Näin kirjoitat sähköposteja, joita lukijat odottavat vesi kielellä!

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mitä sinä ajattelet sähköpostimarkkinoinnista?

 • Ärsyttävää häirintää?
 • Tylsiä viestejä, joissa mainostetaan sinulle täysin hyödyttömiä tuotteita?
 • Menneisyyden haamu, jota jotkut paikoilleen jämähtäneet yritykset edelleen harrastavat?
 • Turhaa ajanhukkaa kiireiselle yrittäjälle?

Sähköpostimarkkinointi on yritysmaailman kuuma peruna, jota toiset suosittelevat ja toiset kammoavat. Olin itse aiemmin erittäin vankasti sitä vastaan.

Sähköposti on digitaalisuudestaan huolimatta minusta hyvin intiimi lähestymistapa ja ajatus lähettää ärsyttävää mainospostia kellekään kauhistutti.

Lähdin kuitenkin pari vuotta sitten kokeilemaan, voisiko tällainen yrityksen lähettämä posti olla jotain ihan muuta kuin mainosta ja tylsiä ”yritysuutisia”.

Nykyään lähetän Auringontähden Pihakirjeen viikottain noin 1500 lukijalle ja tilaajien määrä kasvaa muutamilla ihan itsestään joka viikko. 

Saan jatkuvasti posteista aivan ihanaa palautetta! Lukijat kertovat minulle omasta puutarhastaan, huolistaan ja onnistumisistaan. Saan kirjeen kautta kullan arvoista tietoa heidän tarpeistaan ja toiveistaan, joiden avulla voin yritystäni kehittää eteenpäin.

Miten tämä oikein onnistui? Rehellisyydellä, aitoudella ja auttamisen halulla!

palautetta pihakirjeestä

*Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä

Miksi sähköpostilista on yrittäjälle tärkeä?

Ihan alussa lähdin rakentamaan sähköpostilistaa siksi, että halusin saada henkilökohtaisen yhteyden sekä nykyisiin että tuleviin asiakkaisiin. Halusin luoda heille helpon väylän, jonka kautta he voisivat luottavaisesti kertoa pihapulmistaan ja mahdollisista tarpeistaan.

Ja samalla halusin luoda myös itselleni luontevan ja helpon väylän kertoa omia ajatuksiani, kysyä mielipiteitä ja antaa neuvoja.

Mutta olen rehellinen, kyllähän yrittäjälle sähköpostilistan perimmäinen tarkoitus on olla myyntikanava. Vaikka ihan vilpittömästi haluan auttaa ja neuvoa lukijoita, tarjoan säännöllisesti listalaisilleni myös myymiäni tuotteita ja palveluita.

Kerron tarkemmin syistä, jotka johtivat sähköpostilistan rakentamiseen ja miten käytän sitä myynnin ja markkinoinnin välineenä 20.9. ilmestyvässä postauksessa. Mutta paneudutaan nyt hieman tarkemmin siihen,

 • miten listaa kerätään,
 • millaisia viestejä lukijoille kannattaa kirjoittaa ja
 • mitä apuvälineitä sen ylläpidossa itse käytän.

 

Miten saat ihmiset antamaan sähköpostiosoitteensa?

Itse aloitin sähköpostilistan vanhoista asiakkaista, jotka olivat verkkokaupastamme jotain joskus tilanneet. Näitä oli noin 400.

(Tuolloin, 2016, tämä oli vielä täysin ok. Tänä päivänä et voi enää lähettää markkinointiviestejä ihmisille, jotka eivät ole siihen nimenomaan antaneet lupaa.)

Ensimmäisissä kirjeissä esittelin ajatuksiani ja suunnitelmiani tulevista kirjeistä ja niistä löytyi harakankokoisin kirjaimin linkki listalta poistumiseen

Minulle on ollut koko ajan hyvin tärkeää, että Pihakirjeen tilaajat oikeasti haluavat saada ja lukea näitä kirjeitä. Ajatus spämmäämisestä ja kaikenlaisesta tyrkyttämisestä tuntui suorastaan vastenmieliseltä.

En voisi kuvitellakaan, että ostaisin jostain sähköpostilistan tai millään tavalla huijaisin ihmisiä liittymään listalleni. Nykyisten tietosuojasäännösten aikanahan tällainen yhteystietojen kaupittelu ei kyllä ole laillistakaan.

Haluan myös, että ne jotka listalle tulevat, saavat sitä mitä odottavat. En halua luvata kuuta taivaalta, jos voin tarjota vain multaa kämmenellä  😛 !

palautetta pihakirjeestä

Moni on nykyään hyvin varovainen antamaan yhteystietojaan tuntemattomille. Ja tämähän on ihan viisautta! Ei siis kannata loukkaantua, jos saat säpo-osoitteita pyytäessäsi vastaasi kiukkuista palautetta.

Ihmiset myös haluavat aina jotain vastinetta. Eli sinun pitää tarjota heille jonkinlainen lahja, josta on heille apua ja iloa.

Lahja voi olla vaikkapa lyhyt e-opas, tarkistuslista tai verkkokurssi. Voit myös pitää ilmaisen webinaarin tai livetapahtuman. Tai se voi olla jonkinlainen pysyvä etu, vaikkapa pääsy blogissasi olevaan materiaalikirjastoon.

Vinkki vitonen: e-kirjojen, tarkistuslistojen, artikkelikuvien yms. materiaalin rakentamisessa käytän ilmaista Canva ohjelmaa. Sieltä löytyy lukemattomia valmiita pohjia, joihin omia kuvia ja tekstejä lisäämällä saa todella ammattimaisen näköisiä julkaisuja tehtyä. Käytöltään se on hyvin yksinkertainen ja saatavissa myös suomenkielisenä.

Muotoja on monia. Tärkeintä vastineessa on, että se on oikeasti jotenkin hyödyksi saajalleen. Muuten hän kokee itsensä takuulla huijatuksi.

Uusia ihmisiä voit kutsua mukaan blogissasi, somekanavilla ja verkkokaupassa. Mikset myös ihan naamakkain kohdatessakin. Voit myös pyytää muita jakamaan tietoa listastasi ja saada uusia tilaajia sitä kautta.

 

HUOM! Sähköpostiosoitteita kerätessäsi on äärimmäisen tärkeää tuntea tietosuojasäädöstöt! Tästä löydät TOP10 postaukset, joissa aihetta käsitellään.

palautetta pihakirjeestä

 

Mitä tarvitset sähköpostilistan keräämiseen?

 

 > Blogin, sosiaalisen median kanavan tai kumppanin

Eli tarvitset jonkin väylän, jossa tavoitat ihmisiä. Tai jos itselläsi ei sellaista ole, voit solmia kumppanuussopimuksen jonkun kanssa, joka haluaa jakaa sinun materiaaliasi omissa kanavissaan.

Voit tietysti jakaa linkkiä sähköpostilistallesi myös esim. verkkokaupan sivuilla, mutta se on melko tehotonta ja hidasta verrattuna näihin muihin väyliin.

 

 > laskeutumissivut

Kun joku haluaa tilata kirjeesi, ohjaat hänet erityiselle sivulle, jossa hän voi antaa sähköpostiosoitteensa. Oleellisin asia tällä sivulla on, että siellä ei ole mitään muita linkkejä. Sinne tulijalla on siis kaksi mahdollisuutta: joko antaa yhteystietonsa tai poistua.

Laskeutumissivun toteuttamiseen on monia mahdollisuuksia. Itselläni se on blogin sivu, jonka olen tähän tarkoitukseen muokannut. Markkinoilla on myös erityisiä tähän tarkoitukseen tehtyjä sovelluksia.

Laskeutumissivun kumppanina toimii ns. kiitossivu, joille kirjeen tilaaja päätyy osoitteensa annettuaan. Siinä kiität ja kerrot tilaajalle, mitä seuraavaksi tapahtuu.

 

 > Sähköpostiohjelma

Et voi kerätä osoitteita normaalisti käyttämääsi sähköpostiohjelmaan vaan tarvitset erityisen markkinointia varten suunnitellun sähköpostiohjelman.

Itse käytän Mailchimppiä. Se on hyvä paikka aloittaa, sillä sen saat käyttöön ilmaiseksi. Maksuja ruvetaan perimään vasta, kun listallasi on yli 2000 tilaajaa ja/tai lähetät yli 12 000 sähköpostiviestiä kuukaudessa.

Maksuttomassa versiossa ei ole ihan kaikkia samoja ominaisuuksia kuin maksullisessa, mutta itse ainakin koin sen alkuvaiheessa täysin rittäväksi. Kun lista oli kasvanut, siirtyminen maksulliseen versioon tapahtui todella sujuvasti. Tällä hetkellä maksan palvelusta n. 15 euroa/kk.

Yksi heikkous Mailchimpissä ehkä on: se on englanninkielinen. Jos kaipaat suomenkielistä palvelua, kannattaa tutustua esim. Active Campaign ohjelmaan.

 

 > Liittymislahja

Jos lupaat tarjota jonkin lahjan sähköpostiosoitteen antaneelle, sen pitää tulla hänen saatavilleen samantien! Älä anna sitä kesken liittymisprosessin, mutta anna se heti sen jälkeen. 

Lahjan luonteesta sitten riippuu, onko se esim. kiitosviestissä oleva linkki tai jotain muuta.

Hyviä vinkkejä lukijaa oikeasti hyödyttävän liittymislahjan tekemiseen löydät täältä.

 

 > 1-3 tervetuloviestiä

On tärkeää toivottaa uusi tilaaja heti lämpimästi tervetulleeksi porukkaan! Ensikertalainen ei vielä tunne sinua kuten listalla jo pidempään olleet. Siksi on tärkeää lähettää hänelle aluksi muutama erillinen viesti, joissa esittäydyt ja kerrot tulevista kirjeistä tarkemmin.

palautetta pihakirjeestä

Mitä kirjeisiin kirjoitat?

Varmaan olet huomannutkin, että puhuessani sähköpostikirjeistä, en käytä koskaan sanaa uutiskirje. Tähän on ihan perusteltu syy, en kerro kirjeissä mitään yritysuutisia. Ja miksen? Koska ei ne ketään kiinnosta!

Kirjeiden ydin ei suinkaan ole minussa tai yrityksessäni, vaan siinä lukijassa. Kun kirjoitat sellaista sisältöä, josta on lukijalle hyötyä ja iloa, hän alkaa pian suorastaan odottaa niitä. 

 1. Kirjoita sellaista sisältöä, jota itsekin tykkäisit lukea! 
 2. Hyödynnä blogiaiheitasi: jatka siitä, mihin blogipostauksessa lopetit tai mene aiheessa hieman syvemmälle yksityiskohtiin
 3. Pyri kirjoittamaan kuin hyvälle ystävälle! 

palautetta pihakirjeestä

Kuinka usein sähköpostia pitäisi lähettää?

Tämä riippuu tosi paljon lukijoista ja aiheesta. Oikea vastaus selviää oikeastaan vain kokeilemalla ja lukijoilta kysymällä. 

Liian harvoin jos lähettää, ei läheistä suhdetta oikein pääse muodostumaan. Lukijat unohtavat nopeasti, jos menee kuukausia ilman mitään postia. Liian tiheästi tulevat postit taas saattavat sitten ärsyttää.

Itse lähetän Pihakirjeen joka torstai aamupäivällä, kerran viikossa siis. Olen tämän kokenut sekä itselleni että lukijoille hyväksi lähetystiheydeksi. Myös täällä blogissa julkaisen kerran viikossa, torstaisin.

Käsittelenkin usein samaa aihetta sekä Pihakirjeessä että blogipostauksessa.

Palautetta pihakirjeestä

Kuuntele lukijoitasi herkällä korvalla!

Olet varmaan huomannut laatikot täällä tekstin seassa? Ne ovat vastauksia tekemääni kyselylomakkeeseen Pihakirjeen tilaajille. Avasin kyselyn noin vuoden kuluttua ensimmäisen kirjeen lähettämisestä. Se on koko ajan avoinna ja muistuttelen siitä aika ajoin Pihakirjeissä.

Kyselylomakkeeseen on vastannut tähän mennessä noin 17 % Pihakirjeen aktiivitilaajista. Lisäksi olen saanut palautetta suoraan sähköpostitse koko Pihakirjeen olemassaolon ajan.

Vinkki viitonen: kyselylomakkeita saat tehtyä helposti Google Forms-ohjelmalla. Se on täysin ilmainen ja monipuolinen väline, jolla saat tehtyä verkossa jaettavia kyselyitä.

Kun joku poistuu listalta, tarkistan aina, onko hän kertonut jonkin syyn poistumiselleen. Sekin on kullan arvoista tietoa!

On tosi tärkeää seurata, mitä siellä listalla tapahtuu.

Sähköpostiohjelmasta saat monenlaista tietoa esim. kirjeen avausprosenteista, klikkauksista, avaamisajoista jne. Näiden analyysien ja tekemiesi kyselyiden avulla pystyt muokkaamaan kirjettäsi aina vain parempaan, lukijoita paremmin palvelevaan muotoon.

Auringontähden verkkokauppa

 

*Tämä artikkeli sisältää affiliatelinkkejä. Jos päädyt ostamaan jonkin tuotteen tämän linkin kautta, saatan saada siitä pienen komission tai muun edun, jota käytän mm. tämän blogin ylläpitokustannuksiin. Voit huoletta klikata linkkiä ja tutustua sivuihin, se ei tuota minulle mitään, eikä maksa sinulle!

Suosittelen tuotteita puhtaasti omien kokemusteni perusteella. Ennen ostopäätöstä harkitse tarkoin, soveltuuko ne myös sinulle.

 

 

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Yksi kommentti artikkeliin ”Näin kirjoitat sähköposteja, joita lukijat odottavat vesi kielellä!”

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: