Näin hyödynnät blogia markkinoinnissa

Yrittäjissä on minun kokemukseni mukaan kahta hyvin erilaista tyyppiä.

Toiset yrittävät yrittämisen ilosta ja palosta. He saattavat toimia useammallakin toimialalla, ovat erinomaisia myymään melkein mitä tahansa ja useimmiten hyvin innostuneita markkinoinnista.

Mutta sitten on yhä kasvava joukko tällaisia kuin minä: yrittäjäksi päädytään intohimosta siihen työhön ja tekemiseen, ei niinkään yrittäjyyteen. Yrittäjyys on ehkä se ainut vaihtoehto, jossa voi unelmaansa toteuttaa.

Ja aika usein kaltaisilleni se paha pullonkaula yrittäjyydessä onkin sitten se markkinointi. Miten sitä omaa intohimoaan, osaamistaan ja tuotteitaan voisi tehdä tunnetuksi, kun inhoaa kaikenlaista tyrkyttämistä ja aktiivista myymistä?

Itselläni tilanne meni niin pahaksi, että olin jo valmis luovuttamaan ja pistämään hanskat naulaan. Kunnes onnekseni löysin menetelmän ja kouluttajan, jonka avulla löysin luontevan tavan myydä osaamistani ja tuotteitani. 

Menetelmän ytimessä on blogi, mutta ei se tavanomainen päiväkirjamainen jutustelu. Eikä myöskään yritysblogeista tuttu tuotteiden tai yrityksen historiikin esittely. Tämän blogin ydinajatus on halu auttaa.

Tämän menetelmän avulla olen kahdessa vuodessa

 • kasvattanut yritykseni liikevaihtoa yli 40%
 • rakentanut blogin ja siihen liittyvien somekanavien ja sähköpostin ympärille reilun 1500 ihmisen aktiivisen yhteisön, jotka ovat kiinnostuneita tuotteistani ja jakavat tietoa niistä eteenpäin
 • parantanut vuorovaikutusta asiakkaideni kanssa huimasti, joten tiedän paremmin mitä he tarvitsevat, millaisia tuotteita kaipaavat ja millaisia murheita pihallaan kohtaavat
 • saanut ilmaista näkyvyyttä radio- ja lehtihaastattelujen kautta
 • päässyt mukaan todella kiinnostaviin projekteihin, joista en aiemmin olisi uskaltanut edes haaveilla

Haluatko kuulla, millainen blogi voi tällaista saada aikaan? No, sittenpä jatka lukemista…

 

*Artikkeli sisältää Affiliate linkkejä

5 askelta menestyvään bloggaamiseen

1. Auta lukijaa

auta lukijaa

Minulle yksi ongelmapaikkoja yrittäjyydessä on ollut se, että kaikki palvelu pitäisi aina hinnoitella! Enkä toki tarkoita, etteikö olisi mukava saada palkkaa työstään! Mutta jatkuva työn arvon miettiminen rahassa on ahdistavaa ja rajoittavaa.

Kun minulle ensimmäistä kertaa ehdotettiin blogia yrittämisen tueksi, tyrmäsin ajatuksen täysin. Ei minua kiinnosta pitää mitään julkista päiväkirjaa sen enempää henkilökohtaisesta elämästäni kuin yrityksestäkään!

Mutta kun opin, että voisinkin blogillani auttaa ihmisiä, rahaa miettimättä, kiinnostuin heti! Voisiko tällainen olla todellakin mahdollista ja vieläpä hyödyllistä yritykseni kannalta?

Asia on oikeastaan aika yksinkertainen, kun sitä pohtii tarkemmin. Mieti, mitä sinä itse etsit netistä? Tietoa ja ratkaisuja ongelmiisi, vai mitä? Jos löydät blogin, jossa käsitellään juuri sitä sinun ongelmaasi ja bloggaaja kertoo omista ratkaisuistaan sen korjaamiseksi, jäät takuulla lukemaan.

Ongelmien ei tarvitse olla mitään isoja tai dramaattisia. Ne voivat olla hyvin arkipäiväisiä juttuja ja sinulle usein alasi ammattilaisena itsestäänselvyyksiä. Itse kirjoitan mm. näistä:

 • millainen olisi helppohoitoinen perennapenkki/nurmikko/kasvimaa
 • miten voi vähentää pihan hoidon vaatimaa aikaa/voimia/rahaa
 • miten pidetään piha helposti ja vähällä vaivalla siistin näköisenä
 • yksityiskohtaisia ohjeita erilaisiin pihatöihin

Ihan varmasti sinäkin löydät toimialaltasi vastaavia juttuja, joissa voit lukijaa auttaa. Ja kun lukijat löytävät blogistasi apua ongelmiinsa, he tulevat sinne yhä uudestaan ja alkavat luottaa sinuun. Kun he sitten jossain vaiheessa kaipaavat myymiäsi tuotteita tai palveluita, he haluavat hankkia niitä tietysti juuri sinulta!

Kirjoita omalla tyylilläsi siitä, mihin koet intohimoa ja mikä on sinun sydäntäsi lähellä. Mutta kirjoittaessasi mieti aina sitä lukijaa ja koita auttaa ja ratkaista hänen ongelmiaan. Kuvittele, että lukija on hyvä ystäväsi, joka on tekemässä ensimmäistä kertaa jotain, mitä sinä olet tehnyt jo monesti. 

Sinun ei tarvitse tietää aiheesta kaikkea ja esittää mitään ainoita totuuksia. Riittää, että jaat omat kokemuksesi lukijalle ja kerrot, miten sinä olet onnistunut tai millaisia virheitä ei kannata tehdä.

Itse olen kokenut todella ihanaksi sen, että tänne blogiin kirjoittaessani minun ei tarvitse miettiä niitä tuotteita, joita myyn. Lähtökohta ei ole tuote, vaan se lukija ja hänen tarpeensa.

 

2. Hakukoneoptimoi postaukset

hakukoneoptimointi

Miten sinä etsit tietoa netistä? Käytät varmaan Googlea tai jotain muuta hakukonetta? Ja näin tekee myös blogisi potentiaaliset lukijat.

Hakukoneoptimointi saattaa kuulostaa hankalalta, mutta tosiasiassa se on hyvin yksinkertaista. Hakukoneet etsivät blogistasi sanoja ja lauseita ja jos ne osuvat yksiin jonkun tekemän haun kanssa, ne tarjoavat blogiasi etsijälle.

Sinun ei tarvitse oikeastaan tehdä muuta kuin huolehtia siitä, että ne oikeat sanat ja lauseet löytyvät sieltä sinun tekstistäsi. Ja siitä, että blogiasi on miellyttävä lukea ja se toimii teknisesti sujuvasti.

Kun itse sain tämän ohjeen, koitin aluksi optimoida ihan jokaikisen artikkelin ja blogini sivun. Toisinaan se tuotti suuria vaikeuksia ja tuntui, että se varsinainen sanoma ihan vesittyi tässä sanaleikissä.

Mutta kun kuulin, että ei minun tarvitse tätä suinkaan aina miettiä, homma muuttui paljon helpommaksi. Riittää, kun ne blogin aiheen kannalta tärkeimmät postaukset on hyvin ja huolella hakukoneoptimoitu. Kun saat lukijoita näihin postauksiin, he ovat jo löytäneet blogisi ja kiinnostuvat etsimään lisää tietoa sen sisällä.

Hakukoneoptimointia voi ajatella vähän kuin kivijalkamyymälän näyteikkunaa. Sen tehtävä on houkutella lähelle ja sisälle, mutta ei siinä suinkaan koko kaupan tuotevalikoimaa tarvitse esitellä!

 

3. Sähköpostilistan kerääminen

sähköpostilista

Sähköpostimarkkinoinnista olen puhunut paljon, enkä nyt mene siihen, miten sen avulla lisäät myyntiä. (Siitä voit halutessasi lukea lisää tästä.)

Mutta tiedätkö, miksi sähköpostilistan kerääminen on niin tärkeää? Jos sinulla on vaikka Instagram- tai Facebook -sivulla jo tuhansia seuraajia, eikö se riitä?

Sähköpostiosoite on ainut suora kontakti, jota voit hallita täysin itse. Somekanavat muuttuvat jatkuvasti, etkä voi koskaan olla varma, että seuraajalistasi siellä säilyy. Kanavat voivat esim. fuusioitua ja oletkin yhtäkkiä menettänyt yhteytesi kaikkiin seuraajiisi!

Etenkin silloin, jos haluat tuloja blogisi avulla, sinun pitää luoda vahva luottamus lukijoihisi. Ja tämä onnistuu parhaiten juuri sähköpostin kautta, jossa voit tarjota sitoutuneille lukijoillesi vielä enemmän apua kuin blogissasi. Sähköpostin avulla lukijasi voivat myös ottaa helposti yhteyttä suoraan sinuun. 

 

4. Etsi itsellesi paras keino saada tuloja bloggaamalla

tuloja bloggaamalla

Blogin avulla voit hankkia tuloja kymmenin eri tavoin. Voit sen avulla mm.

 • myydä omia tuotteitasi tai palvelujasi
 • osoittaa asiantuntemustasi ja rakentaa brändiäsi
 • hankkia tuloja kumppanuuksien kautta muiden tuotteita suosittelemalla
 • saada mainostuloja
 • kehittää ja myydä digitaalisia tuotteita, kuten verkkokursseja tai e-kirjoja

Yleisimmät tavat saada tuloja suoraan blogin avulla on affiliatelinkit ja mainokset sivustolla. Ne on helppo ottaa käyttöön ja sopivat monenlaisiin aiheisiin. Mutta ne eivät suinkaan ole ainoita tapoja! 

Bloggaajat, jotka kirjoittavat lukijoita auttavia postauksia, ovat usein loistavia tekemään myös verkkokursseja. Periaatteessahan se on vain pidemmälle vietyä auttamista, jossa tarjoat niin arvokasta tietoa ja apua, että siitä ollaan jopa valmiita maksamaan.

Itse myyn blogin avulla sekä fyysisiä tuotteita että digitaalisia palveluita omassa verkkokaupassa. Myynnissä on sekä omia tuotteita että jälleenmyyjien tuotteita. Digitaalisena myymme mm. suunnitelmia, verkkokursseja ja e-kirjoja. 

Kun aloitin bloggaamisen, mielessäni oli kuitenkin vain lukijoiden auttaminen. Toki pitkän ajan tavoitteena oli saada taloudellista hyötyäkin, mutta en sitä tarkemmin alussa pohtinut. Lukijoilta saamieni palautteiden kautta olen ottanut sitten uusia tuotteita meille myyntiin ja toisaalta myös kehittänyt ihan uusia palvelumuotoja.

Oleellisinta on alussa kuitenkin keskittyä arvokkaan ja lukijoita auttavan sisällön luomiseen.

 

 

5.Hanki menetelmä, joka helpottaa tulosten saamista

oikea menetelmä

Kuten tuolla ihan alussa sanoin, olen itse löytänyt sen menetelmän ja kouluttajan, joka tarjoaa minulle ne parhaat työvälineet yrityksen ja tämän blogin kehittämiseen. 

Miksi ulkopuolinen apu sitten on tärkeää? Eikö sitä voi vain etsiä ja kokeilla kaikenlaista, mitä netin kautta löytää? Youtubestakin löytyy satoja videoita ihan ilmaiseksi!

Toki näin voi tehdä, jos sinulla on ylenmäärin aikaa ja rahaa. Jos haluat kuitenkin tuloksia nopeasti, on paljon fiksumpaa käyttää hyväkseen jonkun muun jo testaamia strategioita. Sitä paitsi ikävä tosiasia on, että netin kautta löytyy paljon myös täysin Suomen oloihin sopimattomia vinkkejä. 

On oikeasti ihan huippujuttu, kun voit itse keskittyä siihen omaan aiheeseesi ja siinä kehittymiseen. Sinun ei tarvitse jatkuvasti pohtia toimiiko tämä, käytänkö nyt aikaani ja rahojani oikeanlaisiin asioihin tai miten tämä pitäisi tehdä.

Suosittelenkin todella lämpimästi, että etsit itsellesi jonkun jo valmiiksi tekemän polun, jota voit luottavaisesti kulkea. 

 

Mitä sinä voit näillä 5 askeleella saavuttaa?

Pihalla Auringon Tahtiin blogin rakensin tyhjästä keväällä 2017. Alussa piti tietysti opetella ihan vain tekniikkaa huimat määrät, jotta blogia olisi lukijoiden helppo ja miellyttävä lukea. Aiempaa kokemusta minulla ei nettisivujen rakentamisesta ollut, joten ihan alkeista piti aloittaa.

Syksyllä 2017 menin mukaan Tiia Konttisen Bloggaajasta Ammattilaiseksi valmennukseen. Lähdin kehittämään blogia tavoitteellisemmaksi ja suunnitelmallisemmaksi valmennuksen ohjeilla, askel askeleelta. 

Ja millaisia on olleet sitten vaikutukset?

Lukijoiden määrästä tämä yksi kuva kertoo varmasti enemmän kuin tuhat sanaa:

 

Tässä on kuvakaappaus Google Analyticsistä. Otin siihen vertailun Pihalla Auringon Tahtiin -blogin lukijamääristä vuoden 2017 ja 2018 aktiivisimmilta kesäkuukausilta. Kuten huomaat, lukijamäärä on kasvanut lähes 200%! 

 

No, entä sitten ne tulot, onko blogi kasvattanut liikevaihtoa?

Puutarha-ala on siitä haastava toimiala, että myynti on kovin kausiluonteista. Kuka nyt ostaisi taimia tai pihanhoitotuotteita talvella?! Yksi tavoitteistani olikin ideoida ja luoda blogin avulla uusia tuotteita ja palveluita, joille olisi kysyntää myös talvikaudella. 

Tämä onkin onnistunut Pihalla Auringon Tahtiin -blogin luoman vuorovaikutuksen ansiosta yli odotusten: olen rakentanut verkkokursseja, e-kirjoja ja kehittänyt suunnittelupalveluita, joita myydään tämän perinteisen puutarhasesongin ulkopuolella ihan kiitettävästi.

Viime syksynä päätin – tämän blogin tuoman kokemuksen innoittamana – uudistaa myös verkkokauppamme kokonaan. Olen blogia rakentaessa opiskellut samalla myös verkkosivuston rakentamista WordPress-pohjalle, joten päätin siirtää myös verkkokaupan WP:hen.  

Tuloksia blogin vaikutuksista suoraan verkkokaupan myyntiin voit lukea lisää tästä postauksesta.

Blogin ansiosta olen myös päässyt mukaan todella mielenkiintoisiin projekteihin, joilla tullee olemaan pitkällä tähtäimellä hyvinkin merkittäviä taloudellisia vaikutuksia. 

 

 

Ota askeleet käyttöösi!

En ikinä olisi tässä tilanteessa ilman Tiia Konttisen Bloggaajasta Ammattilaiseksi valmennusta.

Tiian kurssien avulla olin perustanut tämän blogin keväällä 2017. Tiesin jo niistä kokemuksistani, että hänen neuvonsa todella toimivat. Mutta Bloggaajasta Ammattilaiseksi valmennus auttoi viemään, nimensä mukaisesti, homman ammattimaiselle tasolle.

Jos sinä haluat saada tuloja blogin avulla tai tehdä kuten minä, hyödyntää sitä oman asiantuntijuutesi, tuotteidesi ja palveluittesi markkinoinnissa, suosittelen lämpimästi tutustumaan Tiian menetelmiin tässä maksuttomassa webinaarissa:

 

 

*Tämä artikkeli sisältää affiliatelinkkejä. Jos päädyt ilmoittautumaan valmennukseen näiden linkien kautta, saan siitä pienen komission, jota käytän mm. tämän blogin ylläpitokustannuksiin. Voit huoletta klikata linkkiä ja tutustua sivuihin, se ei tuota minulle mitään, eikä maksa sinulle!

Suosittelen valmennusta puhtaasti omien kokemusteni perusteella. Ennen ostopäätöstä harkitse tarkoin, soveltuuko ne myös sinulle.

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Yksi kommentti artikkeliin ”Näin hyödynnät blogia markkinoinnissa”

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: