Kun yksinyrittäjä sairastuu vakavasti, miten käy yrityksen?

*Yhteistyössä blogivalmentaja Tiia Konttisen kanssa

Olit sitten yrittäjä tai palkkatyöläinen, yllättävä, vakava sairastuminen aina pysäyttää. Palkkatyöläisellä kuitenkin harvemmin toimeentulo tai työn säilyminen on ainakaan heti alussa päällimmäisenä mielessä. Mutta kun yksinyrittäjä sairastuu vakavasti, työpaikan menettäminen on ihan todellinen uhka.

Vakuutuksilla voit kyllä turvata taloutesi, mutta mikään vakuutus maailmassa ei voi korvata sinun pitkää poissaoloasi markkinoilta. Etenkin jos liiketoiminnan sydän on verkossa, häviät ihmisten mielistä tosi nopeasti. Lisäksi poissaolostasi rankaisee myös hakukoneiden ja somekanavien algoritmit, jotka pudottavat hiljaiselon aikana sinut hakutuloksien kärjestä tai eivät näytäkään julkaisujasi enää entiseen tahtiin. Pahimmassa tapauksessa menetät terveytesi lisäksi myös työpaikkasi.

Miten yksinyrittäjä voisi sitten selustaansa turvata? Miten voisi varmistaa, että kun ja jos lopulta paranee, se yritys, eli työpaikka, olisi vielä olemassa? Ja ettei kaikki markkinointityö katoaisi kankkulan kaivoon pidemmänkään sairasloman aikana.

Minä sairastuin vakavasti syyskuussa 2019. Tätä kirjoittaessa olen edelleen sairaslomalla ja siinä mielessä omakin tulevaisuuteni on vielä aika avoinna. Mutta suureksi helpotuksekseni olen huomannut, että viime vuosina on tullut tehtyä ihan niitä oikeita juttuja tämänkin tilanteen varalle. Yritykseni ei ole hävinnyt kartalta, vaikka olenkin maannut välillä punkan pohjalla puolitajuttomana. Olen pystynyt jopa hieman kasvattamaan asiakaskuntaani ja verkkokaupan myyntiä samaan aikaan.

Tässä artikkelissa paljastan, mitkä asiat ovat pitäneet yritykseni pinnalla viimeiset 5 kuukautta…

 

Sairaus ei tule kello kaulassa

30.9.2019 iltapäivällä tuli puhelu, joka muutti tulevat suunnitelmat täysin.

Elettiin sitä vaihetta syksyä, kun puutarhan taimihommat oli kuluneelta vuodelta ohi ja oli aika keskittyä välillä taas yrityksen muihin juttuihin. Kesä on puutarhayrittäjälle kiireinen, joten monta hommaa oli siirretty syksyyn ja talveen. Työlista oli pitkä:

?paneudu yhteistyöprojekteihin kunnolla ja vie niitä vauhdilla eteenpäin.

?kirjoita blogipostauksia asiakkaiden esittämistä aihetoiveista,

?rakenna uusia ja päivitä vanhoja verkkokursseja,

?kirjoita e-kirja,

?opettele tekemään tietoiskuvideoita

? järjestele tuhannet kesällä napsitut puutarha- ja kasvikuvat järjestykseen,

? tee vuoden kirjanpidot ja veroilmoitukset,

? kalenteroi tulevan vuoden blogipostaukset ja kirjoita ne valmiiksi,

?tarkastele viisi vuotta sitten tehtyä liiketoimintasuunnitelmaa ja tee uusi seuraavalle viidelle vuodelle.

 

Sitten tämä yksi puhelu ja kaikki pysähtyi.

Kello oli hieman päälle kaksi iltapäivällä, Puoti olisi avoinna vielä vajaan tunnin. Nopeasti tein ratkaisun; Puoti kiinni, pahoittelulappu ovelle, ulko-ovi lukkoon ja Lunan kanssa rantaan. En olisi pystynyt mitenkään palvelemaan asiakkaita, enkä halunnut ketään edes vahingossa kohdata. Vasta rannassa tuli sitten itku ja romahdus. Eihän tätä voi tapahtua minulle! Ei nyt. Minulla ei voi olla rintasyöpää, minähän olen perusterve nainen, jolla ei ole edes mitään allergioita!

Mutta totta se oli. Oikeasta rinnasta oli löytynyt elämäni ensimmäisessä seulontamammografiassa muutaman sentin kokoinen kasvain. Joka osoittautui patologin syynissä ihan oikeaksi syöpäkasvaimeksi.

Vaikka sairaus oli vakava ja terveys tietysti huoletti päällimmäisenä, mieleen tuli samantien myös huoli yrityksestä. Miten tästä selviää Puutarha Auringontähti? Miten pitäisin yrityksen hengissä, jos joudun pitkälle sairaslomalle? Olen tehnyt hurjasti töitä viimeiset viisi vuotta nostaakseni lopettamisuhan alta yrityksen kannattavaksi ja omia tavoitteitani paremmin täyttäväksi. Olen suorittanut tutkinnon, opiskellut monissa valmennuksissa ja kursseilla, mennyt jatkuvasti mukavuusalueeni ulkopuolelle, jotta saisin Auringontähden kasvamaan ja kehittymään mieleiseeni suuntaan.

Ja olin saavuttanut tavoitteeni, lopulta! Vuosi 2019 oli kaikin tavoin huippuvuosi, niin liikevaihdolta kuin myös erilaisten yhteistyökuvioiden kautta. Olin onnistunut lujalla työllä saavuttamaan toivomani yleisön, päässyt neuvomaan ja opettamaan sadoille verkkokurssilaisille luonnonmukaisen ja helpon pihanhoidon juttuja. Olin päässyt mukaan hankkeeseen, jossa lapsia opetetaan ekologiseen ja kestävään elämään. Useampiakin yhteistyökuvioita oli viritteillä todella mielenkiintoisissa jutuissa.

Nyt ei todellakaan ollut se hetki, jolloin voin siirtyä takavasemmalle sairastelemaan! Nyt se rauta on kuumaa ja sitä pitää takoa, ihan turha sen äärelle on enää puolen vuoden tai vuoden päästä tulla hakkailemaan! Joutuisinko aloittamaan kaiken taas alusta?

 

Hyvä yritysblogi kerää yleisöä silloinkin, kun yksinyrittäjä sairastuu!

Alun paniikin jälkeen tuli kuitenkin rationaalinen toimimisen vaihe. Ehkä hätä ei kuitenkaan olisi tämän näköinen…

Jo kesällä olin pikaisesti tarkastellut Google Analyticsista blogin kävijämääriä. Olin hieman huolissani, koska kiireisen kesän takia en uusia artikkeleita ollut juurikaan ehtinyt kirjoittamaan. Sometuskin oli jäänyt vähemmälle kuin oli ollut suunnitelmissa. Silloin näytti vielä ihan kohtuulliselta, suunnilleen samoissa lukemissa mentiin edelliseen vuoteen verrattuna.

Nyt menin katsomaan lukuja tarkemmin. Ja sain iloisesti yllättyä! Kävijämäärät olivatkin kasvaneet reippaasti, vaikka uusia postauksia oli tehty vain murto-osa edellisestä vuodesta.

Klikkaa kuvat halutessasi isommaksi

 

Kasvua blogin kävijämäärissä oli tullut lähes 137%. Eikä kävijöiden laatukaan ollut heikentynyt määrän kasvaessa: istunnon kesto oli pysynyt suunnilleen samana ja välitön poistumisprosenttikin on blogisivustolle edelleen erinomainen.

Mitenkäs tämä on mahdollista? No, kun blogiin kirjoittaa hyvää sisältöä oikeanlaisella rakenteella ja huolellisella optimoinnilla, näin siinä näköjään käy! Vaikka blogivalmentajani oli tämän kertonut useampaan otteeseen, olin silti hämmästynyt, että se todellakin toimii näin hyvin.

Miten tämä sitten näkyi verkkokaupan puolella? Verkkokauppa uudistettiin syksyllä 2018, mikä tietysti osaltaan on voinut vaikuttaa kävijämääriin. Kävijämäärät kasvoivat reilut 30%, mutta laatu parani sitäkin enemmän: he viihtyivät sivustolla pidempään (istunnon keskimääräinen kesto kasvoi n. 11%), mikä näkyi selvästi myös myynnin kasvuna. Liikevaihto kasvoi lähes 50%, ilman yhtään entistä suurempaa markkinointibudjettia.

Klikkaa kuvat halutessasi isommaksi 

Sosiaalisen median merkitysHuh, huh! Tämä tieto pudotti todella ison huolen harteiltani. Parin vuoden ajan blogin kautta tekemäni markkinointityö ei sittenkään ollut mitään kädestä suuhun touhua, vaan se kantaa todella paljon pidemmälle. Kun artikkelit on tehty huolellisesti ja tietyn menetelmän mukaan, julkaisut elävät todella pitkään ja tuovat lisää asiakkaita vuodesta toiseen.

No, ihan pelkän blogin varaan en kuitenkaan uskaltanut yrityksen tulevaisuutta varata.

Auringontähden markkinointi on keskitetty kokonaan verkkoon ja maksullista markkinointia teemme vain somekanavissa.

Tiesin, että somekanavien algoritmit rankaisevat hiljaiselosta, julkaisujen näkyvyys pienenisi. Some on myös siitä hankala markkinointiväylä, että sitä on etenkin asiantuntijuuteen toimintansa perustavan yksinyrittäjän melko vaikea ulkoistaa kenellekään toiselle. Someprofiilihan on hyvin henkilökohtainen, sinulla on ihan oma, uniikki tapasi tehdä postauksia sekä tykätä ja kommentoida muita. Tällaista on vaikea opettaa varsinkaan lyhyellä ajalla kellekään toiselle.

Ja sairastuminenhan ei yleensä tule kello kaulassa, eli juuri sitä aikaahan sinulla ei ole!

 

Kullan arvoinen, ikioma sähköpostilista

Viikon päästä diagnoosista olin jo kirurgin juttusilla. Sain lisää tietoa tulevasta hoitopolustani ja se alkaisi noin kuukauden kuluttua leikkauksella. Minulla oli siis kuukausi aikaa valmistella yrityksen tulevaa 7-8 kuukautta, minkä rankat hoidot tulisivat arviolta kestämään. Se ei ole paljon se!

Mutta onneksi minulla on sähköpostilista! Olen jakanut puutarhavinkkejä Pihakirjeen muodossa jo kolmisen vuotta. Lista ei ole mikään massiivinen, sillä olen halunnut sinne vain todella asiastani kiinnostuneita, en ketä tahansa satunnaista kulkijaa. Mutta se on minun ikiomani. Siihen ei mitkään somekanavajätit algoritmeillään pääse vaikuttamaan! (Auringontähden sähköpostimarkkinoinnista voit lukea lisää tästä)

Käytin sitten tuon kuukauden siihen, että kirjoitin ja ajastin koko loppuvuoden Pihakirjeet valmiiksi. Valikoin myös muutamia syksyyn sopivia blogipostauksia ja ajastin niistä julkaisuja somekanaviin marras-joulukuulle. Sain urakan tehtyä ja ennen leikkausta saatoin sulkea koneen hyvillä mielin. Loppuvuosi olisi turvattu näillä toimilla ja kevättä mietitään sitten, kun siitä jotain tarkempaa tiedän.

Leikkaus meni hyvin ja sen jälkeen sain aikataulun tulevista hoidoista. Hoitopolkuni tulisi olemaan pitkä ja rankka, mutta ennuste täydellisestä paranemisesta oli vahva. Leikkauksen jälkeen sain 3 viikkoa sairaslomaa, mutta ikäväkseni huomasin, että ei sitä noin vain työkykyiseksi palattukaan. Lääkkeet ja kaikki tuleva sotki mieltä niin, että työnteosta ei tullut oikein mitään. Joulukuussa onkologi kirjoitti sitten sairasloman toukokuun loppuun asti. Voin sitten itse harkita, missä vaiheessa koen pystyväni töihin taas täyspäiväisesti.

Paljastin sairauteni Pihakirjeen lukijoille tammikuun alussa, todella pitkän harkinnan jälkeen. Oli ihan selvä, että en nyt pystyisi viikottaisia Pihakirjeitä kirjoittamaan, joten pitihän se kirjettä odottaville jotenkin perustella! Sain niin myötäelävää palautetta, että kyyneleet tulivat silmiin. Ihanat lukijani ?! Lupasin kertoa kuulumisiani viimeistään maaliskuussa, jos vain kuntoni antaisi myöten.

Nyt takana on 4 sytostaattitiputusta ja ikävä kyllä, sairasloma on todella tarpeen! Välillä olo on niin kehno, että pelkkä oleminen tuottaa tuskaa. Perhe auttaa verkkokaupan tilauksissa, joten Auringontähti toimii silti lähes täydellä teholla. Digitaaliset tuotteet (verkkokurssit, e-kirjat) pyörivät ilman minun jatkuvaa valvontaanikin oikein mainiosti. Kassu pihasuunnitelmiin sain suureksi ilokseni kumppanin viime kesänä, joten nekin hoituvat minun kunnostani riippumatta.

Syöpähoitojen luonteeseen kuuluu, että välillä ollaan vuodepotilaana, välillä taas pirteämpiä. Niinä parempina päivinä koitan tehdä juuri sitä, mikä hyvältä tuntuu. Ulkoilla, lueskella ja välillä vaikka kirjoittaa tätä blogia. Tätä voi onneksi tehdä sytopipo päässä peiton alla pötkötellen, välillä vaikka torkahdellen, jos siltä tuntuu. Kirjoittaminen ei tunnu työltä, vaan melkeinpä lääkkeeltä, joka saa välillä ajatukset johonkin kauas sairaudesta.

Työntekoa sairaana

Vielä on hoitopolkua edessä ja tulevan kesän kunto kyllä mietityttää. Mutta oloni on kuitenkin luottavainen: Puutarha Auringontähti pysyy pinnalla tämän rankan elämänvaiheen yli, tämän blogin ja sähköpostilistan avulla.

En olisi osannut tällaista blogia tai sähköpostilistaa edes aloittaa ilman ihanaa blogivalmentajaani Tiia Konttista. Lähdin rakentamaan tätä blogia ja keräämään sähköpostilistaa hänen ohjeitaan kädestä pitäen seuraten keväällä 2017 ja se oli yhtään liioittelematta paras päätös, mitä olen tämän yrityksen eteen ikinä tehnyt.

 

Tiian Bloggaajasta Ammattilaiseksi valmennukseen pääsee ilmoittautumaan pari kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Sitä odotellessa voit tutustua Tiian blogiohjeisiin vaikkapa hänen omassa, erinomaisessa blogissaan!

 

Klikkaa tästä ja tutustu Tiian Bloggaajasta Ammattilaiseksi valmennukseen!

 

* Tämä artikkeli sisältää affiliatelinkkejä. Jos päädyt linkin kautta ostamaan tuotteen/palvelun, saan siitä pienen korvauksen, jota käytän mm. tämän blogin ylläpitämiseen. Pelkkä linkin klikkaaminen ei maksa sinulle, eikä tuota minulle mitään. Suosittelen vain itse testaamiani ja käyttämiäni tuotteita ja palveluita. 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: