Onko sinun pihasi luontoystävällinen?

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Ekologisuus, luonnonsuojelu ja ilmaston huomioiminen arkisissa valinnoissa on nykyään kovin trendikästä. Niinpä näillä asioilla markkinoidaan milloin mitäkin, kaikki tuntuu olevan kovin luontoystävällistä! Tarkkana saa olla, eikä vain sokeasti uskoa kaikkea mitä tekstein ja kuvin luontoystävälliseksi brändätään!

Minulle luontoystävällisyys on jotain, mihin olen jo pienestä pitäen kasvanut. Jo lapsuuden kodissa luontoa arvostettiin ja perheystäviin kuului useampiakin biologeja. Olenkin aina kokenut oloni turvalliseksi luonnossa ja luonnon ilmiöiden äärellä. Metsä ei ole edes yöllä minusta yhtään pelottava, kaupungin torin kulma voi ollakin!

Kun minusta sitten reilu kolmikymppisenä tuli puutarhuri ja taimistoyrittäjä, luonnon erityismerkitys koko puutarhan toiminnassa oli ihan itsestäänselvyys.

Mutta mitä se luontoystävällisyys oikeastaan tarkoittaa? Onko se samaa kuin luonnonmukaisuus ja luomu? Sitä pohditaan tänään.

Kimalainen kukassa

 

Vasta kun opiskelin puutarhuriksi, tajusin, että monille puutarha-alan ammattilaisille luonto oli jotakin pelottavaa, mitä piti pitää poissa hoidetusta ympäristöstä. Jos luonto ”ottaa vallan”, se on merkki huolimattomuudesta, hoitamattomuudesta ja ammattitaidottomuudesta.

Muistan, kun eräs mansikan viljelijä tokaisi meille opiskelijoille, kun yritimme tunnistaa mansikkapellolla kasvavia luonnonkasveja: ”ei niitä tuntea tarvitse, pois ruiskutettavia rikkakasveja ne on kaikki!” 

 

Mitä luonnonmukaisuus on?

Seurailin tässä jokin aika sitten sivusta erästä somekeskustelua, jossa pohdittiin sitä, mikä on oikeasti luonnonmukaista eli luomua. Keskustelussa tuli esille mielenkiintoisia kysymyksiä:

❓ Ovatko kotipuutarhurin vihannekset luomua, jos hän ei ole käyttänyt mitään teollisia torjunta-aineita?

❓ Onko kaikki kotipuutarhassa ”käsin kasvatettu” aina luomua?

❓ Onko puutarhamyymälästä ostetun tomaatin taimista kotikasvihuoneessa kasvateut tomaatit luomuja?

❓ Entäs jos kasvattaa perunoita muoviämpärissä tai mansikoita muovikatteessa, onko se luomua?

❓ Voiko kotitalouden kompostimultaa sanoa luomulannoitteeksi, jos sinne on päätynyt tavanomaisesti kasvatettujen juuresten tai hedelmien kuoria?

❓ Mitenkäs luonnontuotteet, onko metsän sienet tai marjat aina automaattisesti luomua?

 

Tuossa somekeskustelussa tuli aika hyvin esille kolme eri näkökulmaa:

  1. Luomuksi saa sanoa vain virallisen luomusertifikaatin saaneita tuotteita.
  2. Luomua on kaikki, minkä kasvatuksessa ei ole käytetty ”myrkkyjä”.
  3. Luomua on vain täysin luonnon ehdoilla, luomuaineksista ja luomuaineksissa käsityönä kasvatetut tuotteet.

Tavallaan toki oikeita kaikki nämä kolme näkökulmaa. Ja siksi olenkin itse vähän ottanut etäisyyttä näihin luomu ja luonnonmukainen termeihin. Mielestäni näiden sanojen alkuperäinen merkitys, luonnon mallin mukainen, on matkan varrella ikävästi hämärtynyt.

 

Luomun määritelmä

”EU:n yhteisen luomuasetuksen (EU 2018) mukaan luonnonmukainen tuotanto eli luomutuotanto on kokonaisvaltainen tilanhoidon ja elintarviketuotannon järjestelmä, jossa yhdistyvät ympäristön ja ilmastotoimien kannalta parhaat käytännöt, runsas biologinen monimuotoisuus, luonnonvarojen säästäminen sekä tiukkojen vaatimusten soveltaminen eläinten hyvinvoinnin alalla ja tuotannossa.”

”Luomu poikkeaa tavanomaisesta maataloustuotannosta siten, että se perustuu EU:n yhteisen luomuasetuksen määrittelemiin tuotantosääntöihin. Suomessa luomutuottajat ovat sitoutuneet Ruokaviraston ohjaamaan luomuvalvontaan (Ruokavirasto 2019). ”

 

Luomu on siis ennenkaikkea järjestelmä ja sen säännöt sekä sääntöjen noudattamisen valvonta. Toki näissä säännöissä pyritään etsimään ne ekologisesti ja eettisesti parhaat toimintatavat, mutta ainahan ne ovat kompromisseja. Lisäksi tällainen järjestelmä on aina enemmän tai vähemmän byrokraattinen ja jäykkä, mikä minun mielestäni on väistämättä ristiriidassa luonnon mukaisuuden kanssa. Luontohan ei pidä kiinni säännöistä, vaan on hyvin joustava ja mukautuva.

Ja oikeasti on niin, että vaikka kotipuutarhuri kuinka luonnonmukaisin periaattein kasvattaisi sipulinsa ja tomaattinsa, ne eivät ole ”luomua”, koska kukaan ei toimintaa valvo.

 

Kättä päälle!

Luonnonystävän puutarha

Ymmärrettävästi, kun luontoa aina niin kovasti korostan, minulta on kysytty, onko Puutarha Auringontähti sitten ”luomutaimisto”. No, eipä ole, ei. Emme ole sitoutuneet luomujärjestelmään emmekä liittyneet luomuvalvontaan. Siksi emme saa taimien markkinoinnissakaan käyttää sanoja luonnonmukainen tai luomu, vaikka kuinka luonnonmukaisesti toimisimmekin.

Olen toki asiaa perusteellisesti pohtinut, mutta olen tullut siihen tulokseen, että se olisi

👉 aivan liian työlästä (valtava määrä yksityiskohtaisia sääntöjä ja byrokratiaa),

👉 kallista (se byrokratian ja valvonnan vaatima turha työ) ja

👉 ihan liian suuri riski (rajoitusten takia esim. tuholaistilanteessa saatettaisiin joutua sulkemaan koko taimisto ja mistäs se leipä sitten pöytään saataisiin).

Mutta sen sijaan luontoystävällinen Auringontähti ehdottomasti on!

💚 Luontoystävällisyys tarkoittaa minulle sitä, että luonto hyväksytään saumattomaksi osaksi puutarhaa. Se ei ole vihollinen, eikä vieras, vaan tärkeä yhteistyökumppani, jonka avulla puutarha voi paremmin ja tarhuri itse pääsee helpommalla. Puutarha on aina osa ympäröivää luontoa ja osa ekosysteemiä.

💚 Luontoystävällisessä puutarhassa ei kauhistuta lehtiä järsiviä toukkia, tai panikoida suihkepulloin kirvojen kimppuun, vaan jopa näihin haittaa aiheuttaviinkin luonnon otuksiin tutustutaan kiinnostuksella. Niiden rooli opetellaan ymmärtämään puutarhan ekosysteemin kokonaisuudessa ja niille annetaan arvoa osana sitä.

💚 Luontoystävällisessä puutarhassa ei myöskään keksitä pää punaisena keinoja päästä rikkakasveista lopullisesti eroon. Luonnonkasveihin tutustutaan, opetellaan tuntemaan niiden elintavat ja mietitään, miksi ne tuottavat ongelmia siellä missä tuottavat. Sen jälkeen niiden aiheuttamia haittoja voi torjua kasvuolosuhteita muuttamalla niin, että siellä viihtyvät paremmin ne meidän toivomat kasvit.

💚 Luontoystävällinen puutarha on aina monimuotoinen ja joustava, ei itseensä käpertyvä ja jäykkä. Siellä ei tarvitse noudattaa orjallisesti mitään sääntöjä, vaan aina on vaihtoehtoja. Oikeat toimintavat valitaan aina tilanteen ja tavoitteen mukaan, ei tiukkojen sääntöjen. Luonnon kanssa ollaan tasavertaisia ystäviä, jolloin molempien toiveita kuunnellaan ja niille on tilaa.

💚 Luontoystävällisen puutarhan muihin asukkaisiin ja satunnaisiin vierailijoihin suhtaudutaan avoimella kiinnostuksella, ei pelolla ja hävittämisellä. Maan matoset ja muut öttiäiset ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita, joiden elo ja olo pyritään tekemään mahdollisimman mukavaksi.

Leppäkertut

 

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: