helppohoitoinen.

Tässä sinun kannattaa ehdottomasti katsoa mallia luonnosta; alueilla, joihin ihminen ei ole pitkään aikaan koskenut, kasvaa lähes poikkeuksetta hyvin monimuotoisesti kasveja eri kasviryhmistä. Metsässäkään ei paljasta pintaa näy, pimeimmässä kuusimetsässäkin maan pintakin on peittynyt kasvillisuudella.

 

Helppohoitoisessa istutuksessa kasvaa sekaisin puuvartisia ja ruohovartisia kasveja, joiden kasvutapa ja juuristo ovat erilaisia.

 

🌻 Yksi perenna peittää maata suikertamalla, toinen kurkottaa korkeuksiin.

🌻 Yksi kukkii jo toukokuussa, kun vieressä myöhäisen syksyn perenna vasta hissukseen työntää ensimmäisiä versojaan maan uumenista.

🌻 Puu työntää juurensa jopa metrien syvyyteen, kun pikkuperenna sen tyvellä hyödyntää vain päällimmäistä viittä senttiä.

🌻 Pensas kestää hyvin tuulen riepotusta ja suojelee samassa vieressään kasvavaa tuulille herkkää perennaa.

On tärkeää, että maa on kasvillisuuden peitossa ympäri vuoden ja kasvit eri kasvun vaiheissa läpi kesän. Tila on käytetty tehokkaasti hyväksi niin maan alla kuin maan päälläkin.

Miksi tällainen istutus sitten on helppohoitoinen? No, koska

👉 kun maa on tehokkaassa käytössä niin päältä kuin altakin, istutuksessa ei ole tilaa rikkaruohoille

👉 tuholaiset eivät löydä monimuotoisesta kasvustosta herkkujaan niin helposti kuin laajasta yksilajisesta istutuksesta

👉 istutus on rehevä ja hyväkuntoinen joka kesä, vaikka säät vaihtelevat; jos joku ei kesän säistä tykkää ja kituu, toinen voi paremmin kuin koskaan

👉 monimuotoisuus luo omanlaisensa pienilmaston istutukseen, joka suojelee kasveja ja saa ne viihtymään paremmin

👉 ravinteita ei karkaa istutuksesta, kun maa on kasvipeitteinen myös talvella ja koko sulan maan ajan niille on käyttäjiä

 

Valitse istutukseen kasveja monimuotoisesti eri kasviryhmistä: puita, pensaita, eri aikaan kukkivia ja eri kokoisia perennoja. Muista ajatella maata ja koko istutusta vertikaalisesti: joka kerrokseen asukkeja!

 

Lue lisää istutuksen rakenteesta tästä.

 

2. Kasvupaikan olosuhteet

Puutarhan kaikille kasveille löytyy kantaäiti jostain päin maailmaa luonnosta. Vaikka kasveja on sen jälkeen jalostettu ja siirretty uusille asuinalueille, niiden toiveet ja tottumus tietynlaiseen kasvuympäristöön on säilynyt. Toisilla vahvemmin, toisilla heikommin.

Kasvupaikasta kiinnitetään usein huomiota valo-oloihin, mutta paljon muutakin olisi syytä huomioida, jos haluaa kestävän, helppohoitoisen ja kauniin istutuksen. Kiinnitä aurinkoisuuden lisäksi huomiota myös:

    • kasvuvyöhykkeeseen (missä päin Suomea istutus on)
    • kasvupaikan tuulioloihin
    • maan ravinteisuuteen, multavuuteen ja koostumukseen
    • pienilmastoon vaikuttaviin paikallisiin oloihin, kuten vesistön läheisyys, maaston muodot, isot rakennukset, puut, metsät, avonaiset pellot jne.
    • talviolosuhteisiin: onko lunta, voimakasta kevätahavaa, lämpötilan sahaamista jne.

 

Kannattaa hankkia kunnollinen kasvikirja, josta löydät kattavat tiedot kasvien kasvupaikkavaatimuksista.

 

Tutki istutuspaikan kasvuolosuhteita kokonaisuutena, yksi seikka harvoin on ratkaiseva.

Esimerkkejä:

  • Varjon kasvi voi hyvin viihtyä auringossakin, jos maa on multavaa ja pidättää hyvin vettä.
  • Kovin tuulisella paikalla hedelmäpuun sato voi jäädä saamatta, jos kukinnan aikaan aina tuulee niin paljon, että pölyttäjät eivät pysty tekemään työtään, vaikka paikka muuten olisi täydellinen.
  • Puolivarjoinen paikka saattaakin olla auringon kasville parempi, koska siellä kaikki muut olosuhteet olisivat paremmat.
  • Vaikka kasvi kestäisi -40 asteen pakkasia, se ei ehkä silti Pohjois-Suomessa menesty, koska kasvukausi on liian lyhyt.

Kasvupaikan ominaisuudet vaikuttavat myös kasvin ulkonäköön. Selkein ero on koossa ja kukinnassa: auringossa kasvi jää usein matalammaksi kuin varjossa ja kukinta taas on usein runsainta aurinkoisella paikalla.

 

Ennen kasvien valintaa istutukseen, perehdy huolellisesti kasvupaikan olosuhteisiin.

 

Lue lisää kasvupaikan analysoinnista tästä.

 

 

3. Omat tavoitteet, toiveet ja mahdollisuudet

Istutuksella on aina jokin tavoite, vaikka sitten vain luoda silmälle iloa kauniilla kukilla! Mieti mikä sinun tavoitteesi suunniteltavan istutuksen suhteen on. Se voi olla esim:

  • kauneus
  • näkösuoja
  • tuulensuoja itselle tai pihan muille kasveille
  • pölyttäjien ja/tai perhosten houkuttelu pihaan
  • luonnon monimuotoisuuden edistäminen
  • kasvien tarjoama sato ruokapöytään
  • yms.

 

Helppohoitoisuutta kaikki yleensä toivovat, mutta mitä se tarkoittaa juuri sinulle?

 

Toinen kokee kitkemisen terapeuttisena stressin vähentäjänä, kun toiselle se on pihastressiä aiheuttavaa pakkopullaa. Mieti rehellisesti, mitä sinä pihallasi tykkäät tehdä ja ota se huomioon jo istutuksen suunnitteluvaiheessa. Oikeilla kasvivalinnoilla voit ihan oikeasti vaikuttaa suuresti esim. kitkemistarpeeseen.

Onko sinulla jotain rajoitteita hoidon suhteen? Ehkä olet kovin kiireinen ja aikaa pihapuuhiin on vain pari tuntia viikossa, jos sitäkään? Tai ehkä istutus on tulossa kakkosasunnolle, jossa vietetään vain kesäloma ja pari viikonloppua?

Terveyskin voi asettaa rajoitteita, jotka on syytä huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Sinun ei tarvitse tinkiä tavoitteista rajoitteidesi takia, mutta ne on tärkeää ottaa suunnitellessa huomioon.

  • Jos vaikkapa kyyristely tuottaa sinulle hankaluuksia, nosta syötävät kasvit lavakauluksiin ylemmäksi, jotta hoito ja sadonkorjuu sujuu mukavammin.
  • Tai jos raskaat lapiohommat tuntuvat haastavilta, suunnittele istutus niin, että sinne ei tarvitse kantaa mitään multa- ja lannoitesäkkejä vuosittain.
  • Jos lapiohommat eivät ole sinun juttusi, suunnittele istutus niin, etteivät perennat vaadi muutaman vuoden välein jakamista.

Ota rehellisesti huomioon sekä tavoitteesi että mahdollisuutesi jo suunnitteluvaiheessa.

Lue lisää omien tarpeiden ja toiveiden kartoittamisesta täältä.

 

 

Kun suunnittelet istutusta, tee ensin karkea karsinta ehdokkaista nämä kolme ydinasiaa huomioiden. Sen jälkeen loppu onkin sitten ihan makuasia, voit valita vapaasti juuri itseäsi miellyttäviä värejä, muotoja, tuoksuja ja makuja. 

 

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: