Näin autat pihasi kasveja selviämään talvesta

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Pitääkö puutarhakasveja suojata talveksi? Huputtaa kaikki havut, peitellä perennapenkit ja verkottaa hedelmäpuut?

Aika pitkälle suojauksen tarpeen määrität sinä itse, kasvivalinnoillasi. Jos hankit pihasi kasvit periaatteella ”oikea kasvi oikeaan paikkaan”, ne eivät yleensä kaipaa mitään erityistoimenpiteitä myöskään talveksi.

Kotimaiset, kestävät perennat, puut ja pensaat osaavat tuleentua syksyllä oikeaan aikaan. Ne kestävät pakkasta, lunta ja keväistä ahavaa. Tietysti edellyttäen, että ne on istutettu kasvuvaatimuksiaan vastaavalle paikalle.

Mutta puutarha on, ja sen kuuluukin olla, paikka, jossa voimme välillä unohtaa säännöt ja toteuttaa haaveitamme vapaasti. Eli jos olet valmis auttamaan kasvia selviytymään, älä arastele kokeilla erikoisuuksiakaan!

 

Auringontähti

4 syytä talvisuojauksille

Usein puhutaan yleisesti vain puutarhakasvien talvisuojauksesta, mutta mitä vastaan niitä suojia oikeastaan laitetaan? Mikä siinä talvessa on pihan kasveille haastavaa ja joskus jopa tuhoisaa?

Pakkanen voi olla Suomessa todella kova ja lumi voi muodostaa massiivisia kinoksia. Mutta kaikista haastavinta kasveille on kuitenkin säiden suuret ja nopeat vaihtelut. Lämpötila saattaa painua nollakelistä alle kahteenkymmeneen pakkasasteeseen jopa muutamissa tunneissa.

Lumen koostumuskin vaihtelee ilman lämpötilan mukaan suuresti; pakkaslumi on mainio eriste, mutta nuoskalumi katkoo oksia.

Käydään nyt läpi, miten voit suojata kasveja

  1. pakkasta,
  2. lunta,
  3. kevätahavaa ja
  4. jyrsijöitä vastaan.

 

1. Pakkanen

Pakkanen voi Suomessa laskea melkoisen hyytäviin lukemiin, jopa alle -40 asteen. Tietysti vähän riippuen siitä, missä asut. Mutta ihan eteläisintäkin Suomea myöten pakkasmittari laskee jokseenkin joka talvi alle -10 asteen.

Kasvit ovat suurimmaksi osaksi vettä ja kuten kaikki tietävät, vesi jäätyy, kun lämpötila laskee alle nollan.

Ne kasvit, joiden alkuperäisillä kasvualueilla ei pakkasta ole lainkaan, eivät Suomessa pärjää avomaalla millään talvisuojauksellakaan. Mutta kasvit, jotka ovat sopeutuneet kotiseuduillaan ajoittaisiin pakkasiin, ovat kehittäneet monenmoisia konsteja siitä selviämiseen.

  • Niiden ”suonissa” saattaa virrata ”pakkasnestettä”, joka estää jäätymisen.
  • Tai ne saattavat tyhjentää joitain osiaan kokonaan vedestä talveksi.
  • Tai vesi voi olla suojassa jonkinlaisten eristekerrosten takana.

Monet kasvit ovat myös valinneet metodikseen lyhyen elämän: ne säilyvät hengissä pelkästään siemeninä (=yksivuotiset kasvit).

Kovasta pakkasesta on myös hyötyä. Moni eteläisemmän Euroopan tuholainen ei meillä pysty talvehtimaan juurikin kovien pakkasien ansiosta. Siksi itse suorastaan toivon joka talvelle ainakin muutaman päivän alle -25 meneviä kelejä. Vaikka se voi herkille kasveille olla tuhoisaa, on se kuitenkin kokonaisuuden kannalta hyväksi luonnolle ja kasveille.

Jos pihasi kasvi on sopeutunut pakkaseen, mutta Suomen pakkaset ovat sille kuitenkin vähän liikaa, voit sitä koittaa auttaa.

 

Keinoja pakkaselta suojaamiseen

  1. Paljas maa jäätyy syvemmältä kuin katteen tai kasvilisuuden peittämä, vältä siis paljasta maata istutuksissa.
  2. Lumi on erinomainen suoja ja sen kertymistä voit edesauttaa esim. jättämällä perennojen varret leikkaamatta, kolaamalla lunta kasvien juuristoalueelle tai peittämällä kasvit väljillä oksilla tai havuilla.
  3. Pakkaspeitteillä voit suojata pensaita tai puita kietomalla ne sen suojaan lämpimään. (Pakkaspeite on paksua, huopamaista kangasta ja laitetaan suojaksi vasta talvella, syyssateiden jälkeen.)
  4. Pakkasturpeella voit hyvin suojata esim. jaloruusuja tai arkoja perennoja. Se toimii maan pinnalla eristeenä ja pitää näin maan lämpötilan korkeampana.

 

Lumi

talvisuojaus pakkaselta

Vaikka lumi on erinomainen talvisuoja, liika on liikaa siinäkin. Märkä tykkylumi painaa oksien päällä jopa satoja kiloja ja voi katkoa suuriakin oksia.

Lumi saattaa myös taivuttaa pensaiden oksia maahan tai nuoria puuntaimia ns. lengolle, eli kaarelle.

Keinoja puutarhakasvien suojaamiseen lumelta

  1. Pienehkön puun tai pensaan ympärille voit rakentaa tukikehikon, joka estää lunta painamasta sitä.
  2. Puun taimen hyvä tuenta estää myös lumen vahinkoja
  3. Poista lumi kasvin oksilta, varsinkin, jos luvassa on nuoskakelejä
  4. Valitse istutuspaikka huolella, ettei siihen lingota lumia tai putoa lumia katolta

Kevätahava

Kevätahavaksi sanotaan sitä, kun keväällä maan vielä ollessa jäässä, aurinko lämmittää jo ilmaa ja saa kasvit heräämään kasvuun. 

Herätessään puutarhakasvit alkavat haihduttaa kosteutta. Kun ne eivät saa jäisestä maasta uutta vettä tilalle, ne kuivuvat. 

Kevätahava tarkoittaa siis oikeastaan kasvin kuivumista ja tyypillisesti siitä kärsivät ikivihreät kasvit, kuten havupuut.

Kevätahavaan liittyy usein vielä lisäksi kuivattava tuuli, joka pahentaa tilannetta olennaisesti.

 

Puutarhakasvien talvisuojaus kevätauringolta

  1. Istuta kasvi paikkaan, joka on varjossa kevätahavan aikaan. Näin se ei joudu liian varhain alttiiksi porottavalle auringolle.
  2. Istuta arka kasvi pienenä taimena. Silloin se on alkuvaiheessa helpompi suojata ja usein jopa vielä lumen alla kevätporotuksen aikaan. Kun se on kasvanut isommaksi, se on myös ulottanut juurensa syvemmälle, routarajan alapuolelle. Näin se saa vettä kevätahavan iskiessä.
  3. Peitä arka kasvi joko pakkaspeitteellä tai varjostusverkolla. Muista, että ahavasuojan tarkoitus on varjostaa, ei lämmittää. Älä peitä sitä liian tiiviisti ja laita suojat päälle mieluummin vasta joulukuussa tai keväällä. Äläkä missään nimessä käytä mitään tummaa muovipussia ahavasuojana! Se vain pahentaa tilannetta.
  4. Kastele maata lämpimällä vedellä, jotta se sulaisi nopeammin. Tämä voi auttaa lähinnä ihan siinä viime vaiheessa, umpijäisen maan sulattamiseen tarvittaisiin satoja litroja sitä lämmintä vettä. Liian aikaisin vedellä lotraaminen voi myös aiheuttaa sen, että se jäätyy ja aiheuttaa vain lisää ongelmia kasville.

Jyrsijät

talvisuojaus myyriltä

Talvella puutarhakasveja kiusaavat usein myös erilaiset eläimet. Lumen, tai jopa maan alla, meuhkaavat myyrät. Maan päällä taas jänikset, rusakot ja hirvieläimet.

Toisinaan minulta kysellään, miten nämä pienet ja joskus isommatkin tuholaiset voisi pihaltaan häätää kokonaan pois. Vastaus on tyly: ei mitenkään! 

Pihaa ei voi mitenkään eristää ympäröivästä luonnosta. Ja siihen luontoon kuuluu toisinaan myös näitä puutarhurin kannalta ikävämpiä otuksia. 

Voit vain yrittää suojata puutarhasi kasveja pahimmilta tuhoilta.

 

Puutarhakasvien suojaaminen jyrsijöiltä

  1. Puuvartiset kasvit suojaat tehokkaimmin verkoilla ja runkosuojilla. Muista laittaa verkko tarpeeksi etäälle oksista, ettei pupu yllä sen läpi napsimaan oksia. Ja tarpeeksi korkea, ettei ruokailu onnistu hangen päältä.
  2. Ikivihreät ja kaksivuotiset perennat saattavat myös kaivata suojaa, esim. harjaneilikka on jäniksille maukasta ”jääsalaattia”. Ne voit suojata joko havuilla peittämällä tai verkoilla.
  3. Myyriä voit estää pääsemästä maan alla kasvien kimppuun reunustamalla istutusalueen jo rakennusvaiheessa juurimatolla. Sen pitäisi ulottua vähintään 50 cm:n syvyyteen. 
  4. Sipulikukkien sipuleita voit suojata peittämällä niiden ominaisen tuoksun jollain. Voit vaikka ”marinoida” ne valkosipuli- tai chilivedessä. Tai kätkeä maahaan voimakashajuisia kasveja, kuten yrttejä (mäkimeirami, mintut, salvia) tai vaikka pietaryrttiä.

Lisätietoa aiheesta:

Syystyöt puutarhassa – miten piha valmistellaan talveen

 

Näin rakennat helppohoitoisen talvipuutarhan

Helpoimmalla aina pääset, kun rakennat pihasi kestävillä, kotimaisilla kasveilla, jotka eivät talvisuojausta kaipaa.

 

Anna luonnon käyttää omia konstejaan talvesta selviytymiseen:

-> Älä leikkaa ruohovartisten kasvien maanpäällisiä osia pois syksyllä.

-> Jos välttämättä haluat ne leikata, jätä ne ainakin maan pinnalle lunta keräämään.

 ->Tee istutuksista tiheitä niin, että paljasta maan pintaa ei jää näkyviin.

-> Pidä maa hyvässä kasvukunnossa, multavuus ja eloperäinen aines tuovat ilmavuutta ja vähentävät märkyyttä.

-> Älä muokkaa maata myöhään syksyllä, jos ei ole ihan pakko.

 

 

Ja jos sieltä pihasta nyt sitten jokin kasvi talven aikana menehtyy, älä masennu! Hanki tilalle jokin toinen, kestävämpi kasvi.

Hyväksy se, että talvi on erottamaton osa suomalaista puutarhaa, joten jos kasvi ei sitä kestä, se ei silloin sillä paikalla voi hyvin. Vaikka se kuinka kesällä siltä näyttäisikin.

 

 

Tästä voit vielä vilkaista neuvoja puuvartisten kasvien suojaamiseen Taimistoviljelijät ry:n tekemästä videosta:

 

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Jätä kommentti