Luonnonmukainen piha – rönsyilevä unelma vai risuinen viidakko?

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Aika monilla meistä luonnonmukainen piha liittyy laajemminkin luomuun elämäntapaan, joka vaikuttaa ihan kaikkeen tekemiseen kotona. Se on elämäntapa, eikä vain tapa hoitaa puutarhaa.

Ja kun johonkin suhtaudutaan oikein intohimoisesti, syntyy aina vastapuoli. Porukka, joka samalla tavalla periaatteesta vastustaa kuin toinen puoli periaatteesta kannattaa. 

Luomua puolustetaan luonnonsuojelulla, ekologisuudella ja ruoan terveellisyydellä.

Luomun vastustajat puolestaan sanovat sen olevan nirsoilua, ruoan ja viljelymaan tuhlaamista ja jopa itsekästä.

Luonnonmukaisesti pihaansa hoitavaa saatetaan haukkua laiskaksi, hänen pihaansa hoitamattomaksi pusikoksi ja häntä saatetaan jopa syyttää naapurien kiusaajaksi.

Jokaisella on tietysti oikeus mielipiteeseensä! Mutta jotta se mielipide ei perustuisi kuvitelmiin vaan tietoon, puretaanpa nyt neljä hyvin yleistä väitettä, joita luonnonmukaisuutta korostava pihanomistaja usein kuulee.

 

4 väitettä luonnonmukaisesta pihasta

 

”Luonnonmukainen piha on aina hoitamaton pusikko.”

Luonnonmukaisesti hoidetun pihan ydin ei ole hoitamattomuus, vaan luonnon matkiminen. Sen suunnittelussa, rakentamisessa ja hoidossa pyritään jäljittelemään luontoa.

Pihan kasvillisuus ja luonne muodostetaan mieluiten pihan kasvuolojen mukaan, kuitenkin asukkaiden tarpeet huomioon ottaen.

Jos vaikkapa kuivaan mäntymetsään rakennetaan luonnonmukainen piha, sinne ei perusteta nurmikkoa tai kosteikkoa.

Jos piha perustetaan taas entiselle viljelypellolle, sinne ei yritetä luoda mitään varvikkoista kunttapohjaa ja havumetsää.

Toinen asia tietysti on, että luonnonmukaisesti pihaansa hoitava saattaa itse haluta pihalleen täysin luonnontilaisia pusikoita ja niittyjä. Hän pitää niitä arvokkaina ja kauniina, ei arvottomina pusikoina!

Silloin piha saattaa ulkopuolisen mielestä näyttää ehkä hoitamattomalta, mutta se ei johdu suoraan luonnonmukaisista hoitotavoista, vaan asukkaan omista toiveista ja tarpeista.

 

”Luonnonmukaista pihaa ei voi suunnitella, eihän luontoakaan kukaan suunnittele.”

Luonnonmukaisella pihalla suunnittelu on oikeastaan vielä tärkeämpää kuin perinteisesti hoidetulla!

Ikävä kyllä, me ihmiset olemme sen verran erkaantuneet puutarhanhoidossa luonnosta, että emme osaa rakentaa pihaa luonnonmukaisesti ihan tuosta vaan.

Luonnonmukaisen pihan suunnittelussa pitää erityisesti huomioida:

  1. Pihan perustoiminnot (tilaa kompostoinnille sekä eloperäisille katteille ja lannoitteille tarvitaan runsaasti)
  2. Pihan käyttö (pitää huomioida mm. nurmikoiden käyttö, niittyä ei kannata perustaa pelinurmikoksi, ja mahdolliset ruoankasvatushaaveet yms.)
  3. Kasvivalinnat (luonnonmukaisella pihallakaan ei suinkaan kasva mitä sattuu, vaan sitä mitä omistaja haluaa. Jotta se viihtyy pihalla luonnollisesti, pitää ehdottomasti valita oikea kasvi oikeaan paikkaan) 

 

”Luonnonmukaisen pihan rakentaminen on vaikeaa ja kallista.”

Päinvastoin! Suunnittelu on tietysti tärkeää, mutta sen jälkeen itse rakentaminen onkin sitten helppoa. Tärkein tehtävä on valita oikeat kasvit ja suunnitella istutukset luonnonmukaisiksi. Jos suunnittelussa onnistutaan, itse piha rakentuukin lähes itsestään.

Luonnonmukaisella pihalla vältetään puuttumista alueen olemassaolevaan ekosysteemiin. Sinne ei tarvita kalliita kaivinkoneita maanvaihtoon eikä kuormakaupalla uutta multaa.

Kasvillisuudessa suositaan kotimaisia ja kestäviä lajeja, joita saa edullisesti. Eloperäiset lannoitteet ja kateaineet ovat edullisia ja niitä voi jopa itse kerätä luonnosta.

Käytännössä luonnonmukaisen pihan rakentaminen tulee lähes poikkeuksetta halvemmaksi kuin perinteisen pihan. Olemassa olevaan puututaan mahdollisimman vähän ja sitä vain parannetaan luonnonmukaisin keinoin tarpeen mukaan.

 

”Luonnonmukaisen pihan hoitaminen on hirveän työlästä.”

Itse siirryin luonnonmukaiseen pihanhoitoon siksi, että nimenomaan kyllästyin perinteisen tavan työläyteen! Kun suunnittelen, rakennan ja hoidan pihani luomusti, se alkaa hoitaa itse itseään. Minulle jää lähinnä tarkkailijan rooli.

On tietysti helpompi levitellä pussista lannoitteita kuin lantaa tai kompostia kukkapenkkeihin. Ja se itse kompostointikin saattaa joskus tuntua työläältä (suosittelen siinä tapauksessa vaihtamaan bokashiin…).

Mutta toisaalta moni työvaihe myös helpottuu tai jää kokonaan pois luomulla pihalla:

  • kitkemistä on vähemmän,
  • kastelua on vähemmän,
  • tuholaisten ja tautien torjuntaa on vähemmän. 

Luonnonmukainen piha on myös paljon joustavampi. Se ei romahda, jos en juuri nyt ole sitä kitkemässä tai kastelemassa. Se kestää poikkeavat säätkin paremmin kuin perinteinen, usein aika vähälajinen piha. Eikä tuholaisetkaan sitä kokonaan valtaa, vaikka en juuri nyt ehtisi niitä torjumaankaan.

 

Olen käsitellyt luonnonmukaista pihanhoitoa myös näissä artikkeleissa:

Luonnonmukainen pihanhoito – ekologista ja kestävää

5 vinkkiä joiden avulla hoidat pihasi helpommin

Ruokaa kasveille – kotipuutarhan lannoittaminen

 

 

 

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Yksi kommentti artikkeliin ”Luonnonmukainen piha – rönsyilevä unelma vai risuinen viidakko?”

  1. Olen lähtenyt luonnonmukaisen pihan matkaan jo vuosia sitten enkä ole katunut päivääkään. Luonto on minua opettanut mikä toimii ja mikä ei. Hoitotoimet ovat todella minimaalisia ja tuottavuus on myös kasvanut. Kun maaperä on alkanut sitomaan hiiltä enemmän ja enemmän itseensä se on näkynyt viljavuutena ja monimuotoisuuden kasvuna. En ole tavannut elämänmuotoa joka olisi ollut haitallinen millään vaarantavalla tavalla.

    Vastaa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: