Taimipiha teini-ikään – näin taimisto on kasvanut

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!
  • 34
  •  
  •  
  •  
  •  

Olen ollut taimistoyrittäjä täällä Joensuun kupeessa Ylämyllyllä kohta 14 vuotta.

Ensimmäinen ”myymälä” taimistolle perustettiin 12 vuotta sitten. Se oli vajaan 50 m2 läntti taimialuetta, metsänreunaan asetettu pöytä, pöytälaskin, leimasin ja kuittivihko. 

Tänä syksynä kääntyy yrityksessä uusi lehti, kun avaamme vanhaan navettaan kunnostetun pienen varastomyymälän, eli Auringontähden Puodin. Ensimmäistä kertaa minulla on ympärivuotinen varasto ja myyntipaikka! Se lisää aivan huimasti mahdollisuuksia sekä tuote- että palveluvalikoimaan.

Puodin avajaisia päästäneen viettämään pian, joten nyt on hyvä hetki esitellä tätä pitkää matkaa avotaivaan alla olevasta pikkupöydästä ihan oikeaan, ympärivuoden lämpimänä pysyvään Puotiin.

Ensimmäinen Taimipiha

Puutarha Auringontähti syntyi 14.4.2005. Pari ensimmäistä vuotta meni myymättä yhtään mitään. Liikeidea kun oli myydä itse kasvatettuja taimia ja niiden kasvu myyntikokoon otti aikansa.

 

Keväällä 2007 myyntikokoisia taimia oli jo sen verran, että avattiin Taimipiha.

Alusssa taimivalikoima mahtui kaikki tähän, vajaan 50 m2 tasoitettuun länttiin. Se pieni myyntipöytä laskimineen oli tuolla takana metsän reunassa. Sateen sattuessa pöytä peitettiin muovilla.

Ensimmäisenä kesänä kävi muutama, puskaradion kautta meistä tietoa saanut asiakas. Myynti ei tainnut kuitenkaan paljoa satasta ylittää. Mutta olo oli silti huima; minulla on ihan ikioma taimimyymälä, jossa on ihan itse kasvatettuja taimia!

 

Verkkokauppa luo uusia mahdollisuuksia

Syksyllä miehen veli teki ehdotuksen: kokeiltaisiinko verkkokauppaa? Hän on it-alalla ja oli itse kovin kiinnostunut harjoittelemaan verkkokaupan perustamista. 

Ihan alkuun idea tuntui pähkähullulta! Verkkokaupoistahan myydään kaikenlaista pientä ja näppärää, miten se muka toimisi elävien kasvien kanssa?! Mutta toisaalta ajatus viehätti…

Liikeideani punainen lanka oli kotimaiset perinnekasvit ja luonnonkasvien taimet. Niiden kiinnostus täällä Joensuun ympäristössä, keskellä maaseutua, oli kuitenkin vielä silloin kovin pieni. Mutta jos voisinkin verkkokaupan avulla saavuttaa asiakkaita esim. pääkaupunkiseudulta, tilanne olisi ihan toinen. 

Tilasin yhdestä postimyyntitaimistosta taimia ihan vain nähdäkseni, miten ihmeessä ne toimitetaan ja pakataan. Hienosti tulivat Matkahuollon kautta perille, joten verkkokauppaideaa lähdettiin viemään rohkeasti eteenpäin.

 

7 vuotta telttailua

Verkkokauppa avattiin keväällä 2008.

Ja suureksi yllätyksekseni tilauksia alkoikin tippua tiuhaan tahtiin. Se oli tietysti hieno juttu, mutta toisaalta aiheutti melkoisen hässäkän. Eihän meillä ollut mitään valmiina, ei pakkausmateriaaleja, ei vaakaa lähetysten punnitsemista varten, ei tiloja pakkaamiseen.

Eikä lopulta ollut tarpeeksi taimiakaan! 

Oli tosi inhottavaa joutua myymään ei-oota, kun kysytyimmät taimet loppuivat heti kauden alussa. Mutta runsas kysyntä rohkaisi – ja pakottikin – investoimaan.

 

Ensimmäisenä haettiin luvat ja ostettiin upea osoitekilpi:

Se pantiin paikalleen juuri Taimipihan avaamista edeltävänä iltana. Ja piti tietysti käydä kuvaamassa, kun tuli pimeä ?!

Kyltissä muuten lukee Taimitarha Auringontähti siksi, että pelkäsin puutarha-nimen tuovan pihaan kaikenmaailman multapussin kyselijöitä. Meillä kun ei muuta ollut kuin niitä taimia. Nyt kun valikoima on laajentunut ja laajenee jatkossakin, pitää ehkä harkita uutta kylttiä…

Tarvittiin myös pakkaustilat ja sateensuojaiset myyntitilat Taimipihalle.

JYSKin mainoksesta bongattiin muutaman satasen juhlapaviljonki. Se saisi välttää tässä vaiheessa. Näyttihän se kyllä vähän sirkusteltalta…

 

Oman tien varteen ja teltan kupeeseen askarreltiin kyltit ihan itse.

Telttaan tuli kassan lisäksi myös ruukutuspöytä. Aiemmin olin tehnyt ruukutukset avotaivaan alla, mikä oli tietysti melkoisen hankalaa. Monet mullat meni pöydällä pilalle, kun yllättävä sade muutti ne velliksi.

Ihan kivastihan teltta toimi, mutta oli aika työläs. Kankaat piti purkaa aina talveksi pois ja keväällä taas laittaa takaisin. Ison teltan kankaat ei muuten ihan kevyitä sitten olekaan! 

Ongelmia oli vuosien varrella myös kestävyydessä. Kankaat repeilivät, alkoivat vuotaa ja tuulisella säällä sai aina vähän pelätä!

 

Eräänä loppukesän aamuna 2010,

kun menin Taimipihaa avaamaan siellä odotti vähän hurjempi näky:

 

7 vuoden aikana kankaat taidettiin uusia kuitenkin vain 3 kertaa. Eli aika kestäviähän nuo olivat, kun ottaa käytön määrän huomioon. Ja runko meillä on tallessa edelleen…

Myös taimien määrä kasvoi vuosien varrella ja taimialuetta jouduttiin laajentamaan. Tilastahan ei sinänsä pulaa ollut, mutta alueiden raivaaminen niin tasaiseksi, että purkit sai pysymään pystyssä oli aina oma projektinsa. 

Kasvihuone helpotti taimikasvatusta

2014 täytin 45 vuotta ja äiti ehdotti muhkeaa synttärilahjaa: haluaisinko kunnon kasvihuoneen? No ehdottomasti kyllä! Olihan siitä haaveiltu jo useita vuosia, mutta aina oli ollut rahalle tärkeämpääkin käyttöä. 

Ei ollut erityisen kätevää, kun työtilat olivat samassa tilassa, missä asiakkaatkin kävivät. Väkisinhän se aiheutti sotkua ja epäsiisteyttä. Kaipasin myös kasvien lisäämiseen suojatumpaa tilaa, jossa esim. pistokkaiden juurrutus onnistuisi paremmin.

Saimme alumiinikaarista ja kasvihuonemuovista valmistetun kasvihuoneen

pystyyn syksyllä 2014, juuri ennen talvea.

 

Seuraavana keväänä päätettiin, että uusia kankaita ei telttaan enää osteta. Kunnon katosta ruvettiin rakentamaan Taimipihalle heti lumien sulettua ja kesäkuussa se oli jo käytössä. 

Rakennusmateriaaleista kaikki muu on omista varastoista löytynyttä kierrätystavaraa paitsi pystytolppien metallijalat ja katteena oleva valokate. 

 

Työtilat siirtyivät nyt kasvihuoneeseen ja uusi katos voitiin sisustaa puhtaasti myymäläksi ja tilausten pakkaamoksi.

Kasvihuoneen ansiosta pystyin kasvattamaan nyt myös yksivuotisia vihanneksia, yrttejä ja kukkia myyntiin. Niitä oli usein kyselty, joten oli mukava sanoa ”löytyy!” sen entisen ”ei meillä ole ollenkaan” sijaan.

 

Uudet tuulet puhaltavat

Kaikkien näiden vuosien aikana Auringontähti on myynyt vain taimia. Meiltä ei ole saanut multaa, ei siemeniä, ei lannoitteita, muista puutarhatuotteista nyt puhumattakaan.

Kunnes viime keväänä päätin laajentaa valikoimaa. Siihen yllytti ennenkaikkea intohimoni luonnonmukaiseen pihanhoitoon ja tämä blogi.

Kun kerran aina neuvon ja kannustan täällä luomuun pihanhoitoon, haluan myös voida tarjota siihen soveltuvia puutarhatuotteita.

Mukaan tuli heti alusta lähtien myös Bokashi-tuotteet. 

Bokashi ja EM-mikrobit edustavat itselleni sellaista ihan uudenlaista luonnonmukaista ajattelua, jonka uskon olevan maapallon tulevaisuuden kannalta välttämätöntä. 

 

Ei taistella luontoa vastaan, eikä yritetä vain sietää sitä, vaan tehdään sen kanssa yhteistyötä! 

Bokashi oli yksi yllyke siihen, että aloin miettiä mahdollisuuksia ympärivuotiseen myyntiin. Luonnonmukainen ajattelu kun ei rajoitu vain kesään ja puutarhaan, vaan on tärkeä kaikessa ja ihan ympäri vuoden!

 

Tilataanko puskutraktori vai yritetäänkö?

Ehdotin navetan kunnostusta myyntitilaksi perheelle kevättalvella ja aluksi se aiheutti lähinnä huvittunutta päänpyörittelyä. 

Navetta oli edellisten asukkaiden toimesta ”räjäytetty” autotalliksi.

Ilmeisesti aika kirjaimellisesti, sillä seinissä oli pahoja halkeamia. Olimme vuosien varrella vuorotellen harkinneet puskutraktoria ja kunnostukseen ryhtymistä. Ehdotuksen tehdessäni voitolla oli puskutraktori. 

Alkukesä on puutarhalla aina niin kiireinen, että eipä siinä paljoa muuta ehdi kuin tätä puutarhan hoitoa. Mutta asia muhi päässä ja päätettiin ainakin yrittää kunnostusta. Homma aloitettiin raivauksella heinäkuun alussa 2018. 

Projekti alkoi sillä mielellä, että tehdään nyt niin pitkälle kunnes huomataan, ettei tästä kyllä mitään tule. Ei siis kauhean optimistiset olleet odotukset. 

 

Tämä ei ole mikään rakennusblogi, enkä sellaista halua siitä tehdäkään, joten en lähde erittelemään näitä kunnostustöitä sen enempää. Mutta tässä muutama kuva lähtötilanteesta….

Ja tässä muutama jälkeen-kuva. Vielä ei ihan valmista ole, mutta loppusuoralla ollaan jo!

Auringontähden Puoti muuttaa paikallisen myynnin luonnetta, mutta samalla se laajentaa myös verkkokaupan valikoimia. Fyysinen ja digitaalinen kauppa kulkevat meillä ihan samaa jalkaa! Siksipä verkkokauppammekin on menossa remonttiin ja uudistuu täysin tämän talvikauden aikana. 

Myyntitilojen ja lämpimän varaston lisäksi Puotiin tulee myös minulle mainiot työtilat. Odotan innolla, että joulukransseja ei tarvitse enää sitoa joko kasvihuoneen pakkasessa tai sitten tuvan pöydällä sisällä! Myös pajutöiden, korujen ja somisteiden yms. teko helpottuu. 

Ja onhan se mukava ympäristö myös tavata vaikkapa pihasuunnitelma-asiakkaita!

 

Muutoksen myötätuulet siis puhaltavat Auringontähdellä!

 

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: