Ihana perennapenkki – näin onnistut!

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Kukapa ei pitäisi ihanasta, ihan alkukeväästä talven tuloon kukkivasta, rehevästä perennapenkistä? Joka vain kaunistuu vuosi vuodelta ja joka tietysti pärjää  hienosti ihan kevyellä hoidolla!

Paraatipaikan lisäksi jokaisessa pihassa on aina myös haastavia paikkoja, rinne, puun alunen tai paahteinen etupiha, joka kaipaisi jotain nättiä ja helppohoitoista sen puolikuolleen nurmikon tilalle. Vai kaipaisitko sinä väriä ja kukkia kesäksi paikkaan, johon talvella putoaa lumet katolta eikä mikään puska siinä selviä?

Ratkaisu tarpeisiisi löytyy takuuvarmasti perennojen yltäkylläisestä maailmasta!

 

Mitä perennat ovat?

Perennat on monivuotisia, ruohovartisia kasveja.

Niiden maanpäälliset osat siis kuolevat talveksi, toisin kuin puilla, pensailla tai varvuilla. Ne talvehtivat kuitenkin juurakkonsa avulla, eli niitä ei tarvitse ostaa joka vuosi uudestaan, kuten ns. kesäkukkia.

Tiesitkö muuten, että…

Perenna-sana muuten tulee latinankielen perennis sanasta, joka tarkoittaa yksinkertaisesti monivuotista. Annuus puolestaan tarkoittaa yksivuotista. Esim. Bellis perennis (=kaunokainen) tarkoittaa siis suomeksi ”Kaunis monivuotinen”. 

Tieteelliset nimet eivät kyllä ole enää tänä päivänä mitään latinaa, mutta siellä sen pohja kuitenkin on. Tieteellinen nimi saattaakin paljastaa kasvin ominaisuuksista paljon enemmän kuin sen suomalainen nimi.

 

Mihin perennat sopivat?

Ketohanhikki ja maahumala
Ketohanhikki ja maahumala amppelissa loppukesästä. Paahteinen paikka on tuottanut niihin upean ruskan.

Ihan mihin vaan, vain mielikuvitus on rajana!

Perennoja löytyy pensasmaisen isoista jättiläisistä nurmikollakin pärjäävin maanpeittäjiin. Osalle riittää muutaman sentin multakerros kiven päällä, toiset viihtyvät veden allakin.

Perennoja voit istuttaa pensaiden ja puiden kanssa samaan penkkiin tai tehdä niistä ihan omansa. Voit tehdä perennapenkin vain yhdestä lajista tai käyttää siihen kymmeniä eri lajeja.

Perennoja voit kasvattaa maassa, ruukussa, lavassa tai amppeleissa. Ja voit myös ohjata niitä köynnöstukeen, kasvattaa majan seiniksi tai käyttää katekasvina puiden tai pensaiden alla.

 

Miten perennapenkki tehdään?

Ihan uuden perennapenkin voit perustaa monella tavalla. Voit aloittaa sen kääntämällä maan, kuten tässä artikkelissa tehdään kasvimaata perustettaessa.

Tai jos haluat välttää raskasta maankääntöä, voit kattaa alueen pariksi vuodeksi esim. mustalla muovilla tai paksulla kerroksella maatuvaa katetta, jolloin pieneliöt kääntävät maan puolestasi ja rikkakasvit tai nurmikko kuolee. Katteiden käytön periaatteista löydät lisätietoa täältä.

Voit myös peittää maan jollain hitaasti maatuvalla (paperi/pahvi) ja lisätä sen päälle multaa tarvittavan määrän. Näin syntyy kohopenkki, jonka etuna on paitsi perustamisen helppous ja nopeus myös nopeampi lämpeneminen keväällä.

Jos iso mullan tarve kauhistuttaa, kasvata penkissä vuosi tai pari ensin vähempään multatilaan tyytyviä kesäkukkia. Voit vaikka kylvää siihen suoraan kehäkukkaa, unikoita, ruiskaunokkia yms. suorakylvettäviä kesäkukkia.

Kun paperi/pahvi on maatunut, sinulla on tarpeeksi multaa isommillekin perennoille.

 

En koskaan suosittele maatumattoman materiaalin käyttämistä perennapenkin pohjakatteena

Maatumaton kate aiheuttaa lähes aina ongelmia pidemmän päälle

  • Se saattaa tiivistyä niin, että vesi ei enää kunnolla pääse läpi. Liian märkä maa aiheuttaa helposti talvehtimisongelmia, pahimmillaan sinulla on perennapenkin sijaan pihallasi mutalammikko.
  • Se estää kasvien juuria tunkeutumasta syvemmälle.
  • Se estää maa-ainesten ja juurien lisäksi myös maan pieneliöiden kulkua ja veden ja ravinteiden normaalia siirtymistä maakerroksista toiseen.
  • Sen poisto maan alta on todella työlästä, jos esim. haluatkin joskus istuttaa paikalle puita tai muita syväjuurisempia kasveja.
  • Kannattaa myös huomioida, että vaikka tuotteen nimessä olisi ”matto” tai ”kangas”, se on kuitenkin muovia!

 

Miten valitsen kasvit?

Analysoi kasvupaikka

On aina helpointa valita kasvit kasvupaikan mukaan. Maata voit muokata ja parantaa, mutta muihin olosuhteisiin et paljoa pysty vaikuttamaan. Aloita siis analysoimalla kasvupaikka näiden ohjeiden mukaan.

Kasvupaikka karsii valikoimaa hieman, mutta vaihtoehtoja on silti roppakaupalla. Tee itsellesi vaikka lista perennoista, jotka sopisivat niihin kasvuoloihin, joita sinulla on tarjolla.

Sitten pitää vain keksiä, mistä itse tykkäät! Oma suosikkini perennoja valitessa on tämä Perennat-kirja. Monista ”kuvakirjoista” poiketen tässä on lajiteltu perennoja kasvuvaatimusten mukaan.

Google on helppo ja kuvat on tietysti kivoja, mutta kasvin kasvuvaatimusten pitäisi kuitenkin olla aina se ensisijainen valintakriteeri.

Lue myös tämä: Näin valitset istutuksen kasvit

 

Karsi vaihtoehtoja

Koska valikoimaa on niin valtavasti, valitseminen ei aina ole helppoa. Olen suunnitellut lukuisia perennapenkkejä ja vielä useampia täydentänyt. Olen ”listaihmisiä” ja etenenkin istutusten suunnittelussa usein erilaisten listojen avulla.

Tähän tyyliin:

  1. Listaa kasvupaikkaan sopivat kasvit, jotka itseäsi miellyttävät/vastaavat tarpeitasi
  2. Jaa em. listan kasvit koon mukaan (esim. maanpeitekasvit, 20-30 cm korkeat, 50 -100 cm korkeat, jättiperennat)
  3. Jaa em. listat värien mukaan
  4. Jaa em. listat kukinta-ajan mukaan

Listoja tehdessäsi karsi tietysti pois kaikki sellaiset, jotka eivät syystä taikka toisesta sinua miellytä.

Seuraavaksi pitää sitten tarkastella sitä perennapenkkiä kokonaisuutena:

  • mistä suunnista sitä katsellaan,
  • mistä paistaa aurinko
  • lämpiääkö penkki keväällä aikaisin vai myöhään
  • jne.

Mieti myös penkin reunoja jo tässä vaiheessa:

  • laitatko penkille selkeät reunat kivistä, puusta tms.
  • oletko valmis kanttaamaan penkin muutaman kerran kesässä
  • istutatko reunaan kasveja, jotka saavat levitä nurmikolle

Järjestä ominaisuuksien mukaan

Sitten vain rupeat listojesi mukaan etsimään sopivia kasveja eri kohtiin penkkiä.

Esimerkiksi jos perennapenkkiä katsotaan joka puolelta, asettele korkeat keskelle ja matalat reunoille.  Jos taas penkkiä katsellaan vain yhdestä suunnasta, voit laittaa korkeat taakse ja matalat eteen.

Jos tykkäät symmetriasta, voit miettiä asettelua värien, koon tai kasvutavan kautta. Penkistä tulee kuitenkin usein luonnollisemman näköinen, jos vähän sotket symmetriaa. Tai pistätkin jonkun ison pienten keskelle.

Muista myös kukinta-aika.

Jos jokin syyskukkija herää myöhään ja on alkukesästä vielä pieni, virkistä kohtaa varhain keväällä kukkivilla. Näin perennapenkki näyttää kukkivan koko kesän, vaikka pääosaa näyttelevä kasvi vaihtuu kesän edetessä.

Itse valitsen kasvien ominaisuuksia tässä järjestyksessä:

  1. Koko
  2. Kukinta-aika
  3. Kasvutapa
  4. Väri

Mutta sinähän voit tietysti asettaa ominaisuudet tärkeysjärjestykseen ihan oman makusi mukaan!

Tee ostoslista

Kun olet valinnut penkkiin tulevat kasvit, pitää vielä laskea paljonko niitä tarvitaan. Tähän vaikuttaa kasvin koon lisäksi myös sen kasvunopeus.

Ota myös huomioon mahdollinen jakamisen tarve. Toiset perennat pitää joka tapauksessa jakaa 3-5 vuoden välein, jotta kukinta säilyisi runsaana. Tällaisia kasveja voit istuttaa tiheämmin. Tai jos haluat säästää perustamiskuluissa, istuta aluksi väljemmin ja laajenna istutusta sitten jakotaimista.

Jos taas perenna ei pidä siirroista ja jakamisesta, sille kannattaa alusta lähtien jättää riittävästi kasvutilaa.

 

Muista kuitenkin, että paljas multa on kuin kutsukortti rikkakasveille!

Istutustiheyksistä löydät tietoa vaikkapa täältä.

 

Mistä löydän haluamani perennat?

Perennoja kasvatetaan Suomessa useilla taimistoilla. Jos lähiseudultasi ei sellaista löydy, monilla on myös verkkokauppa. Suosittelen ehdottomasti suosimaan tässä kotimaista alkuperää olevia taimia. Miksi? Siitä voit lukea lisää tästä.

Monia arveluttaa tilata eläviä kasveja verkosta. Miten ne oikein voidaan toimittaa ehjinä ja elävinä perille? Tuleeko sieltä sitä mitä on tilannut vai jotain puolikuolleita raaskuja?

Minulla on reilun kymmenen vuoden kokemus taimien verkkokaupasta. Olen paitsi myynyt taimia itse verkkokaupasta myös tilannut niitä useammasta suomalaisesta taimistosta. Sekä kuluttaja-asiakkaana että yrittäjänä.

Perennat laatikossa
Perennat lähdössä maailmalle uuteen kotiin.

Kokemukseni perusteella voin luvata, että huoleen ei ole aihetta! Voit luottaa suomalaisiin taimistoihin: he pakkaavat taimet kuljetusta kestävästi ja jos jotain siitä huolimatta lähetykselle tapahtuu, korvaavat sen sinulle takuuvarmasti!

 

Meilläkin valitaan verkkokauppatilauksiin aina parhaat päältä.

 

Taimien istutus

Perennojen istutus on helppo homma, kun paikka on valmiina! Perussääntö on: istuta entiseen syvyyteen, mutta niin, että multapaakun päälle tulee hieman multaa.

Tarkempia ohjeita voit katsoa tästä.

 

Lue myös nämä:

Perennapenkin hoito

Vanhan perennapenkin kunnostus

 

 

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Yksi kommentti artikkeliin ”Ihana perennapenkki – näin onnistut!”

Jätä kommentti