Perennojen kasvatus siemenistä

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Onko sinulla tarvetta suurelle määrälle perennoja, eli monivuotisia kukkia? Tuntuuko taimina osto liian tyyriiltä? Eikö kärsivällisyytesi riitä odotella vuosia, että saat tarvittavan määrän jakotaimina omasta pihasta?

Hyvä ratkaisu ongelmaasi voi olla perennojen kasvatus siemenistä. Se on helppo ja edullinen keino saada uusia taimia iso määrä kerrallaan.

Perennojen siemenkasvatus on helppoa, jopa helpompaa kuin yksivuotisten kukkien tai vihannesten taimikasvatus. Lue tästä vinkit ja kokeile!

Mitä perennoja voi kasvattaa siemenistä?

Siemenistä voit lisätä kaikkia perennalajeja, jotka vain siemeniä tuottavat. Muista kuitenkin, että aina siemenjälkeläiset eivät ole emonsa klooneja, kuten et ole sinäkään isäsi tai äitisi klooni  😉 !

Jos haluat ihan tarkalleen juuri tietyn perennalajikkeen pihaasi, osta se taimena ja lisää vain jakamalla tai pistokkaista. Erityisesti erikoiset värit ja muodot jalostetuissa lajikkeissa ovat ominaisuus, joka ei välttämättä periydy siemenlisätyille taimille.

Vanhat perinneperennat lisääntyvät lähes poikkeuksetta helposti siemenistä. Niissä vaihtelu on vähäistä ja jälkeläiset ovat pääosin emonsa kaltaisia. Voit myös hyvällä tuurilla saada siemenlisäyksellä muutatiokasveja, joita ei ennen ole nähtykään! Sitähän kasvijalostus juuri pitkälti edelleen on; kasveja risteytetään kukkien pölyyntymisvaiheessa ja sitten vain odotellaan, mitä sieltä syntyikään ?.

 

Helpot siemenistä lisättävät perennat

  • Akileijat (risteytyvät herkästi keskenään)
  • Vuokot
  • Päivänkakkara
  • Kaunokainen
  • Kaunokit
  • Kellokukat
  • Kärsämöt
  • Malvat
  • Maksaruohot
  • Neilikat

 

Milloin perennat kylvetään?

Voit kylvää perennoja ruukkuihin sisälle jo keväällä, helmi-maaliskuusta alkaen. Uloskylvö onnistuu sulan maan aikaan, joko keväällä tai syksyllä.

Monet perennat itävät hitaammin kuin esim. tomaatit tai kurkut. Tämä kannattaa huomioida kylvö ajankohtaa miettiessä: voit kylvää hitaasti itävät aiemmin kuin nopeasti itävät, koska valoa taimet tarvitsevat vasta itämisen jälkeen.

Esikasvatus sisällä on pitkälti samanlaista kuin yksivuotisillakin kasveilla. Löydät siihen tarkkemmat ohjeet tästä: Taimien esikasvatus

Perennoja voit kylvää myös avomaalle. Se on monin tavoin helpompaa kuin sisäkasvatus: tilaa on enemmän, valoa tulee sopivasti taivaalta, eikä sisälle tule sotkua!

 

Toimi näin:

  1. Varaa kylvöksille erillinen penkki, lavakaulus tms.
  2. Sijoita kylvöpenkki mielellään puolivarjoisaan paikkaan.
  3. Käytä rikkaruohotonta, hiekkapitoista multaa.
  4. Kevät- ja syyskylvö sopii lähes kaikille perennoille, joitain nopeakasvuisia voit kylvää myös kesällä.
  5. Muista merkitä kylvöt tarkasti, huomenna olet kuitenkin jo unohtanut, mitä kylvit ja mihin!
  6. Noudata siemenpussin kylvöohjeita tiheyden ja syvyyden suhteen.
  7. Varaudu kasteluun ja sumutukseen.
  8. Voit suojata kylvökset esim. harsolla, joka tasaa lämpötilaa ja kosteutta. Jos käytät lavakaulusta, voit asettaa myös sen päälle esim. kasvihuonemuovin. Muista kuitenkin vahtia, ettei lämpötila muovin alla nouse liian suureksi.

 

Taimet saavat kasvaa kylvöpenkissä koko ensimmäisen kesänsä. Jos taimet näyttävät olevan liian tiheässä, voit harventaa niitä joko koulimalla harvempaan tai poistamalla osan kokonaan. 

Seuraavana keväänä tai kesänä, kun taimet talven jälkeen taas lähtevät kasvuun, voit siirtää ne lopulliselle kasvupaikalleen.

Monet perennat kasvattavat ensimmäisenä kesänä vain lehtiä ja kukkivat seuraavana. Joillakin voi mennä useampi vuosikin ennen ensimmäistä kukintaa.

Anna taimelle aikaa! Jos se muuten voi hyvin, kyllä se aikanaan kukkimaankin rupeaa.

Avomaakylvö sopii hyvin mm. näille:

  • auringontähti
  • neilikat
  • illakko
  • kärsämöt
  • lehtosinilatva
  • kellokasvit
  • päivänkakkarat
  • ritarinkannus
  • harjaneilikka
  • palavarakkaus
  • unikot

 

Jotkut perennalajit vaativat erityisiä käsittelyjä ennenkuin siemen voi itää. Yleisin näistä on:

Kylmäkäsittely

Olet varmaan kuullutkin kylmäkäsittelystä, mutta tiedätkö miksi sellaisen tarve on joillekin kasveille kehittynyt?

Kylmäkäsittelyn tarve estää siementä itämästä väärään vuodenaikaan. Useimmat siemenethän kypsyvät jo syksyllä. Ilman tätä kylmäkäsittelytarpeen suojaa, syksyn lämpöaalto saisi ne herkästi itämään.

Pienet sirkkataimet ovat herkkiä kylmälle, joten syksyllä itäminen olisi kasville kohtalokasta. Siksi siemenessä on”koodi”, joka estää sitä itämästä ennenkuin on ollut riittävän kylmää riittävän pitkän ajan.

Tämä vaadittu lämpötila ja kesto riippuu sitten ihan kasvista. Myös vaatimuksen voimakkuus vaihtelee. Usein osa siemenistä kyllä itää ilmankin käsittelyä, mutta itävyys on heikompaa.

Monilla puuvartisilla kasveilla (ja joillain perennoillakin) on kylmäkäsittelytarpeen lisäksi myös lämpökäsittelytarve. Eli ne tarvitsevat tietyn mittaisen lämpöjakson ja sen perään kylmäjakson ja ovat vasta sitten valmiita itämään.

Joillain näitä jaksoja pitää olla useita, eli ne odottelevat monta vuotta!

Jotkut taas tarvitsevat happokäsittelyä, joka jäljittelee eläimen ruoansulatuksen läpi menoa. Mikäs idea siinä sitten on? No, se varmistaa, että siemen päätyy eläimen mahassa kauemmaksi emostaan ja näin kasvin geenit pääsevät leviämään laajemmalle.

 

Eikö olekin uskomatonta, että ”tunteeton ja aivoton” kasvi on voinut kehittää näin monimutkaisia järjestelmiä siemeniinsä!?

No, mutta nyt eksyin aiheesta  😀 !

 

Kylmäkäsittelyn järjestät siis näin:

  1. Kylvä siemenet normaaliin tapaan astiaan kosteaan hiekkamultaan.
  2. Pistä astia kylmään, esim. jääkaappiin. Sopiva lämpötila on -4 – +4 astetta
  3. Anna olla kylmässä joko saamasi ohjeen mukaan tai vähintään 4-6 viikkoa.
  4. Pidä huolta, että multa säilyy kosteana, mutta ei homehdu, eikä ole litimärkä!
  5. Ota ruukut pois kylmästä määräajan mentyä, kastele varovasti tarvittaessa ja hoida kuten normaaleja kylvöjä.
  6. Jos sinulla ei ole tilaa, voit myös laittaa siemenet pussiin kosteaan hiekkamultaan ja siinä jääkaappiin. Silloin kylvä ne ruukkuihin vasta kylmäkäsittelyn jälkeen.

 

Perennojen kylvö suoraan ulos syksyllä on kaikista helpoin konsti hoitaa kylmäkäsittely:

Perennojen kylvö ulos syksyllä

Syksyllä ulos kylvetyt perennat saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn talven aikana. Syyskylvö sopii useimmiten myös niille perennoille, jotka eivät varsinaisesti kylmäkäsittelyä kaipaa. Jos monivuotinen kasvi tekee itsekseenkin siemenjälkeläisiä, sen siemenet kestävät mainiosti myös syyskylvön ulos.

 

Tee syyskylvö näin:

  1. Voit tehdä kylvökset joko em. kylvöpenkkiin tai ruukkuihin. Käytä muoviruukkuja, jotka kestävät pakkasta.
  2. Jos teet kylvön ruukkuun, pistä pohjalle esim. pari kuivaa lehteä salaojaksi ja ilmavuuden takaajaksi.
  3. Käytä hiekkapitoista multaa (kylvömulta tai kaktusmulta pussista tai lisää tavalliseen puutarhamultaan hiekkaa suhteessa 1/1)
  4. Kastele multa kunnolla etukäteen, ennen siementen kylvämistä.
  5. Kylvä siemenet ja peitä kylvös hiekalla. Tarkista kylvösyvyys ja -tiheys siemenpussista tai netistä!
  6. Aseta ruukut mielellään puolivarjoisaan paikkaan, jossa ne saavat olla läpi talven rauhassa ja turvassa. Voit asetella ne esim. lavakauluksen sisään tai upottaa hieman maahan, jotta ne eivät talven aikana kaadu.
  7. Älä peitä ruukkuja/kylvöstä syksyllä, vaan jätä se ”säiden armoille”. Multa ei saisi ennen talvea ja pakkasia kuitenkaan kuivua, joten kastele tarvittaessa.
  8. Keväällä, kun siemenet itävät, hoida kuten edellä neuvottiin.

 

Voit tietysti kylvää siemenet myös talvella ja viedä sitten ulos kylmäkäsittelyyn.

Pistä ruukut silloin oikeasti avomaalle, ei katokseen tai esim. autotalliin. Siellä multa herkästi kuivuu liikaa, jolloin kosteutta jo imenyt siemen tuhoutuu ennen itämistään.

Syyskylvöt valmiina talveen. Alla on katekangas estämässä heinän kasvua, lavakaulukset pitävät purkit pystyssä ja suojassa.

Perennoja, joiden siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn ovat mm:

  • ukonhattu
  • purppurapunalatva
  • laukat
  • särkynytsydän
  • mooseksenpalavapensas
  • pionit
  • syysleimu
  • kullero

 

Muista, että et kylvä liian aikaisin!

Jos siemen itääkin jo syksyllä, se tuskin selviää talven yli.

Jotkut lajit hyötyvät kylmäkäsittelystä (itävyys paranee), vaikka se ei ehdoton edellytys olisikaan. Tällaisia kasveja on mm.:

  • keto-orvokki
  • piikkiputket
  • ruusujuuret
  • ruusunätkelmä
  • tulikukat
  • tuoksukurjenpolvi

 

Perennojen kasvatus siemenistä ei ole vaikeaa, kuten huomaat! Kokeile rohkeasti!

Siemeniä löydät puutarhakaupoista, siemeniä myyvistä verkkokaupoista, marketeista ja siemenvaihtoketjuista. Voit myös itse kerätä niitä kesän aikana omasta pihastasi tai luonnosta.

Omat siemenkauppa suosikkini löydät vertailussa tästä.

 

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Jätä kommentti