Näin valitset omiin tarpeisiisi sopivan kasvihuoneen

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Kasvihuonetta voin suosittella lämpimästi ihan jokaiselle, joka tykkää kasvattaa syötävää omalla pihalla. Oikein valittu kasvihuone tuo ihan huimasti lisää mahdollisuuksia hyötykasvien kasvatukseen!

Sen oikean kasvihuoneen valinta vain ei aina ole ihan helppoa. Markkinoilta löytyy edullista, kohtuuhintaista ja kallista. Löytyy myös kestäviä ja rimpuloita, jopa täysin Suomen oloihin sopimattomia. Aina se kallis hintakaan ei takaa kestävyyttä ja käyttömukavuutta, jos hintaa nostaa tyylikäs muotoilu tai muu käytön kannalta sivuseikka.

Kasvihuoneen valintaan kannattaa uhrata hieman aikaa. Parhaimmillaan kasvihuone voi olla sinulle vuosikymmenten ilo, pahimmillaan yhden kesän riesa. Oleellista sen oikean etsinnässä on miettiä, mihin tarkoitukseen kasvihuoneen haluat. Onko sinulle pääasia kasvien kasvatus, oleskelu vai ehkä kaunis piharakennus?

 

Kasvihuone sopii hyvin tomaattien kasvatukseen

 

Kasvihuoneen valinta

Kasvihuoneen valinnassa on 6 tärkeää kohtaa, joihin sinun kannattaa vertailuja tehdessäsi paneutua. Näistä ensimmäinen – ja minusta myös tärkein – on kasvihuoneen käyttötarkoitus. On ihan turha maksaa ominaisuuksista, joista ei sinulle ole iloa tai hyötyä!

 

Kasvihuoneen käyttötarkoitus

Kasvihuoneen hankintaan voi olla monenlaisia syitä. Varmaan se yleisin on halu kasvattaa itse tomaatteja, paprikoita ja muita lämpöä ja pidempää kasvukautta vaativia vihanneksia.

Mutta yhtä lailla kasvihuonetta voi käyttää esikasvatustilana kesäkukille tai avomaan vihanneksille. Tai haaveissa saattaa olla ympäri vuoden käytettävissä oleva ”pihahuone”, jossa voi kesällä ihailla puutarhaa viiniköynnöksen katveesta  ja talvella hörppiä kaakaota kynttilävalaistuksessa.

Toki oikein viimeisen päälle puutarhaansa tietyn tyylin mukaiseksi rakentava saattaa myös haluta kasvihuoneen ihan vain puutarhan koristeeksi!

Kaikki syyt ovat tietysti ihan yhtä hyviä, mutta tavoitteiden täyttämiseen sopiva kasvihuonemalli vaihtelee suuresti. Kennokatteinen huone ei sovellu hyvin puutarhan lasihuoneeksi, koska sieltä ei kunnolla näe ulos. Jos haaveissa taas on esikasvatus, lämmöneristävyys ja lämmitysmahdollisuudet ovat tärkeitä ominaisuuksia. Toisinaan ulkonäkö voi olla tärkeä ominaisuus ja jopa mennä toimivuuden edelle.

Ihan ensimmäisenä mieti, millaiseen käyttöön olet huonetta hankkimassa!

 

Kasvihuoneen koko

En ole ikinä kuullut, että kukaan kasvihuoneen hankkinut olisi harmitellut sen olevan omiin tarpeisiin ihan liian iso. Päinvastoin kyllä monet kerrat!

Yksi hyvin usein unohtuva seikka kokoa miettiessä on ihminen itse! Kun työskentelet kasvihuoneessa, tarvitset vähintään neliön tilaa itsellesi. Sinun pitää mahtua pyörimään, kykkimään, kurottamaan ja pyllistelemään sujuvasti kasvien kanssa touhutessa. Eikä olisi yhtään huono juttu, jos pystyisit työntämään kottikärrytkin huoneeseen sisälle asti.

Mieti myös, haluatko:

  • tuolin ja ehkä pöydän huilipaikaksi
  • työpöydän tai -hyllyn
  • säilyttää huoneessa ruukkuja, ämpäreitä, kastelukannuja tai muuta sen käytössä tarvittavaa

Kasvien vaatima tila riippuu tietysti kasvista ja viljelytavasta, mutta esim. yhdelle tomaatin taimelle on hyvä varata 0,5 m2, kasvihuonekurkulle puolestaan kokonainen neliö.

Kasvihuoneen koko vaikuttaa todella paljon myös hoitotarpeen määrään, mutta niin päin, että mitä suurempi huone, sitä helpompi se on hoitaa! Lämpötilan vaihtelut ovat isossa huoneessa hitaampia esim. yön ja päivän välillä. Lisäksi riittävä kasvutila ja tuuletus vähentävät ongelmia kasvitautien ja -tuholaisten osalta. Ja jos suunnittelet huoneeseen automaattista kastelua, sekin onnistuu paljon helpommin isommassa huoneessa kuin pienessä.

Hanki aina pikkasen isompi kuin luulet tarvitsevasi!

 

Pieni kasvihuone

 

Kasvihuoneen runko

Suomessa olosuhteet on rakennuksille vaativat ja esimerkiksi omakotitalon katoilta vaaditaan 180 kg/m2 kestävyyttä. Valitettavasti iso osa meillä myynnissä olevista kasvihuoneista valmistetaan huomattavasti etelämpänä, missä lumesta ei juuri ole pelkoa. Siksi sinun on ostajana oltava tarkkana!

Alumiinia käytetään kasvihuoneiden runkomateriaalina yleisesti, koska se on kevyttä, helppoa työstää ja edullista kuljettaa.  Se on kuitenkin myös pehmeää ja saattaa helposti painon alla taipua. Teräs kestää paljon paremmin, etenkin profiiliin prässätty.

Myös huoneen muodolla on merkitystä kestävyyden kannalta. Kaarimalli on tukevampi kuin harjakattoinen malli ja lisäksi sen katolta painava nuoskalumi putoilee ihan itsekseen. 

Lunta voi tietysti aina poistaa katolta ja useimmissa huoneissa se onkin pakollinen talvihoitotoimi. Muista, että metrin patja nuoskalunta voi painaa jopa 300 kg/m2.

Alumiini EI ole suosittu runkomateriaali kestävyyden vaan keveyden takia!

 

Kasvihuoneen runko
Profiiliin prässätty teräsrunko, joka kiinnitetään miljoonilla muttereilla on työläs kasata, mutta kestää! Tässä Strong-kasvihuoneen rungon yksityiskohta.

Kasvihuoneen katemateriaali

Se että runko kestää, mutta katteet hajoaa ei sen romahtaneen kasvihuoneen äärellä paljon lohduta. Runko ja katemateriaali yhdessä tekevät kasvihuoneesta kestävän, tai heikon. Huomiota kannattaa kiinnittää sekä katemateriaalin laatuun että kiinnitykseen.

Katteiden kiinnitys

Helposti klick-klack tyyliin kiinnitettävät levyt usein myös lähtevät tuulisella säällä yhtä helposti klick-klack irti! Tukevasti ruuveilla kiinnitetyt levyt kestävät aina paremmin kuin millään hakasilla tai muilla värkeillä kiinni napsautetut. Erityisesti kaarimallisissa kasvihuoneissa käytetään myös huoneen yli meneviä metallipantoja katteen päällä, mikä estää tehokkaasti katteiden irtoamisen silloinkin, kun se ovi myrskyn alla jäi vahingossa auki.

Kennokate, lasi vai kasvihuonemuovi?

Kestävyydessä vaikuttaa katemateriaalin laadun lisäksi tietysti myös paksuus, mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi 4 mm ja 6 mm kennolevyissä on todella merkittävä ero kestävyyden kannalta.

Kennokate joustaa enemmän ja kestää iskuja, mutta keston loppuessa murtuu herkästi palasiksi. Lasi ei kestä iskuja, eikä jousta, mutta turvalasi ei myöskään hajoa säpäleiksi.

Katemateriaalin valintaan vaikuttaa jälleen kerran se kasvihuoneen käyttötarkoitus:

  1. Jos sinulle oleellisinta on kasvien viihtyminen ja haluat käyttää kasvihuonetta myös varhain keväällä ja syksyllä, valitse kennokate.
  2. Jos sinulle oleellisinta on kaunis ulkonäkö ja oleskelu huoneessa, valitse kirkas lasikate
  3. Jos haluat saada mahdollisimman edullisesti paljon kasvihuonetilaa, valitse kasvihuonemuovi

Kennokate eristää lämpöä ja suodattaa auringonvaloa. Sen läpi ei näy yhtä kirkkaasti kuin lasin, mutta kasveille se on usein parempi vaihtoehto kuin kirkas lasi. Kasvihuonekasvit ovat usein tropiikin kasveja, jotka eivät pidä suurista lämpötilavaihteluista. Huoneen lämpötilan pitäisi pysyä mahdollisimman tasaisena. Se ei saisi nousta liikaa auringon paisteessa, mutta ei toisaalta myöskään pudota liikaa auringon laskiessa.

Lämmöneristävyyttä tarvitaan siis molempiin suuntiin. Kennolevyt ovat lämmöneristävyydeltään aina sekä yksinkertaista muovia että lasia paremmat. Ja mitä paksumpi kennolevy, sitä parempi eristys.

Kennolevyjen laadussa on suuria eroja ja valitettavasti halvimmat saattavat kellastua ja niiden valonläpäisykyky heikkenee nopeasti. Varmista, että kennolevyissä on UV-suojaus ja huolehdi asentaessa, että laitat levyt oikeinpäin. Hyvälaatuisille kennolevyille on useimmiten myös takuuaika värinkestoon ja valonläpäisevyyteen.

Katteen paksuudella on väliä sekä käytön että kestävyyden kannalta!

 

 

Kasvihuoneen tuuletus

Ilman tuuletusmahdollisuuksia kasvihuone on kuin höyrysauna! Lämpötila nousee hyvin nopeasti saunalukemiin, ilmankosteus on aivan liian suuri, eikä ilma vaihdu. Tuuletus on siis oleellinen osa kasvihuonetta.

Useimmat kasvihuonekasvit viihtyvät kosteassa, mutta niin viihtyvät myös sienitaudit, kuten härmä ja home. Myös monet kasvihuonetuholaiset nauttivat kosteasta ja paikallaan pysyvästä kasvihuoneilmasta. 

Parhaiten tuuletus on säädeltävissä, jos molemmissa päissä on ovet (saadaan läpiveto) ja lisäksi katolla on 1-2 tuuletusluukkua. Kattoluukut kannattaa varustaa automaattiavaajilla, tämä helpottaa hoitoa huomattavasti. Ovissa olisi hyvä olla myös erilliset tuuletusluukut, jotka voit jättää auki myös yöksi. (Aukinaisesta ovesta huoneeseen pääsee yöaikaan myös vaikkapa puput tai naapurin kissat…)

Ilman tuuletusta kasvihuone on kuin höyrysauna!

Kasvihuoneen tuuletusluukku
Automaattiavaaja huolehtii luukun avaamisesta ja sulkemisesta sinun puolestasi!

Kasvihuoneen hinta

Kasvihuoneiden hinnoissa on isoja eroja, joten hintavertailu kannattaa aina. Erityisesti jos olet hankkimassa kasvihuonetta ”tosi käyttöön” eli kasvien kasvatukseen, kannattaa vertailla hintaa per hyötyneliö. Kovin matalassa harjakattoisessa kasvihuoneessa saattaa seinän viereen jäädä paljon käyttökelvotonta tilaa.

Muista lukea ne ”pienet präntitkin”, sillä sieltä saattaa usein löytyä se hintaeron syy muuten hyvin samanlaisten pakettien välillä. Täsmälleen saman näköisiä kasvihuoneita voi valmistaa useampi valmistaja ja erot löytyvät esim. rungon materiaaleista tai katteiden paksuudesta. Myös kasvihuonepaketin sisältö voi vaihdella, yhdessä on mukana kaikki mutterit ja tiivisteet, toisessa vain runko ja kate.

 

Strong kasvihuone

 

Lue tästä omat kokemukseni Strong-kasvihuoneen pystytyksestä ja käyttökokemuksista.

 

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: