Puutarhajätteiden hävittäminen – 6 erilaista tapaa

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Puutarhajätteiden hävittäminen tuottaa välillä haastetta, etenkin pienellä pihalla. Sitä kertyy usein kerralla paljon. Leikattuja oksia, haravointijätettä, rikkaruohoja, lakastuneita perennojen versoja, kesäkukkaruukkujen multia, pilaantuneita omenoita… Mitä tälle kaikelle jätteelle kannattaisi tehdä? 

Puutarhajätehän toki häviää ihan itsekseenkin, ajan kanssa. Mutta pelkkä läjä näyttää siivottomalta ja iso säiliökin rumalta, jos sitä ei voi kätkeä mihinkään ”nurkan taakse”.

Kaatopaikalle kuskaaminen on kallista ja työlästä. Biojätteiden keräysastiaankaan ei puutarhajätettä saisi laittaa ja omaan lämpökompostoriin ei kaikki mahdu.

Miten ihmeessä kaikesta puutarhajätteestä pääsisi siististi eroon?!

Auringontähti

Kannattaako puutarhajätteet käsitellä omalla pihalla?

Keinoja kasvijätteiden hävittämiseen on monia. Ensimmäisenä sinun pitää kuitenkin päättää, haluatko hyödyntää jätteet omalla pihalla vai kuljettaa muualle?

Luonnonmukaisen pihanhoidon ydinajatus on, että pihalla pyritään ravinteiden suhteen mahdollisimman pitkälle omavaraisuuteen ja tehokkaaseen kiertoon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pihasta ei viedä mitään ravinteiksi kelpaavaa pois. 

Kaikissa kasvijätteissä on ravinteita, jopa risuissa! Ja eloperäinen aines on aina hyvästä maaperälle.

Eli suosittelen kyllä lämpimästi käsittelemään kaikki pihasta syntyvät puutarhajätteet siellä ihan omalla pihalla :). On vähän hölmöläisten hommaa ensin kiikuttaa ravinnepitoiset ainekset pois ja sitten ostaa kaupasta niitä ravinteita pussissa!

Mutta aina puutarhajätteiden käsittely omalla pihalla ei tietenkään ole mahdollista. 

Muista kuitenkin, että puutarhan kasvijätteitä ei saa milloinkaan viedä metsiin, luontoon ylipäätään tai toisten tonteille! Vaikka ne olisivat vain rikkakasvien kitkentäjätteitä, sinun velvollisuutesi ona aina huolehtia niiden asianmukaisesta hävittämisestä.

Puutarhajätteiden hävittäminen – 6 keinoa

1. Kaatopaikka/jäteasema

Kaatopaikat tai jäteasemat ottavat useimmilla paikkakunnilla vastaan myös puutarhajätettä. Oman kunnan hinnat ja palvelut kannattaa tarkistaa, mutta otetaan esimerkkinä tämän meidän alueen jätehuoltoyhtiön, Puhas Oy:n, hinnat:

Puutarhajätteiden kaatopaikkahinnat esimerkki

 

Puujäte on siis käytännössä paksuja pölkkyjä tai oksia, muu puutarhajäte sitten risuja, kuivia lehtiä yms. kosteampaa tavaraa. Käytössä täällä on ns. puutarhajätepassi, jolla saa joka 3. puutarhajätekuorman veloituksetta.

Mihin kasvijätteet sitten jäteasemalta päätyvät?

Riippuu ihan asemasta. Useilla asemilla on käytössä kompostointi eloperäisille jätteille, toisilla ne ehkä päätyvät energiaksi tai maanparannukseen. Nykyisten säännösten mukaan voit kuitenkin olla huoleti jäteasemalle viemäsi puutarhajätteen käsittelystä; se hoidetaan varmasti mahdollisimman ekologisesti.

 

2. Polttaminen

Taajamassa puutarhajätteiden polttaminen on useinmiten kiellettyä. Ja tietysti huolellisuutta se vaatii ihan kaikkialla!

Sielläkin missä polttaminen on sallittua, se on ihan viimeinen keino puutarhajätteiden hävittämiseen. Siinä häviää kirjaimellisesti savuna ilmaan valtavat määrät hyviä ravinteita ja eloperäistä ainesta, jotka voisi hyödyntää kasvien käyttöön. 

Jos suunnittelet risujen tai muun kasvijätteen polttamista, tarkista aina paikalliset säännöt ja ohjeet!

3. Kompostointi

Lannoitus

Kompostointi omalla pihalla on aina se paras vaihtoehto kasvijätteen hävittämiseen. Tai eihän se siinä oikeastaan mihinkään edes häviä, vaan jalostuu ravinteikkaaksi mullaksi!

Kaikki kasviaines maatuu mullaksi ennemmin tai myöhemmin. Mitä pehmeämpää ainesta, sitä nopeammin se maatuu. Isot oksat ja risut kannattaa aina silputa pienemmiksi.

Välttämättä et tarvitse mitään kehikkoja tai säiliöitä, vaan puutarhajätteen kompostointi onnistuu ihan kasallakin. Mutta rajatumpi alue on tietysti siistimpi ja kompostoituminen on siinä myös nopeampaa.

Kasaa puutarhajätekomposti näin:

  1. Laita pohjalle karkeita risuja tai niiden puutteessa pari salaojaputkea
  2. Kasaa kompostiin kerroksittain tiivimpää ja karkeampaa tavaraa.
  3. Jos mahdollista, lisää ravinneköyhän ja karkean puutarhjätteen sekaan myös jotain typpipitoista. Se nopeuttaa kompostoitumista merkittävästi. Typpilisäksi soveltuu mm. lannoitettu turve, urea, virtsta ja kompostikäymälän jäte, puutarhan typpilannoitteet (esim. kanankakka), lanta tai tuore nurmikonleikkuujäte. Myös puolivalmis biojätekomposti käy hyvin.
  4. Kompostin suojaaminen sekä kuivumiselta että liialta sateelta nopeuttaa kompostoitumista.

Oksasilpun voit käyttää myös biojätekompostorissa kuivikeaineena tai katteena istutuksissa.

4. Lahottaminen

Lahoava puu ei luonnon näkökulmasta ole suinkaan pelkkää jätettä.

Se on hyvin tärkeä osa ekosysteemiä, joka elättää lukemattoman joukon erilaisia eliöitä: mm. kääpiä, kuoriaisia, pölyttäjiä sekä niitä ravinnokseen käyttäviä.

Valitettavasti nykyaikaisen tehometsänhoidon ja ylisiistien puutarhojen myötä lahopuun määrä on vähentynyt uhkaavan pieneksi. Moni siitä riippuvainen eliö on jo uhanalainen.

On siis oikea ekoteko jättää puutarhan kuivat oksat, kannot ja risut lahoamaan ihan omaan tahtiinsa! Yksinkertaisimmillaan kyse voi olla vain risu-/oksakasasta pihan reunalla. Se elättää miljoonittain erilaisia pieneliöitä, tarjoaa ruokaa mm. siileille ja pikkulinnuille ja suojaa hyönteisille. 

Voit myös tehdä oksista ja risuista helpon lahopuuaidan, jota voit täydentää vuosittain entisen materiaalin pikkuhiljaa maatuessa. 

Jos pihasta joudutaan kaatamaan iso puu, jätä sille korkea kanto ja anna sen lahota hiljalleen. Voit myös käyttää erilaisia luonnon puupöllejä pihasi rakenteissa. 

Lahoava materiaali pihalla ei suinkaan ole osoitus huolimattomasta pihanhoidosta vaan päinvastoin, osoitus luontoa hyvin ymmärtävästä ja sen huomioon ottavasta pihanomistajasta!

Lisätietoa lahopuun käytöstä puutarhassa löydät tästä.

5. Jätä ne maahan!

Ison osan puutarhan kasvijätteistä voit hyvin myös jättää maatumaan ihan vain paikalleen.

Älä haravoi turhaan lehtiä ja kuollutta nurmea, leikkaa ne ruohonleikkurilla silpuksi ja jätä maatumaan paikalleen. 

Jos joudut haravoimaan esim. kulkuväyliä, kasaa lehdet puiden ja pensaiden juurelle katteeksi. Jopa suuret vaahteranlehdet painuvat pian kasaan ja maatuvat muhevaksi mullaksi. Ja sitä odotellesa ne estävät tehokkaasti rikkaruohoja!

Kitkentäjätteet perennapenkistä tai kasvimaasta voit hyvin levittää siihen maanpinnalle katteeksi maatumaan. Varmista vain, että juuret eivät jää maakosketukseen ja juurru uudestaan! Jos haluat varmistua rikkiksien kuolemisesta, levitä ne ensin aurinkoon mustalle muoville. Siinä ne kärähtävät kuoliaaksi tosi nopeasti.

Jos maatuvat kasvijätteet näyttävät sinusta rumilta maan pinnassa, voit myös kaivaa kuopan ja haudata ne sinne piiloon. Tai peittää vain pienellä multakerroksella, jotta näkymä on siistimpi.

Tiesitkö tämän muumiotaudista?

 

6. Fermentointi

Bokashi menetelmä

Onko bokashi sinulle tuttu juttu? 

Se perustuu ns. EM-mikrobeihin, jotka fermentoivat, eli hapattavat, kasvijätteitä tehokkaasti. Tällainen hapatettu kasvijäte multantuu maahan sekoitettuna huomattavasti nopeammin kuin tavallinen komposti. Parhaimmillaan saat biojätteestä huippuravinteikasta multaa vain neljässä viikossa!

Tätä samaa metodia voit käyttää biojätteiden lisäksi myös puutarhan kasvijätteiden muuttamiseksi muhevaksi ja ravinteikkaaksi mullaksi nopeasti ja helposti.

EM-mikrobeja voit hyödyntää monella tavalla puutarhan kasvijätteiden käsittelyssä. Ne nopeuttavat ihan tavallista puutarhajätekompostiakin.

Yksinkertaisimmillaan voit kasata kaikki puutarhan kasvijätteet vain isoon kasaan, ripotella sekaan bokashirouhetta tai kastella läjän laimennetulla EM-lliuoksella. Peitä kasa pressulla ja jätä talveksi muhimaan.

Seuraavana keväänä voit käyttää pehmenneen, hapattuneen massan joko katteena tai sekoittaa multaan.

Nopeimmin muutat kasvijätteet mullaksi kuitenkin fermentoimalla ne ilmatiiviissä astiassa tai vaikkapa jätesäkissä.

Voit käyttää fermentointiin joko nestemäistä EM-Active liuosta tai bokashirouhetta. Parhaiten tämä menetelmä soveltuu eläville kasvijätteille, esim. pilaantuneille omenille, ruohosilpulle, kitkentäjätteille, lannalle, tuoreille oksille ja risuille jne.

Jos aines on hyvin kuivaa ja kuollutta, vaikkapa kuihtuneita lehtiä, hapatus ei toimi niin hyvin. Mutta aina voit kokeilla, ei siitä mitään haittaakaan ole!

Tee näin:

  1. Silppua kasvijäte mahdollisimman pieneksi. Voit hyödyntää myös oksasilppuria tai ruohonleikkuria tässä hommassa.
  2. Kerää ainekset esim. mustaan jätesäkkiin, painele tiiviiksi.
  3. Lisää sekaan EM Active liuosta laimennettuna (1 dl liuosta + 9 dl vettä)
  4. Purista säkistä ilmat pois ja sulje se tiukasti.
  5. Pistä säkki vaikka johonkin puskan juurelle (mielellään varjoon) ja anna olla rauhassa vähintään pari-kolme viikkoa. Muista, että mikrobit kuolevat yli 40 asteen lämpötilassa, joten älä jätä mustaa säkkiä aurinkoon.
  6. Jos säkki alkaa pullistella, päästä sieltä ilmat pihalle. 
  7. Jos massa alkaa haista pahalle (mädäntyneelle), se on todennäköisesti liian märkää. Tee silloin pussin alle reikä tai pari. Ylimääräinen neste valuu siitä pois, mutta kun reikä on maata vasten, ilmaa ei tule tilalle. Tämä neste on hyvää lannoitetta, joten kun pidät säkin vaikkapa omppupuun alla, saa puu samalla erinomaista lannoitetta!
  8. Sekoita pehmennyt kasvijäte multaan ja parissa viikossa sinulla on todella mahtavaa bokashimultaa!

EM-liuosta tai bokashirouhetta voit tilata Auringontähden verkkokaupasta ja bokashiin voit perehtyä tarkemmin tästä.

Auringontähti

No niin, siinäpä oli kuusi erilaista tapaa päästä eroon puutarhan kasvijäteläjistä. Kun yhdistelet näitä omien tarpeidesi ja mahdollisuuksiesi mukaan eri tilanteissa, saat parhaan hyödyn irti pihasi tuottamasta kasvijätteestä. 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Jätä kommentti