Omenapuun leikkaus

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Omenapuun leikkaus on yksi niistä puutarhatöistä, joka on leimattu hurjan vaikeaksi hommaksi.

Miksi? Jaa-a, vaikea sanoa. Ajattelin kyllä näin itsekin aikoinaan, mutta omenapuun leikkaus on loppujen lopuksi aika selkeää ja yksinkertaista. Varusteiksi riittää hyvät sakset, isommalla puulla ehkä myös tikkaat ja oksasaha.

Sopiva ajankohta leikkaamiselle on joko kevättalvi (kun pahimmat pakkaset on jo ohi siellä sinun alueellasi) tai sitten sadonkorjuun jälkeen elo-syyskuussa.


Onko omenapuuta pakko aina leikata?

Omenapuita leikataan kahdesta syystä:

  • sadon takia
  • puun terveyden takia

Oikein leikattu puu tuottaa enemmän omenoita, niiden poimiminen on helpompaa ja puu jaksaa kantaa satonsa paremmin.

Tämän päivän omenapuut on jalostettu nimenomaan tuottamaan paljon satoa ja senkin takia ne käytännössä kaipaavat lähes aina leikkaamista. Eroja toki on eri lajikkeilla, jotka kannattaa kysyä taimistolla puuta ostaessa.

Leikkaamisen tarkoitus on ohjata puun kasvua. Eli sitä, millaisia oksia siihen kasvaa, miten pitkiä ne ovat ja millaisessa oksakulmassa suhteessa runkoon ne kasvavat.

Omenapuu kasvaa nuorena voimakkaimmin, joten silloin myös leikkaaminen on tärkeämpää. Vanhemmiten leikkaustarve vähenee, eikä sitä välttämättä tarvitse tehdä vuosittain, eikä edes joka toinen vuosi.

Leikkaustarve määrittyy siis ihan suoraan siitä puusta ja sen kasvutavasta, joten mitään yleispätevää ohjetta ei voi antaa. Opettele katsomaan sitä puuta ”sillä silmällä”, niin pystyt helposti arvioimaan leikkaustarpeen ihan itse.


Mitä leikkaamisella tavoitellaan?

Lyhytversot

Omenat kehittyvät ns. lyhytversoihin (kts. kuva). Eli niihin pieniin ”oksantynkiin”, jotka kasvavat oksissa.

Omenapuun leikkaus puolestaan kiihdyttää näiden lyhytversojen kehittymistä. Kun oksa leikataan poikki, puu kasvattaa siihen oksaan näitä lyhytversoja. Lyhytversoja kasvaa myöOmenapuun lyhytversos enemmän vaakatasoisiin oksiin kuin pystyihin.

Miksi se puu reagoi näin? Leikkaus tavallaan viestittää puulle, että ”elämässä saattaa käydä huonosti, tulevaisuutesi ei ole varmalla pohjalla”.

Hedelmähän on kasville oikeasti siementuotantoa, eli keino säilyä hengissä jälkeläisten avulla.

Eihän se puu tietenkään näin monimutkaiseen ajatteluun pysty, mutta tästä kuitenkin pohjimmiltaan on kyse.

Omenapuuta, kuten meitä kaikkia elollisia täällä, ohjaa tarve säilyttää ne omat geenit hengissä. Jos oma henki on uhattuna, kiihtyy tarve tuottaa jälkeläisiä.

Periaatteessa tämän ilmiön saa aikaan jo pelkästään typistämällä oksaa muutaman sentin verran. Tai jopa vain taivuttamalla sitä alaspäin (tokihan puu tämän ”venytyksen” tuntee). Mutta tietenkään oksankärkiä ei kannata ihan harkitsemattomasti vain napsia sieltä täältä.

 ➡ Jos sinun omenapuusi ei kuki, kannattaa tarkistaa, onko siinä näitä lyhytversoja.

Jos ei ole, katso puuta tarkemmin. Olisiko sitä syytä leikata tai taivuttaa oksia, jotta ne kasvaisivat enemmän vaakatasossa?

Valo

Toinen tärkeä tavoite on lisätä latvuston ilmavuutta. Ilmavuus, eli harvaoksaisuus, on tärkeää valon takia.

Kukkien pölyttäjähyönteiset eivät löydä kukkia tiheästä viidakosta, jolloin ei sitten tule omenoitakaan. Pölyyntymisen jälkeen omenan raakileet taas kaipaavat kasvuunsa auringon valoa.

Liian tiheä latvusto myös pysyy sateiden jälkeen pitkään kosteana. Tästä tykkäävät sitten erilaiset taudit, jotka voivat iskeä niin puuhun itseensä kuin omenoihinkin.

Vanha ohje sanoo, että latvus on riittävän harva, kun sen läpi solahtaa heitetty hattu tuosta vaan, eikä takerru oksiin.

 ➡ Jos sinun omenapuusi siis kukkii, mutta ei tuota omenoita, syynä saattaa olla liian tiheä oksisto.

Etenkin, jos tämä toistuu vuodesta toiseen. Yhtenä vuonna syynä voi olla ihan se, että kukinta ja pölyttäjien liikkuminen eivät vain sattuneet samaan ajankohtaan.


Mitä omenapuusta leikataan?

Omenapuun leikkaus

Tuossa kuvassa ruskealla näet tavoitteen ja kaikki punaisella piirretyt pitää poistaa. Eli toisinsanoen:

  1. Poista kaikki oksat, jotka kasvavat alimpien oksien alta tai maasta puun ympäriltä
  2. Poista kaikki oksat, jotka kasvavat suoraan ylöspäin tai suoraan alaspäin
  3. Poista tai typistä oksat, jotka kasvavat toisiaan hankaavasti.
  4. Poista oksat, jotka kasvavat yli tai alle 90 asteen kulmassa suhteessa runkoon

Voi tuntua hankalalta havaita näitä, mutta ota yksi asia kerrallaan tarkasteluun. Katsele puuta aina välillä kauempaa ja eri kulmista. Melko nopeasti opit kyllä katsomaan sitä puuta ”sillä silmällä”.

Miten oksa leikataan?

Jos poistat oksan kokonaan, sahaa/leikkaa se poikki aivan oksankauluksen tyvestä. Oksankaulus on nimensä mukaisesti kuin kaulus siinä kohdassa, josta oksa lähtee kasvamaan.

Tässä kohdassa puulla on soluja, jotka kasvattavat nopeasti ”arpikudoksen”, eli kalluksen leikkaushaavaa suojaamaan.

Omenapuun leikkaus

Omenapuun leikkaus

Omenapuun leikkaus

 

 

 

 

 

 

Jos oksa on iso, se kannattaa sahata poikki ensin kauempaa ja siistiä oikea leikkauskohta sen jälkeen. Näin vältät oksan repeämisen.

Jos taas lyhennät oksaa, tee se joko sopivasta oksan haarasta tai sitten alas- ja ulospäin sojottavan silmun jälkeen, noin 1-2 sentin päästä siitä. Tästä silmusta lähtee kasvuun uusi oksa.

Yksi itseäni tässä touhussa auttanut juttu on, että kuvittelet oksan vanhaksi ja paksuksi. Kantaisiko se hedelmien painon kasvettuaan isoksi? Jos ei, sitä kannattaa lyhentää.

Omenapuun istutusleikkaus

Kun ostat omenapuun taimen taimistolta, se voi olla jo satoa tuottava puu. Sille ei tarvitse tehdä mitään.

Katso kuitenkin puuta tarkemmin. Jos siinä on revenneitä oksia, yli 5 sivuoksaa, oksia huonossa kulmassa (yli tai alle 90 astetta suhteessa runkoon) tai muuta näitä sääntöjä rikkovaa, se saattaa kaivata leikkausta.

Perusohje on yksinkertainen:

  1. Jätä puun alaosaan n. 60 cm pätkä, jossa ei ole oksia (eli poista, jos siellä on)
  2. Valitse 3-5 oksaa tai oksan alkua, joista tulee puun perusoksat. Ne saisivat olla mielellään tasaisesti puun eri puolilla.
  3. Typistä kaikkia oksia n. 1/3 niiden pituudesta (alas- ja ulospäin osoittavan silmun jälkeen)
  4. Typistä latva tarvittaessa n. 40 cm päästä ylimmästä versosta.

Nykyään istutusleikkaus on useimmiten tehty jo taimistolla ja voit aina pyytää myyjää tekemään sen puolestasi. Jos istutat taimen syksyllä, leikkaa vasta seuraavana keväänä.


Vanhan omenapuun leikkaaminen

Omenapuun leikkaamisen periaatteet ja tavoitteet ovat aina samat, puun iästä riippumatta. Vanhaa puuta leikatessa on kuitenkin hyvä ottaa muutama seikka huomioon.

  • Jos leikkaamista olisi paljon, ajoita se useammalla vuodelle, ettet aiheuta puulle liian isoa stressiä
  • Isojen oksien leikkaaminen on aina riski, joten harkitse tarkoin! Olisiko sittenkin mahdollista esim. tukea oksa?
  • Voimakas leikkaaminen aiheuttaa runsaasti vesiversoja (pitkiä, haarattomia, suoraan ylöspäin kasvavia oksia), joita tulee kevätleikkauksen jälkeen enemmän kuin loppukesän leikkauksen jälkeen. Eli leikkaa mielummin elo-syyskuussa. (Vesiversoja voit poistaa kesälläkin, kun ne ovat vielä puutumattomia. Oksa lähtee irti ihan sormin kääntämällä, ilman saksiakin.)
  • Jos puussa on lahoa tai isoja repeytyneitä oksia, mutta haluat silti säilyttää sen, varta tai vartata siitä ihan uusi puu itsellesi. Varttamispalvelua tarjoaa moni omenapuita kasvattava taimisto, eikä se nyt mahdoton ole opetella itsekin tekemään.

Tästä voit katsoa Taimistoviljelijöiden tekemän opastusvideon omenapuun leikkaamisesta.

Onko sinun pihallasi omenapuita? Minkälaisia ongelmia olet niiden hoidossa kohdannut? Olisi ihana kuulla kokemuksistasi ja ehkäpä voisin jopa olla avuksi!

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

3 kommenttia artikkeliin ”Omenapuun leikkaus”

  1. Kiitos selkeästä selityksestä omenapuun karsimisesta. En tiennyt, että hyvin karsittu puu tuottaa enemmän omenoita. Vanhemmillani on omenapuu puutarhassaan, joten lähetän artikkelin vinkkeineen heille!

    Vastaa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: