Puutarhakirjat tarhurin omasta kirjahyllystä

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Vaikka netti on pullollaan tietoa, kirjahyllyni puutarhakirjat ovat ahkerassa käytössä. Lähes vuosittain myös täydennän kokoelmaani.

Niin kätevää kuin netin kautta tiedonhaku onkin, linkit katoavat, tiedot muuttuvat ja trendit vaihtuvat. Kirjasta löydän kaipaamani tiedon vuodesta toiseen aina samalta paikalta. Tämän koen itse helpommaksi kuin googlailla aina tietoa netin viidakosta.

On netti kuitenkin vähän muuttanut suosikkikirjojani. Kuvia on nykyään helpointa etsiä netistä, joten kirjoissa painottuu enemmän nykyään niiden sisältämä tieto. Oli kyse sitten yksittäisten kasvien hoito-ohjeista tai koko pihan hoidon kysymyksistä.

Voin suositella kirjoja lahjaksi ihan jokaiselle puutarhan ystävälle. En ole vielä itse törmännyt puutarha-aiheiseen kirjaan, joka ei mitään uutta kokemusta tai tietoa olisi minulle tuonut. Ja kirjahan on helppo vaihtaa toiseen, jos se ei satu saajaa miellyttämään tai se jo löytyy hänen hyllystään.

Uusia puutarhakirjoja kuitenkin tupsahtaa markkinoille niin tiuhaan, että usein on vähän haastavaa löytää sieltä ne jyvät akanoiden seasta. Sitä paitsi on aina mukava kuulla suosituksia ja muiden kokemuksia.

Siksipä tässä sinulle arviointia omista suosikeistani. Nämä kaikki löytyvät omasta hyllystäni ja ovat ahkerassa käytössä.

Osta itsellesi iloksi tai vaikka lahjaksi ystävälle 🙂 !

 

Puutarhakirjat hyötytarhurille

Minulle Ulla Lehtonen on ehdoton hyötyviljelyn guru Suomessa. Hänen kirjansa pursuavat tietoa, luomuviljelyn niksejä ja mahtavia käyttövinkkejä. Etenkin viimeksi mainitut usein muista hyötykasvioppaista puuttuvat.

Monen puutarhakirjailijan lähtökohta on koristekasvien kasvatuksessa, mutta Ullan into viljelyyn on lähtenyt nimenomaan tarpeesta kasvattaa maukasta, terveellistä ja edullista ruokaa. Tämä erilainen näkökulma viehättää ainakin itseäni kovasti; töiden tavoite on tuottaa makua ja elinvoimaa, ei pelkkää silmänruokaa tai puutarhapuuhastelun iloa.

Ulla Lehtosen viljelykokemukset ovat karttuneet Varkaudessa ja Rantasalmella, joten ne soveltuvat hyvin myös hieman pohjoisemmille alueille.

Minulla on ollut ilo tutustua Ullaan ihan henkilökohtaisestikin. Kävimme koko perheen kanssa hänen luonaan vierailulla Varkaudessa 2007. Oli todella mahtavaa tutustua hänen ekotaloonsa ja luomupihaansa. Tuo vierailu on yksi syy siihen, että meilläkään ei enää vesivessaa ole  😉 .

Kotimatkalla farkku-Volvon takakontti pursui kasvien juurakoita ja pikkutaimia. Ullan oma toive oli, että ”siivoaisimme” hänen ylitse pursuavaa yrttitarhaansa. Mukaan tarttui sitten vaikka mitä kasveja aina luumupuun juurivesasta mukulaleinikin mukuloihin.

Edelleen meillä myynnissä olevista mm. kangasajuruoho, sitruuna-ajuruoho, saksankirveli ja pohjanruusujuuri ovat tätä ”Ullan kantaa”, kuten meillä usein sanotaan.

Ulla on kirjoittanut vuosien varrella lukuisia kirjoja, mutta mainittakoon niistä tässä pari itselläni jatkuvassa käytössä olevaa:

Ullan puutarha- ja viljelyvinkit

(WSOY 1999)Ullan viljelyvinkit

Tässä kirjassa käydään käytännönläheisesti läpi yleisimpiä vihanneksia ja yrttejä, joita voi kotipihassa helposti kasvattaa. Kirjasta löytyy mm. vinkkejä tomaatin kasvatukseen, porkkanoiden viljelyyn sekä itämaisten kasvien kasvatukseen.

Kirjan pääpaino on kuitenkin yleisissä luomuviljelyn vinkeissä ja tekniikoissa. Hyvin selkeästi ja käytännönläheisesti käydään läpi esim. maanparannusta, kateviljelyä ja viherlannoitusta.

Kompostointi on Ullan sydäntä lähellä ja sitä käydäänkin kirjassa läpi perusteellisesti. Myös kompostikäymälän toimintaa ja sen tuotoksen hyödyntämistä.

Kasvinsuojeluosiossa käydään läpi yleisimpiä kasvitauteja ja puutarhasta löytyviä hyöty- ja haittaötököitä. Luomuviljelyssä hyvin tärkeitä kasvikumppanuutta (eli allelopatiaa) sekä ns. vihreitä viestittäjiä ei ole myöskään unohdettu.

Kirjaa voin kyllä lämpimästi suositella kaikille, joita luonnonmukainen kotipihan hoito kiinnostaa. Vuosittain tarkistan tästä itse mm. sen, mitä kasveja kannattaa istuttaa samaan ruukkuun ja mitä ei.

Tutustu kirjaan tästä.

 

Syö itsesi terveeksi

(Loki-kirjat, 2007)Syö itsesi terveeksi

Jos haluat hyllyysi vain yhden, perusteellisen puutarhakirjan hyötyviljelyyn, hanki tämä!

Kirjassa käydään läpi 100 erilaista puutarhakasvia perusteellisesti. Mukana on historia- ja perinnetietoa, ohjeet viljelyyn kaikkine ongelmineen ja kommervenkkeineen, sadonkorjuu sekä kasvien rohto- ja ravintokäyttö.

Kirja on paitsi mahtava tietopaketti viljelystä, myös erinomainen opas kasvisten käytön lisäämiseen.  Ulla itse antaa alkutekstissä yhden meilläkin hyvällä menestyksellä noudatetun neuvon:

”Yhden hyväksi kokemani neuvon haluan jo nyt antaa: kun tarjoat perheellesi ensimmäsitä kertaa uutta kasvista, tee ruoasta mahdollisimman maistuvaa, toisin sanoen älä säästele rasvoja ja muita herkkuja. Kun perhe maistelee ja hyväksyy kasvin, voit sitten myöhemmin tehdä ruoasta ”terveellisemmän” käyttämällä rasvoja ja sokereita niukemmin.”

Aivan erinomainen neuvo ihan jokaiseen lapsiperheeseen!

Kirja soveltuu hienosti myös pelkästään reseptikirjaksi, jos itse viljely ei kiinnostakaan tai ole mahdollista. Kasvikset löytyvät kyllä kaupan tiskiltäkin, mutta tästä kirjasta saat loistavat neuvot myös niiden käyttöön. Säilöntäohjeilla voit hyödyntää mainiosti myös kaupan edullisia kausikasviksia ja tarjouksia.

Tilaa kirja hyllyysi tästä.

 

Kolmas ahkerassa käytössä itselläni oleva opus on Puutarhaliiton, Taimistoviljelijöiden ja Marttojen yhteinen, tiivis paketti:

Kasvata herkkuja palstalla, pihalla ja parvekkeHerkkuja pihaltaella.

Tässä kirjassa on tiiviissä ja käytännönläheisessä muodossa käyty läpi yleisimmät ruokakasvit ja tapoja niiden kasvattamiseen.

Unohtamatta niitä, joilla ei sitä ikiomaa pihaa ole käytettävissään. Mainio opas esim. parvekkeella keittiökasveja kasvattavalle.

Kirjasta löytyy ohjeet myös hedelmäpuiden ja marjapensaiden valintaan ja perushoitoon.

Voin suositella kirjaa tiivistä ja käytännönläheistä viljelyopasta kaipaavalle.

Tilaa kirja itsellesi tästä.

 

Puutarhakirjat pihan hoitoon

Pihan hoitotoimiin löytyy ihan valtava määrä erilaisia puutarhakirjoja. Yksi neuvoo helppoa pihanhoitoa, toinen perinteistä, kolmas keskittyy lapsiperheen pihaan ja neljäs japanilaiseen.

Jos oikeasti innostut jostain tietysti tyylistä pihassasi, kannatta ilman muuta perehtyä myös siihen liittyvään kirjallisuuteen.

Itselleni pihassa tärkeintä on kestävyys, helppohoitoisuus ja hauskuus. Jos joku tyyli vaatii pikkutarkkaa nyppimistä, se ei sovi minun pihaani! Niinpä suosikkikirjanikin tukevat tätä ajatusta; helppoa, ekologista ja hauskaa!

 

Puutarhan neljä kaunista vuodenaikaa/Puutarhurin käsikirja

(Taina Koivunen, Gummerus, 2009)Neljä vuodenaikaa

Tässä kirjassa minua viehättää eniten näkökulma. Pihaa tarkastellaan suomalaisten vuodenaikojen ja ilmaston kautta. Alussa käydään läpi asian tieteellistä puolta, selitetään mitä tarkoittaa terminen kasvukausi tai kasvuvyöhyke. Jaksossa käydään myös läpi millaisia hyviä ja huonoja puolia voi olla ilmastonmuutoksesta.

Kirjassa tarkkaillaan pihaa voimakkaasti juuri vuodenaikojen mukaan. Kasvit on jaoteltu sen mukaan, milloin ne ovat edustavimmillaan ja näyttelevät sitä pihan pääroolia. Myös erilaisia pihan töitä käydään läpi vuodenaikojen mukaan.

Keväällä istutetaan ja leikataan pensaita, pitkin kesää opiskellaan perennojen hoitoa ja istutusta. Syksyllä käydään läpi sadonkorjuuta ja talvella talvisuojauksia. Myöskään luonnon tarkkailua ja huomioonottamista ei kirjassa ole unohdettu.

Kirja avaa silmiä näkemään puutarhassa kauneutta ja mahdollisuuksia ympäri vuoden, ei vain kesän lämpimillä. Se sopii hyvin yleisoppaaksikin vaikkapa tuoreelle pihanomistajalle.

Tutustu kirjaan tarkemmin tästä.

 

 

Suomalainen viherpiha – ammattilaisten ohjeita pihanhoitoon

(Toim. Taina Koivunen, Viherpiha/A-lehdet 2006)Viherpiha

Tämä on monille puutarhan ystäville tutun Viherpiha-lehden artikkeleista koottu teos. Artikkelit on muokannut ja päivittänyt puutarha-agronomi Taina Koivunen.

Kirjoittajia on useita, mikä tekee kirjasta ehkä hieman sekavan, mutta toisaalta monipuolisen. Kirjassa käydään läpi oikeastaan kaikki puutarhan työt aina suunnittelusta tuholaisten torjuntaan. Kirjoittajien kirjosta johtuen käsittelytapa on välillä tarkempi, välillä yleisluontoisempi.

Itse pidän kirjassa erityisesti sen selkeistä ”kertauslaatikoista” ja taulukoista. Niistä on helppo tarkistaa vaikkapa kasvien tavallisimpien ravinnepuutosten oireet tai mikä voi olla vikana, kun nurmikko kellastuu. Kirjasta löytyy myös mm. selkeä taulukko kasvien valintaan maan mukaan.

Kirjan lopussa on esitelty neljän ammattilaisen omaa pihaa, joista löytyy ihan kivoja vinkkejä ja ideoita.

Tutustu ja tilaa tästä.

 

Kaunis piha helposti – 36 innostavaa ideaa ohjeineen

(Englanninkielinen alkuteos Gardening in No Time, Suomennos Tessa Everlegh, Gummerus 2013)Kaunis piha helposti

Normaalisti suosin vain suomalaisia puutarhakirjoja. Ulkomaalaisissa kirjoissa, vaikka ne kuinka olisi Suomen oloihin muokattu, törmää harmillisen usein vääriin ohjeisiin, jotka eivät meille sitten kuitenkaan sovellu. Lisäksi itselleni kyllä kuvatkin ovat tärkeitä ja niitä on paha Suomen oloihin muokata.

Tähän kirjaan kuitenkin usein palaan juuri noiden ”innostavien ideoiden” takia. Kun pitäisi keksiä jotain hauskaa, käytännöllistä tai virkistävää, tästä kirjasta sellaisia vinkkejä voi löytää.

Osa istutusten kasveista ei ehkä Suomeen sovellu, eli ihan suoraan kaikkea ei voi matkia. Mutta korvaavia kasveja kyllä löytyy, joilla vinkit voi meilläkin toteuttaa.

Tutustu kirjaan tästä.

 

 

Perennat – Kotipuutarhan kauneimmat monivuotiset koristekasvit

(Ruotsinkielinen alkuteos Perenner i din trädgård – till nytta och fägring, Otava, uudistettu painos Perennat2002)

Tämäkin on ulkomainen alunperin, mutta Ruotsi on kyllä niin lähellä meidän ilmastoamme, että eipä se juuri haittaa  🙂 .

Kirja keskittyy vahvasti perennojen valintaan eri tarpeisiin ja kasvuoloihin. Tämä ei ole mikään kuvien perusteella hakuteos, vaan enemmänkin tietopohjainen. Alussa on kyllä kuvia perennojen käytöstä, mutta valtaosan kirjasta vie osio ”Perennalajit aakkosjärjestyksessä”.

Jos pihallasi kasvaa paljon perennoja ja olet niitä innostunut hankkimaan lisääkin, voin kyllä lämpimästi suositella tätä teosta.

Luettelo on selkeä ja siinä kerrotaan kaikki oleellinen tiiviissä muodossa. Perennojen valinta kotipihaan on tämän kirjan avulla helppoa. Parhaimmillaan kirja on sellaiselle, joka jo tuntee vähän kasveja ja tietää pääpiirteissään, mitä etsii.

Tutustu kirjaan tarkemmin tästä

 

Puutarhakirjat pihan ymmärtämiseen

Minä en ole biologi, enkä erityisemmin kasvitieteilijä muutenkaan. Olen kuitenkin ihan kantapään kautta oppinut, että helppo pihanhoito edellyttää myös biologista tietoa. Jotta pihanhoito sujuisi helposti ja kätevästi, pitää ymmärtää, mitä siellä pihalla tapahtuu ja keitä siellä asuu.

Siksi otin tähän mukaan myös muutaman hyllystäni löytyvän luontoon ja kasvien tunnistamiseen liittyvän opuksen.

Kaksi kirjoista on laajempia luonto-oppaita, joita voisin suositella erityisesti lapsiperheen kirjahyllyyn.

Kun lapsesi kysyy, mikä lintu tuo pihalla pomppiva harmaa on, se kertoo hänen luonnollisesta kiinnostuksestaan ympäristöön. Ja tätä kiinnostustahan kannattaa ilman muuta tukea ja kannustaa.

Kun niistä omista biologian tunneista on jo aikaa, ei se vastaus aina omasta päästä löydy.  Tilanne on kuitenkin pelastettavissa, kun kirjahyllystä löytyy helppotajuinen luonto-opas, josta asiat voi helposti tarkistaa.

 

Kotimaan luonto

(WSOY 2004)Luonto-opas

Tämä kirja on selkeä ja helppotajuinen yleisteos suomalaisesta luonnosta. Siinä käydään läpi niin yleisimmät kasvit kuin linnut, nisäkkäät, matelijat ja perhosetkin. Lisäksi kirjassa käydään läpi luonnon tapahtumia muutenkin, vuodenaikojen vaihtelusta aina ilveksen perhe-elämään.

Soveltuu hyvin niin aikuisen kuin nuoremmankin luontotiedon kartuttamiseen.

Tutustu tästä.

 

 

Viikon luontokysymys

(Helena Rönkä, Gummerus, 2009)Luontokysymys

Tässä kirjassa käydään läpi juuri niitä kysymyksiä, joita se pikkasen isompi lapsi saattaa sinulta kysellä  😉 . Toki mukana on useita ihan aikuisiakin mietityttäviä asioita, kuten ”Miten pääskyt saisi pesimään toiseen kohtaan?” tai ”Miten voisin karkottaa muurahaisia luontoystävällisesti?”.

Jos perheessä on jo vähän enemmän biologiatietoutta, kirjan avulla voi vaikka järjestää tietovisan.

Löydät kirjan täältä.

 

 

Otavan värikasvio

Tämän kirjan soisi löytyvän ihan jokaikisen pihanomistajan kirjahyllystä!Värikasvio

Piha, oli se sitten kaupungissa tai maalla, on kuitenkin aina osa sitä ympäröivää luontoa. On ihan tuikitärkeää, että tunnistaisit myös luonnonkasvit siellä pihassasi, etkä pitäisi kaikkia vain kiusallisina rikkakasveina.

Voin tunnustaa, että ensimmäisen oman kappaleeni hankin vasta puutarhuriksi opiskellessani. Opintoihin liittyy kasvien tunnistusta ja joukossa oli myös paljon luonnonkasveja. Tämän perusteoksen avulla tunnistat ihan minkä tahansa luonnonkasvin, oli se sitten pihallasi, puistossa tai lenkkipolun varrella.

Voin oman kokemukseni perusteella sanoa, että maailmaan tulee miljoona väriä lisää, kun tunnet näkemäsi kasvit. Ihan totta!

Kirjan alussa on selostettu tunnistamisessa tärkeää termistöä ja siitä löytyy myös määrityskaava, jonka avulla kasvien tunnistus kannattaa opetella.

Tilaa heti paikalla kirjahyllyysi kirja tästä, jos sitä ei vielä siellä ole!

Rikkaruohot

(Mikko Piirainen, WSOY, 2002)Rikkakasvit

Tämä on toinen opiskelujen aikana hankkimani kirja. Siinä käydään läpi 70 yleisintä puutarhojen rikkaruohoa. Toki ne opit tunnistamaan myös em. kasvion avulla, mutta tässä kirjassa niistä kerrotaan vielä enemmän.

Rikkakasvit kertovat sinulle paljon pihastasi ja sen kasvuoloista, kun vain tunnistat ne ja tiedät, millaisissa oloissa ne viihtyvät. Kirjassa annetaan myös hyviä luomutorjuntavinkkejä ja kerrotaan rikkakasvien alkuperästä sekä lukuisista variaatioista.

Tutustu tästä.

 

 

Viljelykasvien nimistö

(Toim. Ella Räty, Puutarhaliiton julkaisu, 2012)Viljelykasvien nimistö

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, ammattilaisten ”raamattu” kasvien nimeämiseen.

Puutarhaliitto julkaisee muutamien vuosien välein tätä kirjaa, jossa luetellaan kaikki Suomessa viljeltävät ja tänne ulkomailta tuotavat kasvit. Nimet tieteellisinä, sekä suomen- ja ruotsinkielisinä. Tästä juuri löytyy se kasvin ”virallinen nimi”.

Voin ihan rehellisesti sanoa, että tavallinen pihanomistaja tällä tuskin paljoa tekee. Mutta jos innostut esim. lisäämään kasveja siemenistä tai peräti arboretumin rakentajaksi, suosittelen tutustumaan. Tieteelliset nimet ovat kansainvälisiä, joten niiden avulla löydät oikean kasvin mistäpäin maailmaa tahansa.

Kirjasta löytyy myös pieni sanasto tieteellisten nimien merkityksistä sekä tietoa kasvin käyttötarkoituksista.

Jos haluat ihan tosissasi paneutua puutarhakasvien maailmaan, voit tilata kirjan hyllyysi tästä.

 

Tässäpä ne, itselläni aktiivikäytössä olevat puutarhakirjat. Olisi tosi mukava kuulla sinun kokemuksiasi, mitä sinun hyllystäsi löytyy? Vai onko kirjat sinulle liian vaivalloisia tietolähteitä, netti riittää?

 

Osa näistä kirjalinkeistä on affiliate-linkkejä. Jos tilaat kirjoja näiden linkkien kautta, saan siitä pienen komissiopalkkion. Sillä rahoitan mm. tämän blogin ylläpitoa. Voit ihan rauhassa klikata linkkejä, se ei maksa sinulle, eikä tuota minulle mitään.

Osa linkeistä puolestaan johtaa Antikvaari.fi sivustolle. Se on useiden eri puolella Suomea toimivien antikvariaattien yhteinen verkkokauppa. Näissä kirjojen saatavuus voi muuttua hyvinkin nopeasti, eli saattaa olla, että kirjaa ei tätä lukiessasi enää olekaan siellä.

Olen itse tilannut Antikvaari-sivustolta, mutta koska mukana on useita eri antikvariaatteja, en tietenkään voi mennä kaikista takuuseen. Ehdottomasti kuitenkin tutustumisen arvoinen sivusto, jos käytettyjen kirjojen etsintä kiinnostaa.

Tietysti löydät nämä puutarhakirjat myös kirjastosta  🙂 .

 

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: