Sopisiko sinunkin pihaasi helppohoitoinen luonnonnurmikko?

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Jos minä saisin päättää, jokaisella pihalla pitäisi olla luonnonnurmikko! Oikeastaan nurmikko on eniten väärin ymmärretty pihan elementti! Tosi usein saa kuulla uuden pihan laittajalta, miten hän ei ole mikään viherpeukalo, niin pihaan laitetaan sitten ”vain vähän nurmikkoa”. Ja aika usein saa osakseen todella epäuskoisia katseita, kun tähän vastaa, että nurmikkohan on se kaikkein työläin pihan elementeista!

Onneksi tämän väärin käsityksen seuraus on usein luonnon kannalta ihan positiivinen: kun se nurmikko ei pysy kauniina, annetaan periksi ja pikkuhiljaa se muuttuu vihreästä autiomaasta monilajiseksi luonnonnurmikoksi 😎. Mutta aika hukkaanhan siinä menee iso (ja usein aika hintavakin) perustamistyö ja täysin turhaa on myöskin se epäonnistumisesta johtuva harmi ja huono omatunto!

Mikä sitten olisi helpompi vaihtoehto, jos ei istutuksiakaan halua? Ehdottomasti helppohoitoisin pihan ”lattiamateriaali” on luonnonnurmikko! Tässä tulee siihen helpot ohjeet.

luonnonnurmikko ja kimalainen

Mikä on nurmikko?

Ennenkuin mennään varsinaiseen asiaan, mietitään hetki, mikä se ”nurmikko” oikeastaan on?

Nurmikko on istutusalue, jolla kasvaa erittäin yksipuolinen kasvilajisto ja jota ylläpidetään leikkaamalla (ja säännöllisellä kastelulla, kitkemisellä sekä lannoittamisella). Nurmikolla kasvaa vain muutamaa erilaista heinä- ja ruohokasvia. Nurmikonsiemenseos voi sisältää esim. niittynurmikkaa, punanataa ja raiheinää.  Mukana voi olla myös esim. apilaa tai sitä voi kylvää nurmikolle edellisten lisäksi.

Ehkä olet joskus nähnyt pihan, josta nurmikko on jäänyt kokonaiseksi kesäksi leikkaamatta? Toisinaan kuulee ajatuksen, että tällainen ”heinäpelto” olisi pelkkiä rikkaruohoja ja onpa joku ehdottanut niiden myrkyttämistä, että saadaan paikalle kunnon nurmikko. Mutta ne kasvit ovat ihan niitä samoja nurmikasveja, joista on vain leikkaamatta kasvanut se  ”heinäpelto”. 

Näiden varsinaisten kylvettyjen ”nurmikkokasvien” lisäksi nurmikolle ilmaantuu väistämättä muitakin kasveja ajan mittaan. Ne leviävät siihen siemenistä, joita leviää tuulen mukana tai löytyy käytetystä mullasta. Ne voivat myös kasvaa mullan tai pohjamaan seassa olevista juurista. 

Jos nurmiheinät eivät paikalla viihdy, useimmiten huonoista kasvuoloista johtuen, niiden tilalle tulee sitten muuta. Joko niitä ”rikkakasveja” tai sitten sammalta.

 

Mikä on luonnonnurmikko?

 

Luonnonnurmikko on matalien ja leikkaamista sekä tallaamista hyvin kestävien, ruohovartisten kasvien monilajinen alue. Luonnonnurmikon lajikkeisto valikoituu itsestään paikan kasvuoloihin, tallaukseen ja leikkaukseen sopivaksi.

Toinen nimitys luonnonnurmikolle on pihaketo, joita ennen vanhaan pihapiireissä oli. Ne syntyivät tallaamalla ja laiduntamalla, joista jälkimmäisen nykyään korvaa siis ruohonleikkuri. Myös ketoniitty ja pihaniitty nimityksiä voidaan tällaisesta puolivillistä nurmikosta käyttää.

Luonnonnurmikko on pihan kasvipeitteisistä ratkaisuista kaikista helpoin. Se ei vaadi lannoittamista tai kastelua. Se kasvaa köyhässäkin maassa mainiosti. Ja leikkaamistakin se vaatii harvemmin kuin perinteinen nurmikko.

Kolme tapaa luonnonnurmikon perustamiseen

Luonnonnurmikon voit saada pihaasi kolmella tavalla

👉 perustamalla pihakedon kylvämällä alueelle sopivien ketokasvien siemeniä

👉 ryhtymällä leikkaamaan hoitamatonta ruohovartisten kasvien aluetta

👉 muuttamalla tavallisen nurmikon hoitotapoja

Käydään seuraavaksi tarkemmin läpi näitä tapoja.

 

Luonnonnurmikko kylvämällä

luonnonnurmikko kylvämällä

Kylvämällä luonnonnurmikon perustaminen on näistä kolmesta vaihtoehdosta työläin. Luonnonnurmikon idea on, että siihen valikoituu juuri sen tietyn paikan kasvuoloissa viihtyviä lajeja. Jos et kuitenkaan halua odottaa tätä luontaista kehitystä ja sinulla on sen nurmikon pohjatyöt jo tehty, voit nopeuttaa prosessia kylvämällä alueelle sopivia kasveja ostosiemenistä.

Koska luonnonnurmikon helppohoitoisuus perustuu ”oikea kasvi oikeaan paikkaan” -periaatteelle, maata ei muokata kasveille sopivammaksi. Siksi on tärkeää perehtyä ensin niihin alueen kasvuoloihin ja sen jälkeen valita juuri sellaisessa paikassa viihtyviä kasveja.

Löydät ohjeita kasvupaikan analysointiin täältä. Ja kun tiedät, millainen kasvupaikka on, voit etsiä siihen sopivia, matalia ketokasveja täältä. Muista, että luonnonurmikolla on aina myös heinäkasveja, ei pelkkiä kukkia!

Varsinainen kylvö tehdään hyvin samoin kuin nurmikon siemenilläkin. Tee siemenistä sekoitus, jossa erilaisten heinänsiementen osuus voi olla 70-80%. Voit myös sekoittaa ketokasvien siemenet tavallisen nurmiheinäseoksen joukkoon. 

Kylvötiheys saa olla harvempi kuin tavalliselle nurmelle. Näin tilaa riittää hieman hitaammin itäville ja kasvaville ketokasveille paremmin.

 

Toimi näin:

  1.  Muokkaa maa tasaiseksi kuten nurmikon kylvössäkin 
  2.  Maata ei tarvitse kasveille parantaa (lannoittaa tms.), mutta jos kyseessä on savimaa, sitä voi keventää esimerkiksi hiekalla. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta tekee alueen käytöstä mukavampaa, kun se imee sadevedet tehokkaammin.
  3.  Valitse siemenet kasvupaikan mukaan. Siemeniä varataan 1,5- 2 kg aarille (10m x 10m). Siemenseoksessa tulee olla myös ns. suojaheiniä 70-80 % kaikista siemenistä.
  4.  Jos maa on kuivaa, se kannattaa itämisen nopeuttamiseksi kastella perusteellisesti ennen kylvöä.
  5.  Kylvä siemenet tasaisesti ristiin, jotta kylvöksestä tulee tarpeeksi tiheä ja tasainen. (Eli kulje piha ensin ”idästä-länteen” kylväen ja sitten ”etelästä-pohjoiseen”, ruudukkona.)
  6.  Haravoi siemenet kevyesti pintamultaan ja jyrää pinta.
  7.  Kastele ja pidä kylvös kosteana itämiseen asti.

 

Luonnonurmikko leikkaamalla

luonnonnurmikko leikkaamalla

Tämä on tapa, jota itse suosin ja olen eniten käyttänyt. Se soveltuu hyvin paikkaan, jossa on jo valmiiksi ruohovartisia kasveja, jotka voivat olla melkeinpä mitä vain. Menetelmä toimii mainiosti esim. hoitamattomalla vanhalla pihalla tai esim. entisen pellon mailla. Riippumatta siitä, millaisia kasveja alueella alunperin kasvaa, säännöllisellä leikkaamisella lajikkeisto valikoituu juuri siihen kasvupaikkaan sopivaksi, leikkaamista ja tallaamista kestäväksi ja tarjoamallasi hoidolla selviäväksi.

Alueella todellakin voi kasvaa melkeinpä mitä vain. Säännöllistä leikkaamista kestämättömät lajit, kuten vuohenputki ja juolavehnä häviävät alueelta nopeasti ja niiden paikan ottaa paremmin uusissa oloissa viihtyvät lajit.

Voit aloittaa nurmikon leikkaamisen mihin aikaan vuodesta haluat (ei ehkä talvella kuitenkaan…). Mutta helpointa on aloittaa keväällä.

Toimi näin:

  1. Jos paikassa on paljon kuollutta kasvustoa, pitkää heinää tai lehtiä, silppua ne ruohonleikkurilla silpuksi maan humusvaroja lisäämään.
  2. Haravoi maa rautaharavalla, jos se kaipaa tasoitusta tai jos siinä on paljon leikkaamista haittaavia kiviä tai kantoja. (Lehtiharavaa harvemmalla rautaharavalla löydät kivet ja kannot, tarkoitus ei siis ole poistaa kaikkea vanhaa kasvustoa.)
  3. Tasoita kumpareet ja kuopat mahdollisimman hyvin. Voit lisätä multaa kuoppiin (muista tiivistää hyvin) tai leikata kumpareita matalammiksi. Pelkällä haravallakin saa pienempiä kumpareita revittyä matalammiksi.
  4. Poista kaikki puuvartisten kasvien maanpäälliset osat huolella, kaiva tarvittaessa juurakot ylös (kantoja ei saa jäädä). Poista myös kivet huolellisesti, ruohonleikkuri kiittää  🙂 .
  5. Leikkaa nurmea aluksi viikottain. Pikkuhiljaa nurmelle valikoituu juuri tähän kasvupaikkaan sopiva, hyvin leikkaamista sietävä kasvilajisto. Ja samalla voit ruveta harventamaan leikkauskertoja joka toiseen tai jopa joka kolmanteen viikkoon.

 

Muuta tavallinen nurmikko luonnonnurmikoksi

Kolmas ja se ehdottomasti kaikista helpoin tapa saada pihaan monilajinen luonnonnurmikko on yksinkertaisesti hoitotapojen muuttaminen! Ja mikä mukavinta, nimenomaan hoidon vähentäminen!

Toimi näin:

  1. Harvenna leikkauskertoja. Anna nurmikon kasvaa n. 15 cm korkeaksi ennen leikkaamista.
  2. Älä kitke mitään kasveja pois nurmikolta
  3. Älä kastele, äläkä lannoita
  4. Jos nurmella on jo joitain kukkivia ketokasveja, kierrä ne leikkurilla ja anna niiden siementää ennen leikkaamista.
  5. Jätä nurmisilppu paikalleen
  6. Älä haravoi myöskään syksyn lehtiä pois, vaan silppua ne ruohonleikkurilla (voit kuitenkin haravoida keväällä, jos ehdottomasti haluat!)

Pikkuhiljaa entinen nurmiaavikko muuttuu itsestään yhä monilajisemmaksi luonnonnurmikoksi.

 

Miten luonnonnurmikko eroaa tavallisesta nurmikosta?

Hoidon suhteen luonnonnurmikko on todella helppo: leikkaa vain sitä kasvun mukaan. Mitään muuta ei tarvitse tehdä! Leikkuukorkeus on hyvä olla 10-15 cm, niin kukkivat kasvit saavat kukkia rauhassa. On suositeltavaa olla leikkaamisessa valikoiva, eli jos huomaat kukkivia kasveja, kierrä ne ja jätä kukkimaan rauhassa loppuun.

Samaa tahtia kuin nurmen kasvilajisto monipuolistuu lisääntyy myös maaperän eliöiden määrä. Tästä seuraa, että kaikki kasvijätteet muuttuvat yhä nopeammin mullaksi ja maan rakenne paranee vuosi vuodelta, mikä tietysti helpottaa töitäsi entisestään. Moni on huomannut, kuinka syksyn lehdet maatuvat vuosi vuodelta nopeammin, kun nurmea hoidetaan luonnonnurmena.

Luonnonnurmikko on dynaaminen, eli se muuttuu kasvuolojen, säiden ja myös tallaamisen ja leikkaamisen myötä jatkuvasti. Siellä on myös kukkivia lajeja, joista on hyötyä mm. pölyttäjille. Pölyttäjille tärkeitä ovat mm. apilat, voikukat, keltanot, niittyhumala, kevättaskuruoho ja monet muut matalat, kukkivat luonnonkasvit. 

Luonnonnurmikosta on siis hyötyä koko pihalle toisin kuin tavallisesta nurmikosta. Pieneliöiden määrä lisääntyy koko pihassa ja pölyttäjistä ja muista hyötyhyönteisistä on iloa koko puutarhalle ja tietysti sinulle itsellesi.

 

Voisitko sinä ajatella, että vaihtaisit työlään nurmialueen pihassasi luonnonnurmikoksi?

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: