Helppohoitoinen piha on myös luontoystävällinen

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Oikeasti, kuka haluaisi vaikeahoitoisen puutarhan?? Vaikka rakastaisi pihalla puuhailua ja kädet mullassa möyrimistä, rakkaus on takuulla koetuksella, jos koko ajan on vaikeaa ja hankalaa. Olen vakuuttunut, että me kaikki haluamme helppohoitoisen pihan, mutta se, mikä on kellekin helppohoitoista vaihtelee.

Useimmille se helppohoitoisuus tarkoittaa vähintään sitä, että pihan perushoito on helppoa ja sujuvaa, eikä vie liikaa aikaa. Silloin aikaa riittää puuhata sitten enemmän sitä, mistä oikeasti eniten tykkää. 

Miten pihasta sitten saa helppohoitoisen? Suunnittelemalla, rakentamalla ja hoitamalla sen luonnon mallin mukaan!

Tarkkaa puutarhatyötä

 

Mikä tekee pihasta helppohoitoisen?

Törmäsin kerran erääseen puutarhan omistajaan, joka oli kovin pettynyt kalliilla ostamaansa pihasuunnitelmaan. Suunnittelija oli ollut kuulemma oikein mukava ja osaava, yhdessä oli käyty läpi toiveita ja tarpeita. Odotukset olivat olleet korkealla, mutta lopputulos ei ollut asiakkaan mielestä onnistunut.

Hänen päätoiveensa oli ollut, että puutarhasta tulisi helppohoitoinen. Hän on välillä pitkiäkin aikoja poissa kotoa kesällä ja lisäksi hänen työnsä on sen verran fyysisesti raskas, että hän ei halua enää hyötyliikuntatreeniä kotonaan.

Hän tykkää kyllä puuhastella pihalla ja haaveissa oli myös hyötykasveja. Hänestä on tosi mukavaa laitella vähän kesäkukkia alkukesästä ja kasvatella omia herneitä, salaatteja ja yrttejä kesäaterian täydentäjäksi. Pääasia hänelle kuitenkin oli, että oma piha olisi paikka, jossa voisi rentoutua ja ladata akkuja ihan vain olemalla.

 

Näitä toiveita suunnittelijan ideat eivät kuitenkaan olleet täyttäneet.

 

Pihaan tehtiin istutusalueita, jotka olisivat vaatineet säännöllistä hoitoa pysyäkseen hyvän näköisinä. Vaadittavat hommat olivat pieniä ja helppoja, mutta ne olisi pitänyt tehdä säännöllisesti. Olisi pitänyt olla kitkemässä ja kastelemassa ajoissa, lannoittaa keväällä, kesällä ja syksyllä oikeanlaisilla lannoitteilla, leikata kasveja oikeaan aikaan ja oikealla tavalla, torjua tuholaisia ajoissa, suojata kasveja ennen kevätahavaa jne.

Kun nämä pienet, mutta välttämättömät hommat jäivät sitten tekemättä, piha oli nyt asiakkaan sanoin ”ihan räjähtänyt käsiin”. Rikat olivat vallanneet kivikkoistutuksen niin, että kitkeminen oli lähes mahdotonta. Havuistutuksessa kasvit hävisivät kuorikatteen päälle kasvaneeseen heinikkoon ja upeat, kalliit katajat olivat kuivuneet ruskeiksi. Lisäksi kirvat söivät ruusupuskat paljaiksi joka kesä ja perennat kuivuivat pystyyn, jos niitä ei helteillä jatkuvasti ollut kastelemassa.

Mutta tosi ihana piha oli kyllä ollut silloin heti rakentamisen jälkeen…

Tämä ei ollut ainoa kerta, kun tällaiseen tilanteeseen törmään. Ongelman ydinhän on siinä, että se pihanomistajan ”helppohoitoinen” tarkoittaakin jotain ihan muuta kuin puutarha-alan ammattilaisen ”helppohoitoinen”! Jotta tällaiset suunnitelmat onnistuisivat, pitäisikin aina pureutua vähän syvemmälle siihen, mitä se helppohoitoisuus pihan tulevalle hoitajalle tarkoittaa käytännössä.

Millainen puutarha sinusta on helppohoitoinen?

👉 Onko helppohoitoisuus sinulle sitä, että puutarhassa ei tarvitse tehdä juuri mitään, saa vain olla?

👉 Vai onko se sitä, että ei tarvitse tehdä mitään fyysisesti raskasta, mutta pikku puuhastelu on ihan tervetullutta ”kasviterapiaa”?

👉 Onko helppohoitoisuus sinulle sitä, että kun jotain tekee, se onnistuu sujuvasti ja helposti ja sille tekemiselle asettamasi tavoite toteutuu?

👉 Onko helppohoitoisuus sinulle sitä, että puutarha pärjää jonkin aikaa ihan omillaan, eikä ”räjähdä käsiin”, jos et hetkeen sinne pääse tai jokin homma jää ajallaan tekemättä?

👉 Vai onko sinulle helppohoitoisuus sitä, että puutarhan perusteet pysyvät kunnossa hyvin pienellä työllä ja siihen käytetyllä ajalla?

 

Helppohoitoisen pihan periaatteet

Kertomassani tapauksessa asiakkaan toive olisi ollut, että ne puutarhan perusteet pysyvät kunnossa hyvin vähällä vaivalla ja sen pienen tekemisen tarpeen hän olisi halunnut tyydyttää hyötykasvien parissa. Tässä suunnitelmassa ”helppohoitoisuus” ei kuitenkaan perustunut vähäiseen hoidontarpeeseen, vaan säännölliseen hoitoon. Kun työt jäi ajallaan tekemättä, oltiin hyvin nopeasti todella hankalassa ja paljon työtä ja aikaa vaativassa tilanteessa.

Asiakkaan haaveet hyötykasvien parissa puuhastelusta kuivuivat kasaan, koska pihan perusteet veivät kaiken sen ajan, joka hänellä oli pihan hoitoon käytettävissään.

No, mikä tähän olisi ollut ratkaisuna? Luonnon mallin mukainen istutusrakenne!

Kun pihan pohja olisi rakennettu luonnon mallin mukaan dynaamiseksi kokonaisuudeksi, se ei olisi vaatinut säännöllistä hoitoa. Se olisi pysynyt siistinä ja kauniina hyvin pienellä työpanoksella, jolloin aikaa niille hyötykasveille ja rennolle oleskelulle olisi jäänyt paljon enemmän. Luonnon mallin mukainen piha on tasapainoinen ja toimiva ekosysteemi, jolloin myös tuholaiset hoituvat ”itsestään” ja lannoitus ja kastelutarvekin on paljon pienempi. Se on joustava ja sopeutuva erilaiseen hoitoon, erilaisiin säihin ja erilaisiin toiveisiin.

Tästä voit lukea lisää dynaamisen istutuksen periaatteista.

 

Otetaanpa muutama esimerkki, miksi nimenomaan luonnon mallin mukainen piha on niin helppohoitoinen:

📌 Rikkakasvit istutuksissa?

Syy: Luonto on tehokas. Jos istutuksessa on paljasta multaa ja tilaa maan päällä tai alla, siihen ihan takuu varmasti asettuu joku kasvi.

Ratkaisu: Rakenna/täydennä istutukset luonnon mallin mukaan niin, että tyhjiä paikkoja ei jää. Monikerroksiset ja -lajiset istutukset ovat paitsi kauniita, myös helpompia hoitaa. Et voi estää kasveja kasvamasta, mutta oikeilla toimilla sinä päätät, MITKÄ kasvit siellä istutuksessa kasvaa.

📌 Tuholaiset?

Syy: Luonto on – edelleen – tehokas. Kaikki elollinen käytetään hyödyksi, eli kaikelle on syöjänsä.

Ratkaisu: Kun pihasi on luonnon mallin mukainen, se on myös ötökkäystävällinen. Sinne syntyy tasapaino erilaisten ötököiden välille. Tuholaisten luontaiset viholliset ovat jatkuvassa päivystyksessä, jolloin tuholaisten kannatkin pysyvät kohtuullisina. Luontoystävällisellä pihalla sinun ei tarvitse kantaa tuholaisista huolta, luonto hoitaa asian puolestasi!

📌 Puutarhan hoitokulut?

Syy: Mihin kotipuutarhureiden rahat kuluvat? Hyvin isolta osalta lannoitteisiin, erilaisiin kasvien hoitotuotteisiin ja multaan. Mitä erikoisempaa laatua, sitä kalliimpia.

Ratkaisu: Luonnon mallin mukainen puutarhanhoito perustuu ravinteiden kierrätykseen ja maan mikrobien hellimiseen. Tähän tarvitaan vain eloperäistä ainesta, ja sitähän puutarhasi tuottaa ihan itse. Maan matoset ja mikrobit tuottavat sinulle maailman parasta multaa ja ravinteita, eikä sinun tarvitse niitä enää selkä vääränä kiikuttaa kaupasta.

Opi tuntemaan pihasi!

Puutarhanhoidossa on hyvin harvoin mitään tiettyjä, oikeita tapoja toimia. Mutta kaikella mitä teet, on seurauksensa ja nämä seuraukset on hyvä tietää ja ymmärtää. Tapahtumat ovat kyllä pihallakin loogisia ja ennustettavia, se vaatii vain hieman tietoa ja ymmärrystä.

Se, mitä ja miten sinä pihallasi toimit, vaikuttaa esimerkiksi siihen:

  • onko pihassasi kirvoja paljon vai vähän
  • saatko riesan lehtokotiloista tai etanoista
  • paljonko kitkentä, kastelu, lannoitus yms. ylläpitotyö vie aikaasi
  • selviävätkö kasvit pihassasi talven yli

Siksi on tosi tärkeää, että tunnet pihasi ja ymmärrät laajasti sen toimintaa, erityisesti, jos toiveissasi on helppohoitoisuus. 

 

Rentona

 

Haluatko sinä helppohoitoisen pihan? Mitä se sinulle tarkoittaa?

Helppohoitoinen piha verkkokurssilla käymme läpi kaikki pihan työt siitä näkökulmasta, että ne hoituisivat mahdollisimman helposti ja joustavasti. Kurssilla opit, miten eri toimintatavat vaikuttavat työn määrään ja voit valita sitten juuri niihin omiin tarpeisiisi ja tavoitteisiisi parhaiten sopivat. Jos tykkäät jostain hommasta, voit valita siihen työläämmän toteutustavan, jos taas inhoat jotain puuhaa, valitse helpoin ja vaivattomin vaihtoehto.

Klikkaa kuvaa tuossa alla ja tutustu kurssiin tarkemmin!


 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: