Nurmikko kolmella eri tavalla

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Nurmikko on käsite, jonka ihmiset ymmärtävät hyvin eri tavoin. Yhdelle se tuo mieleen golfkentän viimeisen päälle hoidetun, tasavärisen ja samettimaisen alustan. Toisille tulee mieleen nummien vihreät lakeudet tai puhtaaksi kaluttu laidun, kolmas ehkä miettii vanhan torpan niitettyä pihaa.

Oikeaa ja väärää mielipidettä ei tässä(kään) pihanhoidon kysymyksessä ole. Saat luoda omaan pihaasi juuri sellaisen nurmikon kuin itseäsi miellyttää.

On kuitenkin hyvä miettiä hetki, mitä ”nurmikko” juuri sinulle tarkoittaa. Se nimittäin vaikuttaa siihen, miten sellaisen toiveesi mukaisen nurmikon voit pihallesi saada.

Mikä on nurmikko?

Nurmikolla kasvaa erilaisia heinä- ja ruohokasveja. Nurmikonsiemenseos voi sisältää esim. niittynurmikkaa, punanataa ja raiheinää. (Kuvalinkeistä näet, millaisina nämä kasvavat leikkaamatta.)

Mukana voi olla myös esim. apilaa tai sitä voi kylvää nurmikolle em. lisäksi.

Nurmikkokasvit ovat siis ihan tavallisia heiniä ja matalia ruohokasveja, joista leikkaamatta kasvaa ”heinäpelto”. Ne kuitenkin kestävät hyvin säännöllistä leikkaamista ja tallaamista, mikä tekee niistä hyviä nurmikkokasveja.

Näiden varsinaisten kylvettyjen ”nurmikkokasvien” lisäksi nurmikolle ilmaantuu väistämättä muitakin kasveja ajan mittaan.

Ne leviävät siihen siemenistä, joita leviää tuulen mukana tai löytyy käytetystä mullasta. Ne voivat myös kasvaa mullan seassa olevista juurista tai pohjamaasta.

Ovatko nämä sitten rikkakasveja? Se jää ihan pihanomistajan itsensä päätettäväksi  😉 ! On kuitenkin hyvä muistaa, että luonnostaan nurmelle ilmaantuvat kasvit tulevat siihen, koska olosuhteet ovat niille otolliset.

Jos nurmikon valtaa luonnonkasvit, voikukat, ratamot, tatarit tai keltanot, voi olla, että olosuhteet eivät kylvämillesi nurmikasveille ole olleet kovin otolliset.  Rikkakasvit voittavat näissä oloissa kilpailun.

Lue tästä lisää ns. vihreistä viestittäjistä, eli mitä ne pihaan ilmaantuvat luonnonkasvit olosuhteista sinulle kertovat.

 

 

 

Miten nurmikko perustetaan?

Erityisesti keväällä moni kauhistelee lumen alta paljastuvaa pihamaata. Talvisisissa mielikuvissa siellä on ehkä vihreä nurmimatto ja paljastuva ruskea, kuoppainen, ehkä sammaloitunutkin maa on pettymys.

Jos piha on uusi ja näet pihan ensimmäistä kertaa, se voi olla jopa järkytys. Voiko siitä hoitamattomasta, sammaloituneesta maasta millään ilveellä saada vihreää nurmilattiaa pihalle ilman massivisia maansiirtotöitä?

Kyllä voi!

Tai ehkä sinä olet juuri saanut talon valmiiksi ja vasta nyt ehditään pihahommiin? Ensimmäisenä pitäisi saada nurmikko, mutta miten ihmeessä?

Rahaakaan ei hirveästi ole ja kova kiire olisi jo päästä nauttimaan pihaelosta kaiken rakennuspuurtamisen jälkeen.

Nurmikon voit perustaa monella tavalla. Menetelmä riippuu lähtökohdasta ja omista tavoitteistasi, jotka pitää analysoida ensimmäisenä.

Lähtökohdat

  1. Onko paikalla jo jotain ruohokasvustoa vai pelkkää paljasta multamaata?
  2. Onko piha rakentamisen jäljiltä niin epätasainen, että sen tasoitus ja siivoaminen vaatii konevoimaa?
  3. Onko maapohja metsämaata, soraa, multamaata?
  4. Onko kyseessä vanha piha, joka on vain ollut hoitamatta vuosia?
  5. Kaipaako maa perusteellista parannusta esim. märkyyden tai maa-aineksen takia?

Omat tavoittteesi

  1. Pitääkö nurmen kestää esim. koirien temmellystä ja lasten juoksukilpailuja?
  2. Onko sinulle tärkeää, että nurmi on täydellinen, tasavihreä ja rikkaruohoton?
  3. Oletko budjetoinut nurmen perustamiseen rahaa vai etsitkö mahdollisimman edullista ratkaisua?
  4. Oletko valmis odottamaan pitkään vai haluatko nopeasti käyttöä kestävän nurmen?
  5. Onko sinulla mahdollisuus kastella nurmikkoa säännöllisesti?
  6. Miten paljon olet valmis käyttämään aikaa nurmikon ylläpitoon tulevina vuosina?

 

Kun olet analysoinut lähtökohdat ja omat tavoitteesi, voit valita seuraavista itsellesi sopivan menetelmän.

 

Nurmikon perustaminen kylvämällä

Nurmiko siemen

 

Tähän työhön kannattaa ryhtyä joko keväällä tai elokuun puolivälin jälkeen loppukesällä.

Keskellä kesää kastelu saattaa muodostua ylivoimaiseksi, jos kylvön jälkeen sattuukin tulemaan hellekelit.

 

Askeleet pihalla

  1. Muokkaa maa esimerkiksi jyrsimellä ja poista huolella kaikki rikkakasvien juuret, kivet ja muu sinne kuulumaton
  2. Paranna maata tarvittaessa. Savimaahan voi lisätä hiekkaa, hiekkamaahan esimerkiksi kompostimultaa tai turvetta. Jyrsi nämä maanaparannusaineet pohjamaan sekaan.
  3. Hyvää multaa saisi olla vähintään 20-30 cm kerros.
  4. Haravoi maa tasaiseksi.
  5. Lannoita ja kalkitse tarvittaessa, sekoita nämä haravoimalla maan pintakerrokseen.
  6. Jyrää maa tiiviiksi. Tasoita uudelleen ja jyrää taas. Muista myös kallistukset (poispäin rakennuksista ja kulkuväyliltä). Jatka tätä kunnes maa on tasainen ja niin tiivis, että askelistasi jää vain kevyet painanteet.
  7. Valitse siemenseos kasvupaikan ja nurmen käyttötarkoituksen mukaan. Siemeniä varataan 2-3 kg aarille (10m x 10m).
  8. Jos maa on hyvin kuivaa, se pitää tässä vaiheessa kastella perusteellisesti sadettamalla.
  9. Kylvä siemenet tasaisesti ristiin, jotta kylvöksestä tulee tarpeeksi tiheä ja tasainen. (Eli kulje piha ensin ”idästä-länteen” kylväen ja sitten ”etelästä-pohjoiseen”, ruudukkona.)
  10. Haravoi siemenet kevyesti pintamultaan ja jyrää pinta.
  11. Kastele sadettamalla, pidä kylvös kosteana noin kolmen viikon ajan, itämiseen asti.
  12. Leikkaa ensimmäisen kerran, kun kasvusto on noin 10 cm korkuinen

Kylvämällä perustettu nurmikko kestää kevyttä tallaamista 6-8 viikon jälkeen, mutta tähän vaikuttaa suuresti säät, kasvupaikka ja valittu siemenseos.

Tuore kasvusto on vielä herkkää. Jos ruohonleikkurissa on tylsä terä, se saattaa repiä heinät juurineen ylös. Nurmella kirmaava koira tai lapsi saatttaa tehdä saman.

Myös kuivuudenkesto on vielä ensimmäisen kesän ajan heikko, eli varaudu kastelemaan poutajaksoilla runsaasti.

 

Nurmikko siirtonurmena

Siirtonurmi

Tämä on kaikista nopein tapa saada pihaan käyttöä hyvin kestävä nurmikko. Tosin se on myös menetelmistä sitten kallein.

Työhön voit ryhtyä milloin vain sulan maan aikaan, mutta muista, että nurmirullat eivät kestä pitkää säilytystä. Suunnitttele työ siis huolella ja tilaa nurmirullat pihaan mahdollisimman lähellä asennusajankohtaa.

Askeleet pihalla

  1. Kasvualusta valmistellaan samoin kuin kylvettäessäkin (ed. kohdat 1-6)
  2. Kastele maa huolellisesti ennen nurmikkorullien asentamista
  3. Jos nurmirullat ovat päässeet kuivumaan, kastele nekin huolellisesti ennen asennusta
  4. Lado nurmimatot tiiviisti tiilikuvioon niin, että jatkosaumat eivät tule kohdakkain. Mattojen väliin ei saa jäädä rakoja, mutta reunat eivät myöskään saa mennä päällekkäin.
  5. Jyrää valmis nurmimatto kevyesti
  6. Sadeta, kunnes matto on kastunut selvästi läpi (juuriin asti, tarkista reunaa nostamalla, että on todellakin kastunut läpi)
  7. Pidä kosteana 2-3 viikon ajan

Siirtonurmikkoa voit ruveta leikkaamaan heti, kun se kasvaa. Se kestää hyvin myös tallaamista Jos paikka on hyvin aurinkoinen ja kelit helteiset, varaudu kasteluun.

 

Nurmikon perustaminen leikkaamalla

Ekologinen ruohonleikkuri

Tämä on tapa, jota itse suosin ja olen eniten käyttänyt. Osin toki siksi, että olen enimmäkseen kunnostanut vanhoja pihoja.

Se soveltuukin hyvin paikkaan, jossa on jo valmiiksi ruohokasvustoa. Tietysti joka paikkaan kyllä kasvustoa ilmaantuu itsestäänkin, mutta täysin paljaan maan heinittyminen kyllä kestää pitkään.

Menetelmä toimii kuitenkin mainiosti esim. hoitamattomalla vanhalla pihalla tai esim. entisen pellon mailla. Lajikkeisto valikoituu juuri siihen kasvupaikkaan sopivaksi, leikkaamista ja tallaamista kestäväksi ja tarjoamallasi hoidolla selviäväksi.

Jos olet nurmikon laadusta hyvin tarkka ja kauhistelet esim. voikukkia, ratamoita tai keltanoita nurmella, en voi kyllä tätä tapaa suositella. Säännöllistä leikkaamista kestämättömät lajit kuitenkin häviävät nurmelta nopeasti, kuten esim. vuohenputki tai juolavehnä.

Tällä tavalla nurmikon perustaminen on sekä helpointa että halvinta, jos nämä kriteerit ovat itsellesi tärkeitä.

Voit aloittaa nurmikon leikkaamisen mihin aikaan vuodesta haluat (ei ehkä talvella kuitenkaan…). Mutta helpointa on aloittaa keväällä.

Askeleet pihalla

  1. Jos paikassa on paljon kuollutta kasvustoa, pitkää heinää tai lehtiä, silppua ne ruohonleikkurilla silpuksi maan humusvaroja lisäämään.
  2. Haravoi maa rautaharavalla, jos se kaipaa tasoitusta tai jos siinä on paljon leikkaamista haittaavia kiviä tai kantoja. (Lehtiharavaa harvemmalla rautaharavalla löydät kivet ja kannot, tarkoitus ei siis ole poistaa kaikkea vanhaa kasvustoa.)
  3. Tasoita kumpareet ja kuopat mahdollisimman hyvin. Voit lisätä multaa kuoppiin (muista tiivistää hyvin) tai leikata kumpareita matalammiksi. Pelkällä haravallakin saa pienempiä kumpareita revittyä matalammiksi.
  4. Poista kaikki puuvartisten kasvien maanpäälliset osat huolella, kaiva tarvittaessa juurakot ylös (kantoja ei saa jäädä)
  5. Poista myös kivet huolellisesti, ruohonleikkuri kiittää  🙂 .
  6. Voit halutessasi lannoittaa ja kalkita maan, mutta tämä ei ole välttämätöntä
  7. Kun nurmi alkaa kasvaa, aloita sen leikkaaminen haluttuun mittaan (aluksi leikkuukorkeus kannattaa pitää hieman korkeammalla ja laskea siitä pikkuhiljaa toivottuun pituuteen)
  8. Leikkaa nurmea viikottain
  9. Pikkuhiljaa nurmelle valikoituu juuri tähän kasvupaikkaan sopiva, hyvin leikkaamista sietävä kasvilajisto

Tällainen nurmi kestää kaikkea käyttöä samantien, eikä sitä tarvitse kastella tai muutenkaan erikoishoitaa edes ensimmäisenä kesänä. Jätä leikkuujäte lannoittamaan nurmikkoa, älä kerää sitä pois.

 

Minkä tavan sinä valitset?

Näitä kolmea tapaa voit tietysti käyttää kaikkia pihassasi.

Jos pihassasi on täysin mullikolla/hiekalla olevia alueita rakentamisen jäljiltä, perusta niihin nurmikko aloittaen maanmuokkauksesta. Jos haluat nurmen kestävän nopeasti käyttöä, käytä siirtonurmikkoa, jos sinulla on aikaa odotella, kylvä siemenistä.

Pihan reuna-alueilla on ehkä jo heinäkasvustoa, josta puolestaan saat nurmikon ihan vain leikkaamalla.

Myös jatkohoito näillä eri tavoin perustetuilla nurmikoilla poikkeaa hieman toisistaan. Helpoin on leikkaamalla perustettu, koska siinä lajikkeisto valikoituu juuri siinä paikassa ja tarjoamallasi hoidolla kestäviin.

 

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

2 kommenttia artikkeliin ”Nurmikko kolmella eri tavalla”

  1. Minä rakastan sileän nurmikon tunnetta paljaiden jalkapohjieni alla, ja olenkin jo alustavasti kysellyt siirtonurmen hintaa. Tuotapa en ajatellutkaan, että pihalle ilmaantuu niitä kasveja, joille olosuhteet ovat suotuisat, eli nyt jatkossa olisi pidettävä olosuhteet suotuisana nurmikolle. Hienoa, kun tästä jutusta löytyi näin kattavat ohjeet siirtonurmen asentamisesta.

    Vastaa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: